HRVATSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Peugeot plug-in hibridi stigli u Hrvatsku; elektrificirani 3008, 508 i 508 SW

Peugeot je objavio detaljne specikifikacije i cijene limuzinske izvedbe 508 Hybrid, karavanske izvedbe 508 SW Hybrid, kao i SUV-a 3008 Hybrid s pogonom na dva kotača te 3008 Hybrid4 s pogonom na sva četiri kotača

Peugeot je objavio detaljne specikifikacije i cijene limuzinske izvedbe 508 Hybrid, karavanske izvedbe 508 SW Hybrid, kao i SUV-a 3008 Hybrid s pogonom na dva kotača te 3008 Hybrid4 s pogonom na sva četiri kotača

Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Francuski proizvođač nadopunjuje gamu postojećih motora za Peugeot 3008 te 508 i 508 SW, koji su od 1. lipnja dostupni i u Hrvatskoj

Nakon što smo početkom ove godine predstavili plug-in hibridne verzije tri modela Peugeota, francuski je proizvođač objavio i detaljne specikifikacije i cijene limuzinske izvedbe 508 Hybrid, karavanske izvedbe 508 SW Hybrid, kao i SUV-a 3008 Hybrid s pogonom na dva kotača te 3008 Hybrid4 s pogonom na sva četiri kotača.

Peugeot 508 HYBRID

Peugeot 508 HYBRID

Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Iskustvo vožnje u ova tri modela sada je obogaćeno novim načinima vožnje koji omogućuju užitak i jedinstveni doživljaj vožnje zahvaljujući čarobnom učinku potpuno električnog načina rada (ZEV), učinkovitosti pogona na sva četiri kotača (HYBRID4), vrhunskoj dinamici u sportskom načinu rada i svestranosti hibridnog načina rada.

Tehnologija je jednostavna i intuitivna, u službi pune slobode: sloboda uporabe, s vozilima prilagođenim cestovnim, gradskim ili vanjskim rutama. Sloboda izbora, s 2 ili 4 pogonska kotača, ukupne snage 225 KS (165 kW) ili 300 KS (220 kW), limuzinom, karavanskom SW izvedbom ili SUV-om.

Peugeot 3008 te 508 i 508 SW s plug-in hibrdnim pogonom

Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Benzinski 1,6-litreni PureTech motor je prilagođen, uključujući dodatak pokretača-alternatora i posebne maske za hlađenje. Dolazi sa snagom od 180 KS na HYBRID verziji i 200 KS na HYBRID4 verziji. PureTech motor kombiniran je s novim 8-stupanjskim automatskim mjenjačem e-EAT8 (električni učinkoviti automatski prijenos - 8 brzina), specifičnim za Peugeot plug-in HYBRID motore. Električni motor povezan je s mjenjačem i dostiže 110 KS / 80 kW na prednjoj osovini.

Kako bi prijelazi između rada električnog motora i motora s unutarnjim izgaranjem bili optimalni i neprimjetni, pretvarač okretnog momenta koji se inače upotrebljava s motorom s unutarnjim izgaranjem svoje mjesto ustupa višelamelnoj spojci uronjenoj u ulje. Sve te promjene donose povećanje okretnog momenta od 60 Nm i bolji odaziv motora.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Stražnja osovina s električnim pogonom

U inačicama HYBRID4 multilink stražnja osovina je opremljena s električnim motorom snage 110 KS/80 kW i reduktorom kako bi se zajamčio pogon na sva četiri kotača, a njezina ugradnja nije utjecala na prostranost kabine.

Litij-ionska baterija

Litij-ionska baterija visokog napona (300 V) ugrađena je ispod sjedala u drugom redu na verzijama HYBRID i HYBRID4. Baterija ima kapacitet između 11,8 kWh (508/508 SW) i 13,2 kWh (3008), a to je najveći kapacitet na tržištu koji omogućuje potpuno električnu vožnju do 59 km prema normi WLTP.

HYBRID4 u čisto električnom načinu rada

HYBRID4 u čisto električnom načinu rada

Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Da bi se maksimalno iskoristio električni pogon, zadani način rada jest način ELECTRIC, uvijek kad to razina napunjenosti baterije omogućava. U potpuno električnoj vožnji može se postići do 135 km/h prije nego što vožnju preuzme motor s unutarnjim izgaranjem.

Nova funkcija Brake

Vozač može uključiti jedinstvenu funkciju Brake koja omogućuje usporavanje vozila bez pritiskanja papučice kočnice. Osim što služi za kočenje motorom, ta funkcija omogućuje i punjenje baterije, na primjer, na nizbrdici. U načinu vožnje Drive, dovoljno je povući ručicu mjenjača unatrag, opcija Shift and Park by wire, kako bi se uključio način Brake. Ponovnim vraćanjem ta se opcija isključuje.

Novi kontrolirani sustav kočenja

Kako bi se povećao domet u potpuno električnom načinu vožnje, sustav kočenja visoke energetske učinkovitosti i-Booster prikuplja energiju pri kočenju ili pri kočenju motorom (energija koja obično ostaje neiskorištena u izvedbama opremljenima motorom s unutarnjim izgaranjem). Sustav i-Booster sastoji se od električne pumpe koja zamjenjuje vakumsku pumpu koja se upotrebljava kad je riječ o motorima s unutarnjim izgaranjem.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Nova funkcija e-SAVE

Užitak vožnje u električnom načinu dostupan je u svakom trenutku zahvaljujući funkciji e-SAVE. Ta funkcija vozaču omogućuje da planira svoje putovanje u električnom načinu vožnje (10 km, 20 km ili samo električni). Ta je funkcija lako dostupna na izborniku e-SAVE koji se nalazi na dodirnom zaslonu. Nakon što se programira, funkcija se prikazuje na instrument ploči zajedno s predviđenim dometom u kilometrima. Dovoljno je odabrati način vožnje ELECTRIC na izborniku kako bi se u željenom trenutku aktivirao potpuno električni način vožnje.

Jednostavno i brzo punjenje baterije

Peugeot je precizirao i detalje oko samog punjenja električnom energijom, pa je naveo kako je za potpuno punjenje potrebno:

 • do sedam sati sa standardnom utičnicom (punjač od 3,7 kW, 8 A)
 • do četiri sata sa snažnijom utičnicom tipa Green’up® (punjač od 3,7 kW, 14 A)
 • manje od jednog sata i 45 minuta ako upotrebljavate Wallbox (punjač od 7,4 kW, 32 A)

Svjetla koja okružuju utičnicu za punjenje omogućuju jednostavno i brzo očitavanje razine napunjenosti. Dok je utičnica priključena, različite boje označavaju napredovanje punjenja. Otvor za punjenje diskretno je ugrađen na stražnjem lijevom blatobranu vozila (simetrično otvoru spremnika za gorivo). Kabel za punjenje može se jednostavno pospremiti u za to predviđen prostor ispod podnice prtljažnika.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Iskustvo vožnje obogaćeno novim jedinstvenim doživljajima

Novi motori PEUGEOT PLUG-IN HYBRID pružaju novo iskustvo vožnje. To iskustvo obuhvaća cijelu lepezu novih doživljaja i iznimnu lakoću pri upravljanju vozilom, osobito zahvaljujući novim načinima vožnje. Svaki je način vožnje jedinstven i pruža različito iskustvo:

 • nečujnost načina ELECTRIC, odnosno pogona koji je u potpunosti električni,
 • uzbudljivost performansi u načinu SPORT koji objedinjuje sve vrste pogona,
 • svestranost načina HYBRID,
 • poboljšana vučna sila pogona na sva četiri kotača (Peugeot 3008 HYBRID4)
 • način COMFORT, u kojem se način HYBRID spaja s udobnošću podesivog ovjesa (Peugeot 508 HYBRID)

Svi navedeni načini omogućuju potpuno električnu vožnju, ovisno o razini napunjenosti baterije.

Peugeot 508 HYBRID

Peugeot 508 HYBRID

Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Peugeot i-Cockpit®

Jedno od glavnih ostvarenja koja nose znak lava, Peugeot i-Cockpit® pruža iskustvo uzbudljive i intuitivne vožnje. Za još bolju kontrolu i još veću jednostavnost uporabe, tu su dodirni zaslon i digitalna instrument ploča. Peugeot i-Cockpit®, koji je razvijen posebno za hibridne izvedbe vozila, u visini vidnog polja vozača prikazuje dostupne informacije o vožnji (način vožnje, razina električne energije, dostupni električni domet…). Može se u potpunosti podesiti i personalizirati.

Prikaz potrošnje energije nalazi se na desnom dijelu digitalne instrument ploče i zamjenjuje standardni brojač okretaja. Sastoji se od tri lako prepoznatljiva dijela:

 • dio ECO odnosi se na vožnju s optimizacijom potrošnje,
 • dio POWER odnosi se na dinamičniju vožnju i dinamičke performanse,
 • dio CHARGE obavještava vozača o fazama prikupljanja energije koje omogućuju punjenje baterije, osobito prilikom kočenja

Dva digitalna brojčanika smještena su sa svake strane na ploči: jedan za prikaz potrošnje goriva, a drugi za prikaz potrošnje električne energije. Dostupni domet, izražen u kilometrima, također je prikazan ispod svakog od tih brojčanika. Uvijek se može vidjeti odabrani način vožnje kako bi se po potrebi mogao brzo i jednostavno prilagoditi.

U svakom trenu, tijekom faze punjenja, instrument ploča omogućuje da se očita prikupljena električna energija (u kilometrima), razina napunjenosti baterije (u postocima), brzina punjenja baterije (u kilometrima) kao i preostalo vrijeme punjenja potrebno za postizanje potpune napunjenosti (u satima i/ili minutama).

Peugeot 3008 HYBRID4

Peugeot 3008 HYBRID4

Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Dodirni zaslon

Dodirni zaslon također sadržava izbornik razvijen posebno za hibridna vozila. Tipka za izravan pristup smještena je na prekidačima koji podsjećaju na klavirske tipke. Ta tipka omogućuje pristup novim informacijama:

 • prikaz protoka energije koji omogućuje uvid u rad hibridnog sustava,
 • statistički prikaz potrošnje na kojem se vidi električna potrošnja i potrošnja goriva,
 • navigacijska stranica koja sadržava posebne informacije: stanice za punjenje, kao i benzinske crpke na odabranim rutama i lokacijama, domet u posve električnom načinu rada.

Naposljetku, klimatizacija nudi mogućnost prethodnog programiranja temperature kabine, što omogućuje rashlađivanje ili zagrijavanje kabine ovisno o vanjskoj temperaturi.

Peugeot 3008 HYBRID4

Peugeot 3008 HYBRID4

Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

SUV Peugeot 3008 HYBRID i HYBRID4

SUV Peugeot 3008 dobiva novu dimenziju zahvaljujući visokoučinkovitoj verziji motora HYBRID4 koja se odlikuje snagom koja dosad još nije viđena među vozilima Peugeot serijske proizvodnje. Ta prvoklasna izvedba dolazi s pogonom na sva četiri kotača i postiže snagu od 300 KS/220 kW.

To je rezultat kombinacije motora PureTech od 200 KS/147 kW i dva električna motora (jedan na prednjoj osovini i drugi na stražnjoj osovini) od kojih svaki razvija snagu od 110 KS/80 kW. Ubrzanje od 0 do 100 km/h postiže se u 5,9 sekundi. Kapacitet baterije iznosi 13,2 kWh za potpuno električni domet od 59 km prema normi WLTP. Najveća brzina u Sport modu je za Hybrid4 s pogonom na sva četiri kotača 235 km/h, a samo u električnom modu 135 km/h.

Pogon na sva četiri kotača omogućuje poboljšanu vučnu silu na zahtjevnim podlogama. Rezultat je savršeno prianjanje: neovisno o tome je li cesta mokra, prekrivena blatom ili snijegom ili pak zavojita, snaga se ravnomjerno raspoređuje na sva četiri kotača vozila.

Peugeot 3008 HYBRID4 nudi, dakle, veliku snagu i pogon na sva četiri kotača, dok je emisija CO₂ najniža na tržištu: od 29 g CO₂ po kilometru u skladu s protokolom WLTP.

Peugeot 3008 HYBRID4

Peugeot 3008 HYBRID4

Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Nova multilink stražnja osovina pruža iznimnu udobnost za putnike, dok njezina ugradnja nije utjecala na prostranost niti na obujam prtljažnika iznad podnice.

Motor HYBRID4 dostupan je u izvedbama GT Line i GT u Hrvatskoj. Razina opremljenosti GT u ponudama je s ekskluzivnim presvlakama Alcantara® sive boje Gréval i ukrasnim elementima od prave hrastovine u sivoj boji 'Grey Oak'. Dostupni su i novi sustavi za pomoć u vožnji (ADAS) koji su preuzeti s Peugeot 508: adaptivni tempomat s funkcijom Stop & Go i Lane Positioning Asist.

Istovremeno, uz gamu motora HYBRID4 u ponudi je izvedba HYBRID s pogonom na dva kotača, snage 225 KS (165 kW), koji ujedinjuje motor PureTech snage 180 KS/132 kW s električnim motorom snage 110 KS/80 kW. U Hrvatskoj je u ponudi s razinama opremljenosti Allure, GT Line i GT. Ubrzanje od 0 do 100 km/h 8,9 sekundi, a najveća brzina u Sport modu za Hybrid izvedbu s pogonom na prednja dva kotača 225 km/h, samo u električnom modu 135 km/h, a domet u čisto električnom modu 53 km (WLTP).

Cijena za hibridnu izvedbu modela 3008 HYBRID 225 FWD Allure e-EAT8 s pogonom na dva kotača od 315.512 kn (s PDV-om i posebnim porezom), dok cijena za model 3008 HYBRID 300 AWD GT line e-EAT8 s pogonom na sva četiri kotača od 371.312 kn (s PDV-om i posebnim porezom).

Peugeot 508 SW HYBRID

Peugeot 508 SW HYBRID

Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Peugeot 508 i 508 SW HYBRID

Peugeot 508 HYBRID i 508 SW HYBRID u pogonskom sklopu povezuju motor PureTech 180 KS/132 kW s električnim motorom snage 110 KS/80 kW za najveću ukupnu snagu od 225 KS/165 kW. Ubrzanje od 0 do 100 km/h je 8,3 sekundi, a najveća brzina u Sport modu za limuzinski model 508 Hybrid s pogonom na prednja dva kotača 240 km/h, a samo u električnom modu 135 km/h. Što se tiče karavanskog modela 508 SW ubrzanje od 0 do 100 km/h je 8,4 sekundi. Najveća brzina u Sport modu je 240 km/h, a samo u električnom modu 135 km/h.

Pri izradi motora HYBRID koji se nalazi u modelima Peugeot 508 i 508 SW posebna je pažnja posvećena pružanju dodatnog užitka u vožnji. Troškovi upotrebe optimizirani su zahvaljujući najvišoj razini učinkovitosti s emisijom CO₂ manjom od 49 g CO₂ po kilometru prema normi WLTP.

Kapacitet baterije od 11,8 kWh jamči 100-postotnu električnu autonomiju od 50 km prema normi WLTP (60 kilometara prema normi NEDC). Ugradnja pogonskog sklopa izvedena je bez ikakvih kompromisa. Prostranost je ostala netaknuta, a obujam prtljažnika iznad podnice jednak je obujmu u modelima koji su opremljeni motorom s unutarnjim izgaranjem.

Cijena za hibridnu izvedbu limuzinskog modela 508 HYBRID 225 Allure e-EAT8 od 319.366 kn (s PDV-om i posebnim porezom), dok cijena za karavanski model HYBRID 225 Allure e-EAT8 od 330.223 kn (s PDV-om i posebnim porezom).

 • +15
 • +12

Peugeot plug-in hibridni pogon u modelima 508, 508 SW i 3008

Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!