ELEKTRIČNA ERA

[FOTO/VIDEO] Mercedes-Benz otvara novu tvornicu baterija i najavljuje premijeru novog SUV-a EQS

20.03.2022 u 12:42

Bionic
Reading

Visoko fleksibilan Mercedes-Benz proizvodni sustav omogućuje sastavljanje različitih modela i pogonskih sklopova na jednoj proizvodnoj liniji, a uz GLE, GLE Coupé, GLS i Mercedes-Maybach GLS, na proizvodnu će liniju biti dodana dva električna SUV modela EQS i EQE opremljena baterijama iz obližnje tvornice

Mercedes-Benz otvara novu tvornicu baterija u okrugu Bibb, u Alabami, nekoliko mjeseci prije početka proizvodnje potpuno električnih Mercedes-EQ vozila u Sjedinjenim Državama (SAD). Najvrjednija svjetska luksuzna automobilska marka sprema se preći na električnu energiju povećavajući proizvodnju električnih automobila na tri kontinenta.

Nova američka tvornica baterija naglašava važnost Sjedinjenih Država unutar Mercedes-Benzove globalne proizvodne mreže i status Alabame kao izvoznog središta luksuznih SUV-ova također u električnoj eri.

Mercedes-Benz će proizvoditi SUV modele EQS i EQE u svojoj tvornici u Alabami, kao dio globalnog pokretanja proizvodnje potpuno električnih vozila na sedam lokacija na tri kontinenta. Najsuvremenija tvornica baterija u okrugu Bibb osigurat će baterije za novi EQS i EQE.

Novi SUV EQS

Svjetska premijera novog SUV-a EQS održati će se 19. travnja, a bit će to prvi potpuno električni luksuzni SUV i treći model temeljen na Mercedes-Benzovoj namjenskoj arhitekturi električnih vozila. Njegova unutrašnjost kombinira progresivni dizajn, profinjenost i udobnost koju kupci vole kod EQS limuzine s prostorom i svestranošću popularnog koncepta velikih SUV vozila.

Izgled i dojam raskošna je fuzija digitalnog luksuza i inovativnih novih elemenata ukrasa, dok takozvani 'namjenski dizajn' arhitekture električnog vozila donosi iznimno izdašne unutarnje dimenzije SUV-a. U kombinaciji s opcijskim trećim redom sjedala i električno podesivim drugim redom, ovo nudi razinu fleksibilnosti kako bi se uklopila u sve potrebe kupaca s luksuzom i stilom.

Mercedes-EQ: EQS SUV na posljednjim testiranjima u pustinji Nevade Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Dizajn interijera slijedi dosljednu viziju digitalizacije, što je najimpresivnije izraženo opcijskim MBUX Hyperscreenom, prvi put predstavljenim u EQS limuzini. Ovaj 56-inčni zakrivljeni zaslon pokriva gotovo cijelu širinu kabine vozila.

MBUX Hyperscreen uključuje instrument ploču, infotainment i putnički zaslon u besprijekornom dizajnu. To se savršeno uklapa s ekstremnim proporcijama trake iznad, uključujući prepoznatljive otvore za klimatizaciju i naizgled slobodno lebdeću središnju konzolu ispod.

Mercedes-Benz proizveden u Americi

Od 1990-ih Mercedes-Benz je u Alabami uložio ukupno više od sedam milijardi dolara. Od tog iznosa milijardu dolara uloženo je u tvornicu baterija, logističke centre i nadogradnju proizvodne linije za proizvodnju električnih vozila. Danas Mercedes-Benz U.S. International (MBUSI) zapošljava oko 4500 ljudi i također osigurava dodatnih 11.000 radnih mjesta kod dobavljača i pružatelja usluga u regiji.

Oko četiri milijuna vozila napustilo je tvornicu Tuscaloosa od 1997., a samo 2021. s proizvodne trake sišlo je oko 260.000 SUV-ova. Otprilike dvije trećine godišnje proizvodnje se izvozi, što MBUSI čini jednim od najvećih izvoznika automobila iz SAD-a.

Visoko fleksibilan Mercedes-Benz proizvodni sustav omogućuje sastavljanje različitih modela i pogonskih sklopova na jednoj proizvodnoj liniji, omogućujući tvornici da se prilagodi promjenama u potražnji kupaca. Uz GLE, GLE Coupé, GLS i Mercedes-Maybach GLS, na proizvodnu će liniju biti dodana dva električna modela opremljena baterijama iz obližnje tvornice Bibb County.

  • +40
Mercedes-Benz otvara novu tvornicu baterija i najavljuje premijeru novog SUV-a EQS Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Bibb County dodan je globalnoj mreži proizvodnje baterija

Proizvodnja litij-ionskih baterija visokih performansi za EQS SUV i EQE SUV je CO2 neutralna. Litij-ionske baterije visokih performansi sastavljene su u cjeloviti sustav na proizvodnoj liniji dugoj oko 300 metara s više od 70 radnih mjesta. Koristeći potpuno digitalizirani proizvodni proces, kombiniraju se razne komponente, uključujući do dvanaest modula ćelija i takozvani EE odjeljak, za inteligentnu integraciju energetske elektronike. U okrugu Bibb otvorit će se do 600 novih radnih mjesta.

Sustav baterija, koji će biti ugrađen u EQS SUV sa 7 sjedala, koristi modularni dizajn koji je već viđen u EQS i EQE i koristi vrlo naprednu kemiju stanica koja sadrži nikal, kobalt i mangan u omjeru 8:1:1. Smanjenje sadržaja kobalta na oko deset posto, uz CO2 neutralnu proizvodnju baterija, poboljšava održivost.

Mercedes-Benz otvara novu tvornicu baterija u okrugu Bibb, u Alabami: Proizvodnja litij-ionskih baterija visokih performansi Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Održivost

Sveobuhvatna održivost bila je središnji element kriterija planiranja, počevši od vrlo energetski učinkovitog dizajna same zgrade. U skladu sa Mercedes-Benzovom strategijom proširenja proizvodnje obnovljive energije u svojim tvornicama, cjelokupne potrebe za električnom energijom u okrugu Bibb bit će zadovoljene putem obnovljivih izvora energije od 2024. nadalje nakon što planirani projekti solarne energije dobiju odobrenje.

Osim kružnog dizajna i zadržavanja vrijednosti, Mercedes-Benz je jednako fokusiran na recikliranje. S pogledom na budući povratak sustava litij-ionskih baterija iz Mercedes-EQ vozila, tvrtka proširuje svoju globalnu strategiju recikliranja baterija. Mercedes-Benz počinje graditi vlastitu tvornicu za recikliranje baterija u Njemačkoj, temeljenu na hidrometalurgiji.