nova razina funkcionalnosti

[FOTO/VIDEO] VW čini sljedeći korak prema automatiziranoj vožnji: Nova generacija softvera 3.0 za ID. obitelj

25.04.2022 u 13:37

Bionic
Reading

Kao dio strategije ACCELERATE, Volkswagen ide naprijed sa svojom transformacijom prema softverski orijentiranom davatelju mobilnosti – i postaje stručnjak za integraciju softvera i ažuriranja putem zraka. ID. obitelj ima pionirsku ulogu na tom putu

Volkswagen je objavio kako s generacijom softvera 3.0, njemačka tvrtka dodaje mnoštvo novih funkcija potpuno električnim ID. modelima, poboljšavajući korisničko iskustvo i optimizirajući kapacitet punjenja. Koristeći swarm data (tzv. podatke o roju) i najnoviju generaciju sustava pomoći vozaču, Volkswagen također čini sljedeći korak prema automatiziranoj vožnji. Kao dio strategije ACCELERATE, Volkswagen ide naprijed sa svojom transformacijom prema softverski orijentiranom davatelju mobilnosti – i postaje stručnjak za integraciju softvera i ažuriranja putem zraka. ID. obitelj ima pionirsku ulogu na tom putu. Kupci novih automobila odmah će imati koristi od novog softvera. Za vlasnike automobila koji su već isporučeni, Volkswagen planira osigurati mnoge optimizacije ID. softvera 3.0 besplatno putem bežičnog ažuriranja od drugog tromjesečja.

Opcijski 'Travel Assist with Swarm Data' automatski drži vozilo u središtu trake. Prilagođava se stilu vožnje korisnika i može voziti dalje lijevo ili desno od trake umjesto točno u sredini. Također može održavati udaljenost od vozila ispred i držati se unaprijed postavljenog ograničenja brzine. Sustav ima prediktivni tempomat i pomoć pri skretanju. Brzina vozila može se prilagoditi lokalnim ograničenjima brzine i rasporedu cesta (zavoji, kružni tok, itd.).

Novo u Volkswagenu

S dva radara straga i korištenjem ultrazvuka, 'Travel Assist with Swarm Data' može pratiti okolni promet i, pri brzinama od 90 km/h ili više na autocesti, također aktivno podržava promjenu traka ako želite. Kada je aktivirana, promjena trake može se pokrenuti i provesti označavanjem. Preduvjet za to je da senzori nisu detektirali nikakve objekte u okolini, a kapacitivni upravljač može osjetiti ruke vozača. Vozilo će se tada usmjeriti u željenu traku. Vozač može intervenirati u bilo kojem trenutku i preuzeti kontrolu nad manevrom.

Ako su dostupni anonimni podaci o roju drugih Volkswagena, novi 'Travel Assist' također može pružiti podršku na cestama gdje postoji samo jedna oznaka trake. Vozilo se jednostavno poravna s otkrivenom granicom trake kako bi ostalo u traku, na primjer, na regionalnim cestama bez središnje oznake trake. Podaci o roju dodatno povećavaju dostupnost 'Travel Assist' i povećavaju udobnost i podršku za kupca.

'Park Assist Plus'

Pametni asistent 'Park Assist Plus' može tražiti parkirno mjesto nakon što je aktiviran u izborniku za parkiranje (do brzine od 40 km/h za odgovarajuća paralelna parkirna mjesta i do 20 km/h za okomita parkirna mjesta) i dovršite odgovarajući manevar parkiranja. Po želji, asistent može autonomno parkirati uz pomoć senzora okoliša i preuzeti potpunu kontrolu nad automobilom, uključujući upravljanje, ubrzanje, kočenje i promjenu stupnjeva prijenosa.

Za to se vozač zaustavlja na odabranom parkirnom mjestu, pritegne kočnicu i aktivira proces parkiranja putem tipke za pokretanje u izborniku parkiranja. 'Park Assist Plus' također može pomoći u manevrima parkiranja koji su već započeti dovršavanjem procesa. Također se može izvući iz paralelnih parkirnih mjesta.

Park Assist Plus s memorijskom funkcijom Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

'Pomoć pri parkiranju Plus s memorijskom funkcijom'

Još jedna zgodna nova značajka za ID. modela je opcija 'Park Assist Plus s memorijskom funkcijom'. Koristeći ovaj inovativni sustav pomoći vozaču, vozilo se može naučiti do pet različitih manevara parkiranja. Memorijska funkcija pamti manevre parkiranja pri brzinama ispod 40 km/h s udaljenosti putovanja do 50 metara. Na primjer, za parkiranje pod nadstrešnicom ili garaži. Vozač mora samo jednom parkirati i sačuvati manevar parkiranja. Vozilo tada može samostalno ponoviti naučeni manevar parkiranja. Vozač jednostavno mora pratiti proces.

  • +25
Nova generacija softvera 3.0 za ID. obitelj Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Novi displeji

ID. softver 3.0 također donosi obilje inovacija na zaslonima i infotainment sustavu. Opcijski 'head-up zaslon proširene stvarnosti', koji projicira važne informacije ravno u vidno polje vjetrobranskog stakla, sada je proširen i uključuje dodatne zaslone u zoni za velike udaljenosti: bočne strane koje prikazuju opcijsku promjenu trake uz pomoć 'Travel Assist'', a također prikazuje nove simbole kao što su kružni tok i informacije o udaljenosti do odredišta. Strelice za skretanje sada izgledaju puno integriranije u okolinu. U kokpitu ID.-a, osim preostale udaljenosti do odredišta, se također prikazuje stanje napunjenosti (SOC) u postocima, pored ikone baterije koja pokazuje razinu napunjenosti.

Travel Assist Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Ažurirani softver također poboljšava opcijsku navigaciju. Sada točno locira vozilo u traku unutar granica sustava, što mu omogućuje pravovremenu preporuku za promjenu traka na čvorovima i izlazima s autoceste. Odgovarajuća oznaka za preporuku za promjenu trake također se pojavljuje u ID. Light – svjetlosna traka ispod vjetrobranskog stakla. Dodane su nove funkcije i sada također prikazuje lokalna upozorenja o opasnostima. Ova se usluga temelji na Volkswagenovoj Car2X tehnologiji: automobili se međusobno povezuju izravno i lokalno putem WLANp radio standarda. To im omogućuje da se međusobno obavještavaju o kritičnim prometnim situacijama, od pokvarenih vozila do vozila hitne pomoći, u stvarnom vremenu.

Optimizirana glasovna kontrola

Glasovno upravljanje koristi pionirsku tehnologiju i dovodi performanse na vrhunsku razinu. Prepoznaje glasovne naredbe puno brže i preciznije, povećavajući jednostavnost za korištenje i udobnost vožnje. Njegov karakter prirodnog jezika čini automobil inteligentnim sugovornikom. Kupac pokreće glasovnu kontrolu dodirom na volan ili izgovaranjem 'Hello ID.'. Sustav odgovara u roku od nekoliko sekundi. Osim toga, poboljšana kvaliteta prepoznavanja glasovne kontrole sada je oko 95 posto. Sustav sa svojim digitalnim mikrofonima također prepoznaje govori li vozač ili suvozač te u skladu s tim slijedi upute, na primjer, kada je riječ o dvozonskoj klimatizaciji.

Glasovna kontrola razumije općenite fraze i kolokvijalna pitanja i izraze ('Gdje je najbliži japanski restoran u Berlinu?' ili 'Pretoplo mi je'), postavlja pitanja gdje je potrebno i dopušta vam da prekidate. Sustav reagira na dva načina – online iz clouda (oblaka) i offline putem informacija pohranjenih u automobilu. Online proces osigurava posebno visoku stopu prepoznavanja i kvalitetu rezultata, čak i pri traženju posebnih odredišta. Glasovna kontrola dostupna je u svim ID-ovima modelima na njemačkom tržištu, pod uvjetom da je aktivirana usluga We Connect Plus.

Punjenje baterije od 77 kWh s maksimalnom snagom do 135 kW

ID. softver 3.0 također ima velike prednosti kada je u pitanju punjenje. Modeli s baterijom od 77 kWh sada mogu puniti maksimalno 135 kW umjesto 125 kW na dovoljno snažnoj DC punionici. Poboljšanja upravljanja toplinom baterije čine vožnju još učinkovitijom i mogu povećati domet, osobito po hladnom vremenu. Kupci koji žele sačuvati svoju bateriju mogu aktivirati novi način održavanja baterije. Ograničava razinu napunjenosti SOC-a na 80 posto.

Pametni planer e-ruta

Izbornik punjenja, koji se sada pojavljuje na prvom zaslonu velikog dodirnog zaslona ID-a. modeli su strukturirani na informativniji i jasniji način. Za velike udaljenosti, online kalkulator rute u navigacijskom sustavu stvara pametnu rutu s više zaustavljanja koja vas dovodi do odredišta što je brže moguće. Uzima u obzir podatke o prometu i ruti, kao i željeni SOC po dolasku na konačno odredište i međuodredište. Zaustavljanja punjenja ocjenjuju se dinamički i temelje se na izlazu stanica za punjenje. Kao rezultat toga, planiranje rute može predložiti dva kratka procesa punjenja s velikom snagom umjesto jednog dugog procesa s malom snagom.

Travel Assist sa swarm data - Potpomognuta promjena trake Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Digitalno korisničko iskustvo postaje ključna kompetencija Volkswagena

Kako se digitalizacija automobila povećava, pojavljuju se nova sučelja s kupcima kako unutar tako i izvan vozila. Svojom strategijom ACCELERATE, Volkswagen je mnoge procese još više uskladio s potrebama kupaca – od rane faze razvoja automobila, do niza digitalnih usluga i posjeta servisnim partnerima. Potrebe i povratne informacije kupaca moraju se još više uključiti u sve faze razvoja vozila i usluga tijekom cijelog životnog ciklusa. To čini integraciju softvera u vozilo i digitalno korisničko iskustvo ključnim kompetencijama Volkswagena.

Travel Assist sa swarm data Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Svojom strategijom ACCELERATE marka Volkswagen se rano i dosljedno prilagođava radikalnim promjenama u automobilskoj industriji. Do 2026. brend će uložiti oko 18 milijardi eura u buduće teme e-mobilnosti, hibridizacije i digitalizacije. U sklopu svoje globalne električne ofenzive, Volkswagen će povećati udio potpuno električnih automobila u prodaji u Europi na preko 70 posto. U SAD-u i Kini, korporacija cilja na udio električne energije od više od 50 posto u istom razdoblju. U tu svrhu, Volkswagen će svake godine promovirati barem jedan novi BEV model. Cilj je potpuno elektrificirati asortiman modela. Volkswagen ima za cilj biti klimatski neutralan na nultu vrijednost najkasnije do 2050. godine. Korporacija također ubrzava druge glavne buduće teme: integracija softvera u automobilu i digitalno korisničko iskustvo postaju temeljne kompetencije. Volkswagen koristi poslovne modele temeljene na podacima za pristup novim grupama kupaca i pristup novim izvorima prihoda. Volkswagen će učiniti autonomnu vožnju dostupnom mnogim ljudima do 2030. Na taj način Volkswagen jača svoju poziciju najpoželjnije marke za održivu mobilnost.