AMG Rješenja

[FOTO/VIDEO] Ovo je novi Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC i EQE 53 4MATIC+

17.02.2022 u 13:53

Bionic
Reading

Paket AMG Dynamic Plus, dostupan kao opcija za EQE 53 4MATIC+, kombinira dodatke za dinamiku vožnje – uključujući snažno pojačanje za Race Start, povećanje maksimalne brzine na 240 km/h i emocionalni AMG Sound Experience 'Performanse', tada treba 3,3 sekunde za sprint od 0 do 100 km/h

Mercedes-AMG dosljedno gura naprijed s budućnošću voznih performansi i proširuje svoj portfelj proizvoda s baterijskim električnim performansnim modelima. Novost u ponudi su dvije poslovne limuzine Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC (WLTP kombinirana potrošnja energije: 22,5-19,7 kWh/100 km; WLTP kombinirana emisija CO2: 0 g/km; WLTP raspon: 462-533 km) i Mercedes- AMG EQE 53 4MATIC+ (WLTP preliminarna brojka kombinirane potrošnje energije: 23,2-20,3 kWh/100 km; WLTP preliminarna brojka emisija CO2: 0 g/km; WLTP provizorni domet: 444-518 km). Temelje se na električno-ekskluzivnoj Mercedes arhitekturi luksuzne i premium klase (EVA2). Rješenja specifična za AMG – osobito u područjima pogona, ovjesa, kočnica, zvuka, vanjskog i unutarnjeg dizajna te opreme – osiguravaju dinamično i emotivno privlačno iskustvo vožnje AMG-a.

'S dva nova modela proširujemo našu ponudu performansnim modelima isključivo na električni pogon i tako se obraćamo dodatnim ciljnim skupinama. EQE 43 4MATIC je početni model za električne performanse vožnje iz Mercedes-AMG-a. EQE 53 4MATIC+, na s druge strane, fokusira se na još više sportskog karaktera i veću dinamiku vožnje. I to nije kraj naše budućnosti voznih performansi: nakon performansnih hibrida i potpuno električnih AMG derivata baziranih na EVA2, samostalna električna vozila AMG slijedit će u ne suviše daleka budućnost. Oni se temelje na AMG.EA, našoj novoj, u potpunosti razvijenoj platformi,' kaže Philipp Schiemer, predsjednik Upravnog odbora Mercedes-AMG GmbH.

'Kompaktni format EQE predstavlja savršeno polazište za ostvarivanje vrlo agilnog i vrlo emocionalnog iskustva vožnje s našim rješenjima specifičnim za AMG. To se posebno odnosi na područja pogona, šasije, kočnica i, prije svega, zvuka. osigurava da se naši kupci također mogu radovati prepoznatljivim performansama naše marke u našoj drugoj seriji potpuno električnih modela,' kaže Jochen Hermann, glavni tehnički direktor Mercedes-AMG GmbH.

Mercedes-AMG EQE 53 4MATIC+ Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-AMG

Oba nova modela Mercedes-AMG EQE nude koncept vožnje orijentiran na performanse s dva električna motora. Snažni električni pogon (eATS), s motorom na svakoj od osovina, također nudi potpuno varijabilni pogon na sve kotače, koji optimalno prenosi pogonsku snagu na asfalt u svim uvjetima vožnje. Spektar snage kreće se od 350 kW (476 KS) u EQE 43 4MATIC do 505 kW (687 KS) u EQE 53 4MATIC+ s opcijskim AMG DYNAMIC PLUS paketom i funkcijom pojačanja. Maksimalni okretni moment kreće se od 858 do 1000 Nm.

AMG zvučno iskustvo: emocionalni zvučni spektar za jedinstveno iskustvo vožnje

Mercedes-AMG modeli oduvijek su označavali emocionalnost. Zvuk vozila oduvijek je bio važan dio prepoznatljivog AMG iskustva vožnje – čak i za potpuno električna AMG Performance vozila. Ozvučenje stvara jedinstven doživljaj zvuka uz pomoć posebnih zvučnika, bas aktuatora i generatora zvuka. Postoje 'Authentic' i opcijski 'Performance' programi (samo EQE 53 s AMG DYNAMIC PLUS paketom). Oba su dostupna u tri varijante: 'Balanced', 'Sport' i 'Powerful'. Tonalitet i intenzitet ovog ekskluzivnog AMG Sound Experience prilagođen je trenutnom statusu vožnje, odabranom programu vožnje ili željama vozača, kako iznutra tako i izvana.

Nova generacija baterija kapaciteta 90,6 kWh

Novi Mercedes-AMG EQE modeli opremljeni su snažnom 328-voltnom baterijom visokih performansi proizvedenom korištenjem najnovije litij-ionske tehnologije. Ima korisni energetski sadržaj od 90,6 kWh i sastoji se od deset modula s ukupno 360 vrećica. Sustav upravljanja baterijom u EQE 53 također je podešen posebno za AMG. U programima vožnje Sport i Sport+ fokus je na performansama, u programu vožnje Comfort fokus je na radnom dometu. Generaciju baterija karakterizira visoka gustoća energije i veliki kapacitet punjenja. Još jedna nova značajka je mogućnost instaliranja ažuriranja za sustav upravljanja baterijom preko zraka za stalna poboljšanja tijekom životnog ciklusa. EQE 53 4MATIC+ također ima kabelski svežanj specifičan za AMG prilagođen mogućnostima većih performansi. Veliki napredak u održivosti postignut je u kemiji stanica: sadržaj kobalta smanjen je na deset posto. Optimizirani aktivni materijal sastoji se od nikla, kobalta i mangana u omjeru 8:1:1.

Kratko vrijeme punjenja putem inteligentnog upravljanja toplinom

Još jedna prednost nove generacije baterija je kratko vrijeme punjenja. Sustav za pohranu energije može puniti do 170 kW na brzim punionicama s istosmjernom strujom. U tom slučaju, električna energija za 180 kilometara (WLTP) može se napuniti za samo 15 minuta. Zahvaljujući ugrađenom punjaču, elektrificirani AMG može se jednostavno puniti kod kuće ili na javnim punionicama s 11 kW ili opcijski 22 kW izmjeničnom strujom. U Japanu će biti moguće i dvosmjerno punjenje, odnosno punjenje u oba smjera. Osim toga, postoje inteligentni programi punjenja koji se mogu automatski aktivirati ovisno o lokaciji. Funkcije kao što je punjenje koje štedi bateriju čine rad još učinkovitijim.

Učinkovito upravljanje toplinom također igra ulogu u skraćivanju vremena punjenja. Ako je aktivirana Navigacija s električnom inteligencijom, baterija se tijekom vožnje zagrijava ili hladi kako bi se postigla optimalna temperatura za brzo punjenje na mjestu punjenja. Željeni temperaturni raspon baterije postiže se uz pomoć rashladnog kruga i PTC (Positive Temperature Coefficient) pojačivača grijača integriranog u njega.

Dizajn baterije ima za cilj osigurati optimalnu radnu temperaturu baterije u svim radnim uvjetima. Aluminijske ekstruzije okvira baterije imaju definirane šupljine kroz koje teče rashladna tekućina. Sve u svemu, inteligentno upravljanje temperaturom i punjenjem osigurava da se visoke struje punjenja mogu održavati dugo vremena.

Baterija se također ističe svojom izdržljivošću. Funkcija ECO Charging daje značajan doprinos tome: inteligentna kontrola smanjuje opterećenje baterije tijekom punjenja, te tako usporava prirodni proces starenja baterije. Korisnici također mogu imati koristi od funkcije 'prekid punjenja': proces punjenja može se pauzirati u slobodno odabrano vrijeme kako bi se, na primjer, kasnije koristila jeftinija električna energija izvan vršnog opterećenja. Certifikat baterije označava dugi vijek trajanja visokonaponskih baterija. Vrijedi do deset godina ili do 250.000 kilometara.

Inteligentna rekuperacija za učinkovitu obnovu energije

Baterija se također može puniti učinkovitim povratom energije pomoću rekuperacije. Snaga rekuperacije doseže do 260 kW[4]. Vozač može podesiti razinu rekuperacije u tri stupnja preko prekidača na kolu upravljača i dobiti podršku optimiziranu za situaciju od ECO Assist-a. Ovdje su vožnja s jednom papučicom i kombinirano kočenje do mirovanja mogući u razinama oporavka D i D-. U DAuto-u se postiže usporavanje do 5 m/s², od čega je 3 m/s² zbog rekuperacije (2 m/s² preko AMG kočionog sustava visokih performansi). Uz pomoć opcionog DRIVE PILOT, usporavanje detektiranih vozila ispred je automatsko dok se ne zaustave, na primjer na semaforu.

Potpuno varijabilni pogon na sve kotače AMG Performance 4MATIC i 4MATIC+

Snagu motora na cestu donosi standardni AMG Performance 4MATIC (EQE 43) ili 4MATIC+ (EQE 53) potpuno varijabilni pogon na sve kotače. Za razliku od prijašnje upotrebe, '+' u 4MATIC+ označava ne samo potpuno varijabilni pogon na sve kotače koji imaju i EQE 43 i EQE 53, već i cjelokupnu dodatnu izvedbu i dinamiku koju nudi EQE 53. U oba modela, sustav kontinuirano raspoređuje pogonski moment između prednje i stražnje osovine ovisno o situaciji u vožnji: u usporedbi s mehaničkim sustavom pogona na sve kotače, električni sustav osigurava znatno brži odziv. Zakretni moment se provjerava 160 puta u sekundi i po potrebi podešava. Raspodjela zakretnog momenta ovisi o odabranom programu vožnje: u načinu rada 'Comfort' fokus je na maksimalnoj učinkovitosti, dok je u 'Sport' i 'Sport+' okretni moment više okrenut straga u interesu veće bočne dinamike.

Vanjski dizajn s karakterističnim AMG karakteristikama

Sa svojim linijama s jednim pramcem i dizajnom prema naprijed s brzim stražnjim dijelom, novi Mercedes-AMG EQE modeli jasno se razlikuju od vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Filozofija dizajna ogleda se u izdašno modeliranim površinama, smanjenim spojevima i bešavnim prijelazima. Vanjski dizajn također preuzima karakteristične AMG elemente.

Specifična crna rešetka maske za AMG s vrućim utisnutim okomitim nosačima u kromu, integriranom Mercedes zvijezdom i natpisom 'AMG' karakterizira pogled sprijeda. Standardna prednja svjetla DIGITAL LIGHT imaju specifičnu AMG projekciju pri otvaranju i zatvaranju vozila. Prepoznatljiv idiom dizajna nastavlja se u prednjem braniku koji je obojan u boju vozila. Tome je u kontrastu prednja pregača u tipičnom AMG A-wing dizajnu, koja je obojena u crnoj boji visokog sjaja i ima kromirane obloge.

Isti izgled karakterizira prednji razdjelnik u crnoj boji visokog sjaja s kromiranim obrubom te nagibima i perajima na optičkim usisnicima zraka. Uz to, s lijeve i desne strane se nalaze difuzori zraka u crnoj boji visokog sjaja za tzv. efekt Zračne zavjese. AMG bočne pragove u crnoj boji visokog sjaja, stražnja pregača u boji vozila s aerodinamički optimiziranim difuzorom i veći stražnji spojler zaokružuju dinamičan izgled. Mjere poboljšavaju dinamiku vožnje i učinkovitost: stražnji podizanje je smanjeno bez značajne promjene otpora. Svi AMG naplatci od lake legure aerodinamički su optimizirani.

  • +31
Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC i EQE 53 4MATIC+ Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Dizajn interijera s posebno sportskim dodirom

Unutrašnjošću također dominiraju AMG značajke koje definiraju stil. Ovdje novi modeli nude sportski ambijent, uključujući AMG sjedala s individualnom grafikom i posebne presvlake sjedala od umjetne kože Artico s mikrovlaknima Microcut i crvenim ukrasnim šavovima. Alternativno, opcionalno je dostupna presvlaka sjedala od nappa kože, također s grafikom sjedala specifičnom za AMG. Osim toga, tu su i AMG značke na naslonima prednjih sjedala i reljefni AMG amblemi u prednjim naslonima za glavu.

AMG Dynamic Plus paket s dodatnom dinamičnom vožnjom

Paket AMG Dynamic Plus, dostupan kao opcija za EQE 53 4MATIC+, kombinira dodatke za dinamiku vožnje – uključujući snažno pojačanje za Race Start, povećanje maksimalne brzine na 240 km/h i emocionalni AMG Sound Experience 'Performanse'. Zvukovi sastavljeni posebno za ovaj svijet zvuka – na primjer za punjenje ili funkcije infotainmenta – zaokružuju AMG iskustvo.

Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-AMG

Dinamika vožnje daje ono što zvuk obećava: ako su temperatura i stanje napunjenosti prikladni, maksimalna snaga i okretni moment za Race Start mogu se nakratko povećati. Mercedes‑AMG EQE 53 4MATIC+ tada treba samo 3,3 sekunde za sprint od 0 do 100 km/h. Ugrađeni bas aktuator i zvučnici čine snagu elektromotora jasnom čak i kada su u stanju mirovanja, te pružaju emocionalno nabijenu zvučnu pozadinu za veliko ubrzanje. Grafika karakteristična za AMG na zaslonima također vizualno naglašava performanse vožnje. AMG Sound Experience se također može deaktivirati u bilo kojem trenutku putem postavki multimedijskog sustava, te odvojeno za vanjski i unutarnji prostor.

Održivo korištenje električne energije zahvaljujući Mercedes me Charge

Uz Mercedes me Charge, kupci uvijek mogu biti sigurni u 'zeleno' punjenje na svim javnim punionicama diljem Europe od 2021. Visokokvalitetna jamstva podrijetla osiguravaju da se onoliko zelene energije iz obnovljivih izvora energije unese u mrežu koliko se povuče putem Mercedes me Charge. U prve tri godine nakon kupnje nema osnovne naknade za Mercedes me Charge, a time i Green Charging za kupce. Još jedna prednost je IONITY Unlimited: svi europski EQE kupci mogu besplatno koristiti mrežu brzog punjenja IONITY godinu dana putem Mercedes me Chargea. S novom funkcijom Plug & Charge, AMG EQE se može puniti posebno povoljno.

Mercedes me Charge trenutno je najveća mreža za punjenje u svijetu: trenutno ima više od 500.000 punjača izmjenične i istosmjerne struje u 31 zemlji, uključujući preko 200.000 u Europi. Uključeno je i 336 stanica za brzo punjenje mreže brzog punjenja IONITY koju je suosnivač Mercedes-Benz. Osim toga, funkcionalnost Mercedes me Charge u MBUX-u proširena je i uključuje funkcije poput filtriranja i predviđanja dostupnosti punionica.

Aplikacija Mercedes me: jednostavna za korištenje na pametnom telefonu i tabletu

Aplikacija Mercedes me nudi mnoge poboljšane i nove funkcije od posljednje revizije. To uključuje opciju filtriranja koja omogućuje razvrstavanje punjača prema kriterijima kao što su dostupnost ili kapacitet punjenja. Aplikacija sada također pokazuje koliko će dotična stanica za punjenje vjerojatno biti zauzeta tijekom dana, na temelju izračuna vjerojatnosti.

Opcijski Hyperscreen s funkcijama specifičnim za AMG i zaslonima za MBUX infotainment sustav

Oba nova modela mogu se opcijski opremiti inovativnim MBUX Hyperscreen. Ova velika, zakrivljena jedinica zaslona proteže se od A-stupa do A-stupa. Tri ekrana sjede ispod staklenog poklopca i čini se da se spajaju u jedan. S prilagodljivim softverom, MBUX se u potpunosti prilagođava svom korisniku i nudi personalizirane prijedloge za brojne funkcije infotainmenta, udobnosti i vozila. S takozvanim nultim slojem najvažnije aplikacije uvijek se prikazuju situacijsko i kontekstualno na najvišoj razini u vidnom polju.

U Europi i Kini, dinamički sadržaj je također dopušten na zaslonu suvozača tijekom vožnje. Stoga je moguće neograničeno gledanje filmova, tekstualnih poruka ili prezentacija te surfanje internetom. Takozvana 'funkcija zatamnjenja' sprječava da vozača ometa prikazani sadržaj. No, čak i bez dinamičnog sadržaja, suvozačev zaslon ostaje privlačan za oči s novim čuvarom zaslona specifičnim za AMG.

MBUX nudi niz dodatnih AMG funkcija koje naglašavaju karakter izvedbe. To se posebno odnosi na prepoznatljive zaslone na instrument tabli, kao i na multimedijski zaslon i head-up zaslon. Brzi pristup programima vožnje AMG Dynamic Select omogućuje odgovarajuća tipka za izravni ulazak na središnjoj konzoli.

Sveobuhvatan sigurnosni koncept: baterija je zaštićena od sudara u podvozju

Baterija je smještena u području podvozja zaštićenom od sudara, ugrađena u strukturu školjke karoserije uključujući ekstrudirani aluminijski profil sa strane. Tijekom ekstruzije, zagrijani blok metala se gura kroz kalupe i pretvara u beskonačni dio, koji se zatim reže kako bi pristajao. To omogućuje vrlo složene profile koji su precizno prilagođeni zahtjevima. Kućište sa strukturama koje apsorbiraju energiju na prednjoj i bočnoj strani, kao i kruta temeljna ploča s dvostrukim stijenkama pružaju dodatnu zaštitu modulima. Osim toga, postoji zasebni sigurnosni sustav na više razina za svakodnevni rad. To uključuje, na primjer, nadzor temperature, napona ili izolacije. Ako dođe do kvara, baterija se isključuje. Praćenje sudara u mirovanju (tijekom punjenja DC) također je standardno.

Ciklus materijala

Komponente su teške preko 80 kilograma i izrađene su od materijala koji štede resurse (reciklirane i obnovljive sirovine). U podne obloge potpuno električnog AMG modela ušivena je nova pređa od regeneriranog najlona. Jedna tona ove pređe štedi više od 6,5 tona CO2 u usporedbi s novim materijalom. Čelik za karoseriju vozila sastoji se od 80 posto sekundarnog čelika, od čega se većina dobiva iz recikliranog čeličnog otpada.

Nakon uporabe u vozilu, baterijama je moguć i drugi život: na primjer, u energetskoj banci kojom upravlja Mercedes-Benz Energy GmbH. Zajedno sa svojim partnerima, tvrtka je već dovela tri velike energetske banke s ukupno oko 50 MWh energije iz automobilskih baterijskih sustava u njemačku električnu mrežu. Prvi sustav za pohranu baterija 2nd-life spojen je na mrežu u listopadu 2016. u Lünenu, Westphalia.