SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Upoznajte novi Subaru BRZ; fokus na ultra niskom težištu, maloj težini i oštrom upravljanju

23.11.2020 u 07:49

Bionic
Reading

Dizajniran da pruži neusporedivo iskustvo vožnje, posve novi BRZ ima novi i snažniji 2,4-litreni boxer motor od 228 konjskih snaga i najveći okretni moment od 250 Nm

Subaru je prošli tjedan, kako smo i najavili još početkom studenog, predstavio svoju drugu generaciju sportskog automobila pod imenom BRZ. Da podsjetimo, Subaru BRZ je predstavljen 2012. godine kao produkt suradnje s Toyotom. Praktično identičan model Toyota GT86 je njegov sestrinski model. Subaru BRZ je izgrađen na modificiranoj Subaru platformi AS1, na kojoj se temelji četvrta generacija Subaru Impreze. Motor za oba modela, Subaru BRZ i Toyotu 86 (GT86), također je stigao iz Subarua, ali je motor D-4S ubrizgavanje goriva dobio od Toyote, koji kombinira ubrizgavanje usisnim razdjelnikom i izravno ubrizgavanje. Ipak kako je i najavljeno, prema informacijama koje imamo zasad, BRZ više neće biti globalni model kao dosad. Drugim riječima, jako su male šanse da novi BRZ dođe na europsko tržište.

Potpuno novi sportski automobil Subaru BRZ (MY2022) s pogonom na stražnje kotače godine imao je svoj globalni nastup na trkaćoj stazi Thermal Club u mjestu Thermal, u Kaliforniji, SAD. Subaru je razvio potpuno novi BRZ s istim osnovama dizajna sportskih automobila koje je koristio za stvaranje originalnog modela: mala težina vozila, ultra nisko težište s preciznim upravljanjem i držanjem u pristupačnom paketu 2+2 sjedala. No, za modelnu godinu 2022. BRZ ima veću snagu, bolje upravljanje, poboljšani stil, 50-postotno povećanje torzijske krutosti i moderan interijer. Čisti sportski automobil sa Subaru DNK.

Suprotno trenutnom trendu snage nad preciznošću, Subaru BRZ 2022. godine usredotočuje se na jednostavnost i zabavu. Dizajniran da pruži neusporedivo iskustvo vožnje, posve novi BRZ ima novi i snažniji 2,4-litreni boxer motor od 228 konjskih snaga, najvećeg okretnog momenta od 250 Nm pri 3700 okr./min. Inače, Boxer motori su zaštitni znak ovog japanskog proizvođača automobila i radi se zapravo o motoru uzdužno postavljenom ispod haube. Kako se u ovom slučaju radi o četverocilindričnom benzinskom motoru, njegov raspored cilindara nije ni uobičajeni redni ni 'V', nego konfiguracije 'H'. Kad kažemo 'H', onda znači da su mu dva neparna cilindra smještena na jednoj strani, a parna na drugoj strani bloka motora.

Smješten nisko u šasiji, jedinstveni dizajn Subaru BOXER-a omogućuje BRZ-u postizanje centra gravitacije (Center of Gravity ili CoG) čak nižeg od prethodnog BRZ-a i ravnopravan s egzotičnim hiper-automobilima. Izuzetno nisko težište presudno je za pružanje upravljanja bez premca, s niskim polarnim momentom i brzom reakcijom na inpute vozača.

2,4-litreni atmosferski motor vrti se u crvenom na 7000 okr./min. i donosi 15-postotni porast okretnog momenta, odnosno 250 Nm pri 3700 okr./min. Tu je i standardni stražnji diferencijal s ograničenim proklizavanjem. Novi BRZ će biti dostupan u Premium i Limited opremi, a dostupan je s dva izbora prijenosa; standardnim ručnim 6-brzinskim ili opcijskim 6-brzinskim automatskim mjenjačem s novim Sport načinom dizajniranim za agresivniju vožnju. Novi sportski način omogućuje brže prebacivanje u niži stupanj prijenosa s automatskim prebacivanjem 'leptira za gas' i koristi senzore okretanja za držanje mjenjača u nižoj brzini tijekom jakog zavoja kako bi se maksimalizirale performanse. Subaru još nije otkrio detalje koji se tiču ubrzanja i krajnje brzine.

Pametan i moderan dizajn

Unatoč sportskim namjerama, novi Subaru BRZ ne žrtvuje svakodnevnu udobnost i praktičnost. Konfiguracija 2+2 sjedala i sklopiva stražnja sjedala stvaraju korisan teretni prostor u kojem ima mjesta za prijevoz npr. brdskog bicikla, golf palica ili čak četiri trkaće gume i alate za dane na stazi. Koristeći aluminij za krov, prednje blatobrane i haubu, novi Subaru BRZ ima procijenjenu praznu masu od nešto manje od 1315 kg (u vosinosti o mjenjaču, dimenzijama kotača i razini opreme), što obećava izvrsne performanse.

Subaru BRZ (MY2022) Izvor: Promo fotografije / Autor: Subaru

BRZ-ov novi hrabri stil jednako je impresivan kao i njegova sposobnost rukovanja. Ukupni dojam je moderan, okretan i moćan, sa fokusiranim i funkcionalnim aerodinamičnim detaljima. Uredan dizajn coupéa dugog 4265 i visokog 1310 mm nešto je veći od jednog inča (točnije 30 mm) i gotovo pola inča (točnije 10 mm) niži od svog prethodnika BRZ-a Final Edition, što rezultira niskim i širokim prednjim dijelom koji pokreću veliki funkcionalni usisnici zraka. Rešetka je postavljena nisko i prekrivena je istaknutim lukovima blatobrana koji omogućavaju taman dovoljno mjesta za ovjes. Suženi stakleni dijelovi kabine naglašavaju raširene blatobrane, a krovna linija ima suptilan izgled 'dvostrukog mjehura', aluzija na stare, 'vintage' trkaće automobile.

Agresivan dizajn ulijeva se u odvažne prednje bokobrane s velikim bočnim otvorom. Funkcionalni bočni otvor smanjuje otpor usisavanjem zraka ispod haube i blatobrana. Oslobođeni zrak usmjeren je na spojler bočnog praga koji brzinom stvara potisnu silu. Mala peraja na stražnjem dijelu luka stražnjih kotača također pomaže protoku zraka i dodaje stabilnost pri brzini. Na stražnjem dijelu automobila, veliki stražnji blatobrani i širi trag kotača slijevaju se u dvostruke ispušne cijevi za nizak i širok stav. Ovu vizualnu silu olakšava uži staklenik i stražnji otvor zadnjih vratiju koji se ulijevaju u dramatični prevrnuti stražnji spojler 'pačji rep' (ducktail).

Interijer usredotočen na vozača

Novi Subaru BRZ ima novu unutrašnjost sa svakim detaljem usredotočenim na vozača. Nova prilagodljiva 7-inčna digitalna nadzorna ploča žarišna je točka s prednjim i središnjim dijelom tahometra s integriranim očitanjem digitalnog brzinomjera. S lijeve strane tahometra nalazi se programabilni mjerač koji se može mijenjati tako da pokazuje napon, temperaturu vode ili g-metar, što još jednom naglašava sposobnost performansi BRZ-a. Kad se BRZ postavi u 'track' (staza) način rada, brzinomjer se automatski prebacuje na linearni graf s prikazom u boji koji omogućuje brzo očitavanje omogućujući vozaču da se usredotoči na cestu.

Cjelokupni dizajn kabine suvremen je i modularan s poboljšanim pogodnostima za vozača. 8-inčni zaslon osjetljiv na dodir za informacijsko-zabavni sustav ima prednost u središnjem dijelu i sadrži najnovije multimedijske sustave SUBARU STARLINK, uključujući standardnu ​​integraciju pametnih telefona s Apple CarPlay i Android Auto, kao i Bluetooth hands-free telefonsku vezu i streaming zvuka, kamere za stražnji vid i usluge SiriusXM. Oprema Limited ima telematiku, a vozila opremljena 6-stupanjskim automatskim mjenjačem također imaju Subaruov EyeSight Driver Assist Technology sustav.

U skladu s dinamikom sportskih automobila, položaj sjedenja u BRZ-u je nizak, ali ima izvrsne vidne linije zahvaljujući upotrebi čelika visoke čvrstoće u stupovima A, B i C, održavajući ih tankim, ali čvrstim. Sjedala duboke konture pružaju potporu i pojačana su crvenim šavovima detalja. Preklopna stražnja sjedala i prostrani stražnji teretni prostor zaokružuju ugodnu i praktičnu unutrašnjost.

Šasija

Uz prilagođenu šasiju, novi BRZ u potpunosti iskorištava svoje ultra nisko težište i strukturu karoserije visoke čvrstoće. S međuosovinskim razmakom od 2576 mm i gotovo savršenom raspodjelom težine, Subaru BRZ je okretan i jednostavan za upravljanje. Prednji ovjes koristi potporne nosače i spiralne opruge kako bi težina bila niska. Koristeći dizajnerske elemente iz Subaru Global Platform arhitekture, šasija je stekla čvrstinu ojačanim sustavom za montiranje šasije, arhitekturom podokvira i ostalim priključnim mjestima. Čvrstoća bočnog savijanja prednjeg dijela povećana je za 60 posto radi poboljšanja skretanja i odziva. Prednji ovjes ima prilagođene dizajnirane nosače tipa MacPherson za optimizaciju niske linije haube uz zadržavanje dugog hoda za idealno upravljanje i kvalitetu vožnje. Dvostruki wishbone sustav stražnjeg ovjesa s prihvatom pruža izvanrednu apsorpciju neravnina kako bi poboljšao prianjanje guma na raznolikim površinama.

Za vožnju na stazi, standardni sustav prianjanja i kontrolu stabilnosti vozila (Vehicle Stability Control ili VSC) nudi vozaču pet različitih postavki. Sustav je redizajniran da omogući više inputa od vozača prije nego što aktivira sustav prianjanja. Sustav se može potpuno isključiti kako bi vozač imao potpunu kontrolu.

Što se dimenzija kotača i guma tiče, oprema Premium nudi gume 215/45 R17 87W, a Limited standardno Michelin Pilot Sport4 gume dimenzija 215/40 R18 85Y.

Proizvodnja novog Subaru BRZ-a bit će u Subaruovoj tvornici Gunma, u Japanu. BRZ će se početi prodati početkom jeseni 2021. godine.

  • +48
Subaru BRZ (MY2022) Izvor: Promo fotografije / Autor: Subaru