HRVATSKA PREMIJERA

Isprobali smo Lynk & Co 01: Kompaktni plug-in hibridni SUV crossover s električnim dometom od 75 km

28.05.2024 u 17:19

Bionic
Reading

Lynk & Co je globalna marka vozila koja je nastala kao rezultat suradnje Geely Auto Group i Volvo Car Group. Ova je marka dizajnirana i projektirana u Švedskoj, a proizvedena u Geelyjevim modernim tvornicama u Kini. Dijeli tehnološka rješenja poput motora i platforme s vozilima Volvo i Geely

Lynk & Co je danas predstavio svoje prvo vozilo na hrvatskom tržištu, a riječ je o modelu naziva jednostavno – 01. Mi smo bili na domaćoj premijeri i isprobali model 01 u vožnji i saznali sve detalje ovog atraktivnog kompakntog SUV crossovera. Treba reći i kako Lynk & Co ima vrlo jednostavnu filozofiju kad je riječ o prodaji modela 01. Tako je u ponudi jedan pogonski sklop (PHEV), dvije boje (crna ili plava) te jedna razina opreme s maksimalnim značajkama kao standardnim.

Cijena tako opremljenog PHEV modela 01 je 46.990 eura, a naravno u slučaju dobivanja državnih poticaja za energetski učinkovita vozila cijena se umanjuje za dodatnih 5000 eura. Model 01 uključuje i jamstvo koje traje 4 godine ili 120.000 km i odnosi se na cijelo vozilo, dok se jamstvo za bateriju produljuje na čak 96 mjeseci.

Inače, Lynk & Co je globalna marka vozila koja je nastala kao rezultat suradnje Geely Auto Group i Volvo Car Group. Sa svojom ponudom koja zadovoljava potrebe i zahtjeve nove generacije globalno povezanih korisnika, predstavlja izazov tradicionalnoj automobilskoj industriji. S potpuno novim jezikom dizajna, uslugama mobilnosti i samim vozilima, marka donosi novu eru rješenja mobilnosti.

Lynk & Co 01 Izvor: Promo fotografije / Autor: Lynk & Co

Lynk & Co je marka dizajnirana i projektirana u Švedskoj, a proizvedena u Geelyjevim modernim tvornicama u Kini. Dijeli tehnološka rješenja poput motora i platforme s vozilima Volvo i Geely.

Od svog osnutka, Lynk & Co je isporučio više od 600.000 vozila svojim korisnicima, postavljajući nove rekorde rasta među svjetskim automobilskim markama. U Europi se Lynk & Co prvi put predstavio s inovativnim poslovnim modelom na sedam tržišta te s Lynk & Co klubovima i pop-up centrima u Njemačkoj, Švedskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Španjolskoj, Italiji i Francuskoj.

Početkom 2024, marka Lynk & Co najavila je novu strategiju rasta u Europi širenjem na 12 novih europskih tržišta. Za ovu operaciju SEEAG grupa je odabrana kao uvoznik i distributer za Jugoistočnu Europu. SEEAG je etablirana grupa automobilskih tvrtki s desetljećima iskustva u području uvoza, distribucije, veleprodaje i maloprodaje vozila i rezervnih dijelova. Ovo strateško partnerstvo nudi mnoge prednosti, uključujući dijeljenje zajedničkih resursa i prodajne i servisne mreže.

Nakon što je isporučio više od 50.000 vozila na sedam zapadnoeuropskih tržišta, Lynk & Co svoj izniman model 01 sada predstavlja i na tržištima jugoistočne Europe. Nakon prvog otvaranja Lynk & Co centra u Ateni, slijede centri u Bukureštu, Ljubljani, Zagrebu (očekuje se u kolovozu) i Beogradu. Model 01 već je dostupan za probne vožnje na lokaciji Slavonska avenija 46, gdje se nalaze i centri vozila Volvo i Geely.

Model 01

Prvi u ponudi proizvođača automobila Lynk & Co kod nas je model 01, a sljedeće godine stižu još tri potpuno nova, zasad neimenovana modela. Model 01 je kompaktni plug-in hibridni SUV crossover, čije su vanjske dimenzije sljedeće: duljina 4541 mm, širina 1952 mm (s retrovizorima 2141 mm), visina 1694 mm, međuosovinski razmak 2734 mm, visina od podloge 213 mm. Težina samog vozila je 1879 kg.

Atraktivni lakometalni naplatci od 20 cola omogućuju dimenzije guma od 235/45R20.

Što se pogonskog sklopa modela 01 tiče, riječ je o PHEV motoru poznatom iz modela Volvo XC40 T5 Recharge. Riječ je o kombinaciji trocilindričnog 1,5-litrenog benzinskog turbo motora snage 180 KS (132 kW) pri 5500 okr./min. i maksimalni okretni moment od 265 Nm pri 1500 do 4000 okr./min.

Tu je i dodatni električni motor snage 60 kW (81,6 KS) i njavećeg okretnog momenta od 160 Nm. Snaga se na cestu prenosi pogonom na prednje kotače (FWD) preko 7-stupanjskog (7DCTH) automatskog mjenjača s dvostrukom spojkom. Ukupna snaga plug-in hibridnog sustava je 261 KS (192 kW), a okretni moment plug-in hibridnog sustava je 265 + 160 Nm.

Proizvođač deklarira mješovitu potrošnju goriva od 1,0 l/100 km (WLTP), ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8,0 sekundi i niske emisije CO2 od 24 g/km. Krajnja brzina modela 01 je 210 km/h.

Ipak, velika je razlika u kapacitetu baterije kod modela 01, jer je on veći od Volva XC40 T5 Recharge. Tako je litij-ionska baterija nominalnog kapaciteta 17,6 kWh (kod Volva 10,7 kWh), a iskoristiva količina energije 14,1 kWh (kod Volva 8,5 kWh) i nalazi se u središnjem tunelu automobila. Zbog toga model 01 ima čisto električni domet od 75 km (Volvo 47-52 km).

Lynk & Co 01 punjenje Izvor: Promo fotografije / Autor: Lynk & Co

U vožnji model 01 ostavlja dojam dizajnerski vrlo atraktivnog crossover SUV vozila, primjereno tvrdog, sportskog ovjesa te moćnog pogonskog sklopa. Prednji ovjes je tipa MacPherson, a stražnji izolirani stražnji podokvir u kombinaciji s multi-link ovjesom.

Uz svoje izvanredne performanse, model 01 ima niz ugrađenih značajki koje obično zahtijevaju posebnu narudžbu i nadoplatu, kao što su panoramski krov, vrata prtljažnika na daljinsko upravljanje, satelitska navigacija s prometnim informacijama uživo i širok raspon sigurnosnih značajki kao što je kamera od 360 stupnjeva i sustav za detekciju mrtvog kuta.

  • +49
Lynk & Co 01 - hrvatska premijera Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Povezanost

Unatoč vrhunskom dizajnu, tehnologija i povezivost odigrali su najveću ulogu u razvoju Lynk & Co 01. Ovaj model opremljen je velikim središnjim zaslonom osjetljivim na dodir i telematskim sustavima koji su uvijek povezani s internetom i oblakom vozila, omogućujući širok raspon povezanih funkcija. Vlasnici modela 01 mogu, kada ne voze, s digitalnim ključem koji se može dijeliti u svom pametnom telefonu dopustiti drugima korištenje vozila, a preko aplikacije Lynk & Co kontroliraju što se događa u vozilu.

Što se tiče multimedije, 01 uključuje napredni središnji zaslon od 12,7 inča, najsuvremeniju navigaciju i ugrađenu Journey Cameru za snimanje vaših putovanja. 01 podržava i iOS i Android operativne sustave, omogućujući bežično povezivanje za korištenje funkcija Android Auto i Apple CarPlay.

Zanimljivo, za razliku od većine kineskih marki modela u Europi, model Lynk & Co 01 ima funkcionalan RDS sustav radijskih stanica.

Euro NCAP Crash & Safety Tests of Lynk & Co 01 2021 Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP

Prilikom ocjenjivanja vozila se podvrgavaju detaljnim testovima sudara kako bi se osigurala pouzdanost i kvaliteta.

Sigurnosna oprema nije obavezna jer svaki model 01 standardno dolazi sa svim sigurnosnim značajkama kao dijelom standardne opreme. To odražava predanost ovog proizvođača najvišim standardima kvalitete i dizajna vozila koji će trajati.

Put do nultih emisija

Kako bismo zauvijek promijenili mobilnost i pružili rješenja za globalno povezanu generaciju korisnika, održivost mora biti u prvom planu. Godine 2023. Lynk & Co lansirao je svoju aplikaciju za dijeljenje vozila i proveo prvu procjenu životnog ciklusa (LCA). Istovremeno, u svojim proizvodnim pogonima, klubovima i uredima koristi isključivo električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Cilj je da se do 2030. sva vozila proizvode od 50 posto održivih materijala i u klimatski neutralnoj proizvodnji, smanjujući CO2 tijekom životnog ciklusa vozila za 50 posto. Ovi napori pokazuju predanost marke Lynk & Co održivosti i naglašavaju njegove predanosti u postizanju nulte emisije CO2 do 2040.