ELEKTRIČNI DRAGSTER

[FOTO/VIDEO] Četvrt milje za 8,27 sekundi; pogledajte prototip Ford Mustang Cobra Jeta 1400 na testiranju

05.10.2020 u 08:46

Bionic
Reading

Ovaj tvornički dragster je na privatnim testiranjima uspio prijeći ovu udaljenost ostvarivši najveću brzinu od 270,37 km/h, a pri tome je dosegnuo 1502 vršnih konjskih snaga na kotačima

Prije pet mjeseci smo vam predstavili nevjerojatni Ford Mustang Cobra Jet 1400, prototip tvorničkog električnog dragstera s 1400 KS. Namjera ovog prototipa je bila da sruši rekord na četvrt milje, odnosno prijeđe udaljenost od 402,34 metra za oko osam sekundi. Sada znamo da je na privatnim testiranjima uspio prijeći ovu udaljenost u vremenu od 8,27 sekundi ostvarivši najveću brzinu od 270,37 kilometara na sat, a pri tome je dosegnuo 1502 vršnih konjskih snaga na kotačima (1522,4 KS). To je ekvivalentno kombiniranoj snazi više od tri motora Mustanga GT V8 s unutarnjim izgaranjem modelne godine 2021.

Razvijena od strane Ford Performance paralelno s nedavno predstavljenim prototipom Mustang Mach-E 1400, oba su automobila izrađena kako bi demonstrirala Fordove tehnološke mogućnosti i inovacijske vještine u EV tehnologijama.

'Otkako smo predstavili automobil, nastavili smo ga fino podešavati i sada znamo da samo grebemo površinu onoga što bismo mogli postići s ovoliko električnih konjskih snaga u postavkama za drag natjecanja', rekao je Mark Rushbrook, globalni direktor, Ford Performance Motorsports.

Pogledajte ovu fascinantnu video snimku Ford Mustang Cobra Jet 1400 u postavljanju najboljeg vremena na četvrt milje.

Ford Mustang Cobra Jet 1400 na testiranju Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford Performance

Ford Performance surađivao je s tvrtkom Cascadia Motion na pogonu Cobre Jet 1400. S četiri invertera (pretvarača) PN-250-DZR spojena na par DS-250-115, dajući ukupno četiri motora i okrećući se do 10.000 okretaja u minuti. DS-250-115 Dual Stack motor izdržljiv je i robustan električni motor/generator s integriranim ležištem i mehaničkom pumpom za ulje za upotrebu u cestovnim i terenskim vozilima, kao i proizvodnji električne energije i drugim posebnim primjenama velike potrebe za električnom energijom. Ovi paketi motora-pretvarača rade na 800 volti i do 700 ampera, s maksimalnom izlaznom snagom od 350 kW po motoru.

Da bi upravljali tako snažnim pogonskim paketom, AEM-EV i Ford Performance zajednički su razvili napredni podatkovni i sustav upravljanja koji sadrži kontrolni algoritam jedinstven za Cobra Jet 1400. Sama količina snage zahtijeva i drugačiji pristup sa strategijama podešavanja šasije, koju je MLe, Fordov suradnik za izgradnju i integraciju za ovaj projekt, pružio uz doprinos dugogodišnjih suradnika tvrtke Ford Performance Cobra Jet u Watsonu.

'To je bio sjajan, ali izazovan projekt za sve nas u Ford Performance-u', rekao je Rushbrook. 'Prilike za učenje uz Mustang Cobra Jet 1400, kao i Mustang Mach-E 1400 koje smo nedavno predstavili, daju nam sjajan uvid u što bi moglo biti moguće kod Ford-ovih potpuno električnih vozila u budućnosti. Vrlo smo zainteresirani za nastavak suradnje s NHRA-om kako bismo utvrdili kako elektrifikacija može biti dio sporta i kako bismo Cobra Jet 1400 pokazali pri maksimalnoj snazi naravno sukladno tome kako se propisi razvijaju.'

Inače, National Hot Rod Association (NHRA) je upravno tijelo za drag trke, koje postavlja pravila u drag trkama i domaćin je događaja diljem Sjedinjenih Država i Kanade. S više od 40.000 vozača na svom popisu, NHRA tvrdi da je najveća organizacija motorsporta na svijetu.

'Drag utrke su uvijek bile mjesto na kojem Detroit dokazuje svoje najnaprednije pogonske sklopove', rekao je Brad Gerber, potpredsjednik prodaje i glavni direktor za razvoj, NHRA. 'U.S. Nationals su najvažnija pozornica ovog sporta za entuzijaste koji žele uvid u buduću tehnologiju performance vozila. Naši su obožavatelji fascinirani konjskim snagama u svim oblicima, a elektrifikacija kultnog vozila poput Mustang Cobre Jet 1400 pokazuje da inovacije u tvrtki Ford Motor Company nikad ne miruju. Radujemo se što ćemo vidjeti Cobru Jet 1400 i nastaviti razgovore s Fordom o budućnost elektrifikacije u drag utrkama.'

  • +9
Ford Mustang Cobra Jet 1400 prototip na testiranju Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford