PREMIJERA

Ovo je novi AC Cobra GT Roadster: Reinkarnacija sportske ikone iz 1960-ih

15.05.2023 u 15:35

Bionic
Reading

Pokretan moćnim 5,0-litrenim V8 motorom razvija do 663 KS i 780 Nm okretnog momenta ili 460 KS i 570 Nm u standardnoj konfiguraciji – GT Roadster s kompresorom sposoban je ubrzati od 0-65 km/h za samo 3,4 s

Zadivljujući novi AC Cobra GT Roadster imao je svoju globalnu premijeru u Londonu. Sama premijera je održana na stadionu nogometne momčadi Tottenham Hotspur, samo 40-tak kilometara od mjesta gdje je tvrtka i osnovana. Ovaj vrhunski roadster oduševio je kupce i okupljene VIP osobe jer je po prvi put predstavljen potpuno novi dizajn.

Dostupan s volanom na lijevoj i desnoj strani i pokretan gromoglasnim 5,0-litrenim V8 motorom, koji isporučuje do 663 KS, jedinstveni automobil ima novo Spaceframe podvozje od ekstrudiranog aluminija i karoseriju od ugljika koji omogućuje izvanredno iskustva vožnje u ovom vozilu vrlo ograničene serije.

AC Cobra GT Roadster Izvor: Promo fotografije / Autor: AC Cars

Prikazujući sve, od ikonične i evokativne karoserije do interijera po mjeri, premijera novog AC Cobra GT Roadstera omogućila je kupcima da iskuse stil novog automobila, uživaju u dizajnu kabine i upoznaju tim odgovoran kako bi osigurali da novi sportski automobil nastavi na ostavštini slavnog imena.

Govoreći na premijeri, David Conza, glavni izvršni direktor AC Carsa, je rekao: 'Naš je cilj bio nadmašiti očekivanja naše cijenjene klijentele, koja je navikla na najbolji automobilski luksuz. Iznimno pozitivne povratne informacije koje smo dobili od sudionika potvrđuju da smo nadmašili ta očekivanja. AC Cobra GT Roadster dokaz je naše nepokolebljive predanosti izvrsnosti. Oduševljeni smo što su nam se mogli pridružiti kupci iz cijelog svijeta i zahvaljujemo im što su nam iskazali najveće povjerenje.'

Potpuno novi AC Cobra GT Roadster

Počevši od čistog dizajna, AC Cobra GT Roadster je vrhunski moderan sportski automobil, proizveden korištenjem najnovije tehnologije i inženjerskih procesa, ali ipak ostaje vjeran duhu AC Cobre iz 1960-ih.

Novi roadster rezultat je ulaganja vrijednog više milijuna eura tijekom gotovo četiri godine. Zamišljen da bude i lijep i upotrebljiv kao sportski automobil, ostaje u klasi za sebe. Očekuje se da će se godišnje proizvesti samo 250 primjeraka GT Roadstera za svjetska tržišta, a prva godina proizvodnje već je rasprodana.

Dizajniran da bude u potpunosti legalan za ceste, dostupan s volanom na lijevoj i desnoj strani, i uključuje moderne sigurnosne značajke, svaki aspekt, od stila do ergonomije, uzet je u obzir.

Znatno veći od originalne AC Cobre, novi GT Roadster nastavlja 50 godina evolucije dizajna. Sasvim moderna ergonomija znači da kabina automobila može primiti vozače visoke više od 6 stopa (183 cm), dok automobil koristi moderne pogonske sklopove i tehnologije upravljanja kako bi potvrdio svoje akreditive grand tourera.

Dimenzije, karoserija i podvozje

Novo podvozje ima međuosovinski razmak od 2570 mm, 284 mm duži od AC Cobra Mk. VI, no ukupna duljina automobila porasla je za samo 110 mm, na 4225 mm. Trag kotača automobila također je optimiziran kako bi se dobio širi stav, što, zajedno s raspodjelom težine automobila i težištem, drastično doprinosi upravljivosti i agilnosti.

Iznimno lagano i s iznimnom krutošću na torziju, vrlo napredno Spaceframe podvozje od ekstrudiranog aluminija dizajnirano je za automobil s otvorenim krovom. Odjevena u pokretnu karoseriju od karbona, koja sama teži manje od 50 kg, težina praznog vozila nove AC Cobre ostaje ispod 1450 kg.

  • +8
AC Cobra GT Roadster Izvor: Promo fotografije / Autor: AC Cars

Pogonski V8 sklop

Još jednom, AC Cobra se oslanja na nevjerojatan V8 motor za vatrenu moć potrebnu za postizanje brzine i zvuka koji poštuju obožavatelji diljem svijeta. Dostupan u dvije različite konfiguracije, novi AC Cobra GT Roadster dolazi s atmosferskim 5,0-litrenim V8 ili verzijom s kompresorom koja koristi isti modularni motor.

Razvijajući do 663 KS i 780 Nm okretnog momenta ili 460 KS i 570 Nm u standardnoj konfiguraciji – GT Roadster s kompresorom sposoban je ubrzati od 0-65 km/h za samo 3,4 sekunde. Savršeno nadopunjujući motore, dostupna su dva mjenjača: 6-stupanjski ručni mjenjač za puriste ili napredni 10-stupanjski automatski mjenjač s ručicama za biranje stupnjeva prijenosa postavljenim na upravljaču.

Kako i priliči tako naprednom i vrlo ekskluzivnom automobilu, kabina AC Cobra GT Roadstera dobila je jednako pažnje i predanosti kao i ostatak dizajna. S detaljima po narudžbi i jedinstvenim ručno dorađenim elementima dosad neviđenim u automobilskom svijetu, naglašava predanost AC Carsa, proizvođača ovog automobila, svojim vozilima u budućnosti.

Dizajn i detalji kože i presvlaka GT Roadstera pažljivo spajaju napredne i vrlo otporne tkanine s tradicionalnim materijalima, ali još jednom poštuju naslijeđe automobila.

Cijene se kreću od 285.000 funti (327.690 eura), što je značajan porast cijene u odnosu na Superblower od 130.000 funti (149.470 eura).