MOŽE LI skupLJE?

[FOTO/VIDEO] Rolls-Royce Boat Tail; Najluksuznija jahta na četiri kotača na svijetu

28.05.2021 u 15:47

Bionic
Reading

Smatra se da je konačna cijena automobila 23,27 milijuna eura, što daleko premašuje navodnu vrijednost jednokratnog Bugattija La Voiture Noire od 13,5 milijuna eura iz 2019. godine, kojeg se dosad smatralo najskupljim automobilom na svijetu

Kao kuća luksuza, Rolls-Royce prožima svoje proizvode značenjem. Rolls-Royce služi kao platno na kojem klijenti odražavaju svoj osobni ukus, izražavaju ambicije i često definiraju naslijeđe. Tretman Rolls-Roycea po mjeri elegantno odražava njegov status 'najboljeg automobila na svijetu', dok istovremeno stilski izražava osobnost svog klijenta. Da bi ispunio ove izvanredne zahtjeve klijenata, Rolls-Royce je donio odluku da se vrati jednom od povijesnih korijena i da pokrene poseban odjel unutar tvrtke, Rolls-Royce Coachbuild.

Vozila Rolls-Roycea oduvijek su predstavljala vrhunac konstrukcije karoserije, posebno u prijeratna vremena, kada su bezbrojni automobili bili posebno 'odjeveni' od strane graditelja karoserije. No, unatoč tako opsežnoj povijesti ručno izrađenih vozila, nismo vidjeli jednokratnu uporabu marke od zadivljujućeg Sweptaila 2017. godine koji je koštao nevjerojatnih 10,5 milijuna eura.

Rolls-Royce Boat Tail Izvor: Promo fotografije / Autor: Rolls-Royce Motor Cars

Sukladno tomu, Rolls-Royce je najavio povratak jedinstvenim oblicima s prigodno nazvanim modelom Rolls-Royce Boat Tail, odnosno modelom čiji je stražnji kraj ne samo inspiriran luksuznim jahtama, već je dobio i u stvarnoj izvedbi – brodsku palubu straga.

Ovaj Rolls-Royce Boat Tail naručio je izuzetno bogati kupac i, kao što mu ime govori, nadahnut je morem. U osnovi je riječ o jahti na kotačima koja je dugačka dobrih 5,80 metara i evocira povijesni model iz 1932. godine.

Na slikama vidimo nekoliko izrazito nautičkih elemenata poput omotanog vjetrobranskog stakla i prekrasne dvobojne plave vanjske strane. Dizajneri su ručno obojili poklopcu motora tamnoplavom nijansom koja se proteže do branika i djelomično je pokrivena furnirom od drveta na 'krmenoj palubi', dok je ostatak tijela svijetlije Babyblue plave boje. Čak i kotači imaju dvobojnu kombinaciju tamne i svijetloplave boje.

Rolls-Royce Boat Tail Izvor: Promo fotografije / Autor: Rolls-Royce Motor Cars

Krov je potpuno uklonjiva 'nadstrešnica' od tkanine koja je povezana sa stražnjom drvenom palubom. Ne preklapa se mehanički - pomoćnik vlasnika mora ga ukloniti ručno - ali postoji improvizirani krov koji se može spremiti u prtljažnik u slučaju da se usput dogodi neočekivano loše vrijeme.

Sjedala i volan presvučeni su dvobojnom plavom kožom koja odgovara vanjštini, dok lakirani furnir od drveta na ploči odgovara stražnju palubu. Instrumentna ploča nosi jedinstvenu pletenu teksturu poznatu kao Guilloché, koja je uobičajena u proizvodnji finog nakita i satova, a svijetloplavi završetak utkan je u tehničku oblogu armaturne ploče.

  • +12
Rolls-Royce Boat Tail Izvor: Promo fotografije / Autor: Rolls-Royce Motor Cars

U kabini je također obilje dodataka. U dijelu ispod krmene palube nalazi se dvostruki hladnjak sa šampanjcem, koji je posebno dizajniran za 'željene berbe' kupaca. Srebrni pribor za jelo s ugraviranim amblemom 'Boat Tail' smješten je na suprotnoj strani, zajedno s odgovarajućim porculanskim pločama s platinastim obodima. Za dodatnu zabavu na suncu nalaze se suncobran i dvije preklopne stolice na stražnjoj palubi, kao i dva koktel stola s obje strane.

Rolls-Royce ne otkriva pogonski sklop, ali sigurno je pretpostaviti da se radi o poznatom 6,75-litrenim V12 motorom. Ovaj motor ima između 571 KS u Cullinanu i Phantomu i do 608 KS u modelima Black Badge.

Sve u svemu, projektu je trebalo četiri godine da se razvije, što znači da je tvrtka započela izgradnju Boat Tail-a nedugo nakon što je Sweptail predstavljen 2017. godine.

Rolls-Royce nije želio otkriti cijenu Boat Taila, ali izvori sugeriraju da je viša razina dizajna po mjeri značila da je 'znatno premašila' cijenu Sweptaila. Smatra se da je konačna cijena automobila oko 20 milijuna funti ili preračunao 23,27 milijuna eura. To daleko premašuje prijavljenu vrijednost jednokratnog Bugattija La Voiture Noire baziranog na modelu Chiron od 13,5 milijuna eura iz 2019. godine, kojeg se smatralo najskupljim automobilom na svijetu.