Prva fotografija

Novi crossover Kije zvat će se XCeed! Znamo i datum premijere

06.06.2019 u 10:42

Bionic
Reading

Ovaj urbani crossover trebao bi privući mlađu urbanu generaciju svojim sportskim dizajnom i ponašanjem u vožnji

Kako smo i najavili još krajem ožujka, južnokorejska Kia jučer je objavila prvu službenu fotografiju novog crossovera na bazi modela Ceed. Zvat će se XCeed i bit će to urbani crossover, odnosno crossover utility vozilo (CUV), koji će svjetsku premijeru imati 26. lipnja ove godine. Prema prvoj fotografiji, radi se o robusnoj varijanti modela Ceed.

Vanjski izgled modela Kia XCeed proizvod je europskog dizajnerskog centra marke u Frankfurtu u Njemačkoj, dizajniranog pod vodstvom Gregoryja Guillaumea, potpredsjednika dizajna za Kia Motors Europe. XCeed ima oblik kupea s tankim C-stupom, obložen je dodacima sa svih strana, a tu su i šine za krovne nosače. Vidi se da su prednji i stražnji odbojnici malo izmijenjeni, a stražnja svjetla dorađena. Kia obećava višu visinu od tla, što bi trebalo donijeti i viši položaj karoserije. Istovremeno, sjedala se lagano spuštaju, što bi trebalo osigurati sportski položaj sjedenja, ali to neće utjecati na pregled iz kabine. Što se tiče interijera, Kia želi stvoriti osjećaj prostora kao u višem segmentu.

Emilio Herrera, glavni operativni direktor u Kia Motors Europe, izjavio je: 'Sportski dizajn i ponašanje novog CUV-a Kia XCeed čini ga poželjnijim od mnogih viših i većih SUV vozila. Ipak, nudi to bez kompromisa u svestranosti, a inteligentnim pakiranjem postižu se kabina i prostor za pohranu jednog SUV-a u sportskom tijelu i kompaktnijim dimenzijama.'

Budući da je Kia Ceed izgrađena na platformi Hyundaija i30, novi XCeed vjerojatno neće imati pogon na sva četiri kotača zato što to tehnička osnova ne omogućuje. Usprkos off-road izgledu, XCeed će najvjerojatnije imati samo pogon na prednjim kotačima. Raspon motora vjerojatno će biti isti kao i kod sportskog karavana Ceed. To znači benzinski motor s tri i četiri cilindra od 100 do 140 KS. Top model mogao bi dobiti motor od 204 KS iz modela Ceed GT. Za one vozače koji više preferiraju dizelske motore imat će na izbor najvjerojatnije motore snage 115 ili 136 KS.

Novi će model najvjerojatnije stići u trgovačku mrežu krajem 2019.