premijera

[FOTO/VIDEO] Novi Nissan Z premijerno prikazan u New Yorku; Sedma generacija nastavlja ulogu pristupačnog sportskog automobila

18.08.2021 u 16:01

Bionic
Reading

Potpuno novi Z-ov 3,0-litreni V-6 twin turbo motor dodaje značajno povećanje izlazne snage u odnosu na prethodnu generaciju 370Z, a ima 405 konjskih snaga i 475 Nm okretnog momenta pri 5600 okr./min.

Nissan je premijerno je predstavio inačicu potpuno novog sportskog automobila Nissan Z na američkom tržištu na posebnom događaju u New Yorku. Potpuno nova, sedma generacija Z, koja predstavlja više od 50 godina stalne strasti i posvećenosti uzbuđenju u vožnji, trebala bi se prodati u Nissanovim trgovcima u SAD-u na proljeće 2022. godine.

Kao osnovni model Nissana, Z pomaže u održavanju imidžu tvrtke u nastavku korporativne transformacije. U središtu uspjeha Z-a su obožavatelji, koji predstavljaju 1,8 milijuna prodanih Z modela, što ga čini globalno najprodavanijim sportskim automobilom.

Kao pristupačan sportski automobil za moderno doba, potpuno novi Z nudi atraktivan stil, naprednu tehnologiju i uzbuđenje u istraživanju otvorene ceste prema prošlim i budućim generacijama Z vozača i obožavatelja.

Nissan Z - premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Uzbudljiv, dinamičan performer

Izvorni Z, koji je debitirao 1969. godine, izgrađen je kako bi što većem broju ljudi donio radost i uzbuđenje vlasništva nad sportskim automobilima. Bio je to automobil napravljen za entuzijaste, od strane entuzijasta, a taj duh i baština nastavljaju se lansiranjem najnovije reinkarnacije Z.

Jedna od karakteristika Z-a uvijek je bila njegova veza između automobila i vozača - fizička i visceralna veza, bez obzira na cestu koja nas čeka. Ta veza čovjeka i stroja dominira novim Z-om, posebno u prisutnosti standardnog 6-stupanjskog ručnog mjenjača. Kao fizička dodirna točka između vozača i Z-a, 6-stupanjski mjenjač prelazi u sljedeći stupanj prijenosa, gotovo instinktivno, uz minimalan napor. Dostupan je i napredni 9-stupanjski automatski mjenjač s brzim odzivom.

Potpuno novi Z-ov 3,0-litreni V-6 twin turbo motor dodaje značajno povećanje izlazne snage u odnosu na prethodnu generaciju 370Z. Dizajniran je da pruži oštar, ali gladak odgovor na vozačev unos. S povećanjem od 68 KS i povećanjem okretnog momenta od 30 posto, ovaj najnoviji Z nije kao ništa prije njega. Motor ima 405 konjskih snaga i 475 Nm okretnog momenta pri 5600 okr./min.

Nissan Z VR30DDTT motor Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

S povećanjem snage, inženjerski tim je prilagodio šasiju, hlađenje, ovjes i upravljanje kako bi osigurao da Z i dalje podržava namjere vozača. Ulazeći za upravljač, Z se osjeća novim i modernim, ali ipak poznatim.

Prvi put za Nissanovo vozilo sa stražnjim pogonom, 6-stupanjski ručni mjenjač uključuje napredni sustav pomoći pri pokretanju (stupanj izvedbe) koji pomaže u glatkom ubrzanju iz zaustavljenog položaja. Svi modeli opremljeni automatskim mjenjačem imaju sustav kontrole lansiranja. Modeli opremljeni ručnim mjenjačem također sadrže kompozitnu pogonsku osovinu od ugljičnih vlakana i usklađivanje broja okretaja prema dolje.

Novi, opcijski 9-stupanjski automatski mjenjač nudi izravan i brz odziv zahvaljujući širokim prijenosnim omjerima. Vozači mogu doživjeti zadovoljavajući angažman koji uzbuđenje Z snage i performansi održava sinkroniziranim s vozačem.

Što se tiče isporučivanja predvidljivog i osjetljivog upravljanja, inženjerski tim je pristupio višestruko, posebno za brzu vožnju i zavoje. Poboljšana krutost karoserije, elektronički servo upravljač s pomoćnom letvom i snažan mehanički osjećaj te šire prednje gume pomažu povećati performanse u zavojima do 13 posto.

I prednji i stražnji amortizeri koriste novu izvedbu amortizera s jednom cijevi većeg promjera od izlaznog 370Z, što rezultira smanjenjem sile prigušivanja za približno 20 posto kako bi se smanjio udar pri udarcu po neravnim površinama, poboljšale performanse nakon ceste i poboljšala stabilnost pri upravljanju. Prednji aluminijski ovjes s dvostrukim krakom odlikuje se novom geometrijom, uključujući povećani kut kotača, što pomaže stabilnosti ravnih linija.

U ponudi su dva načina vožnje s automatskim mjenjačem, standardni i sportski. Standardni način rada najprikladniji je za putovanje na posao i duge vožnje autocestom za ugodnu vožnju bez stresa. Sportski način otključava performanse Z-a, nudeći bržu kontrolu ubrzanja, profil upravljanja u sportskom načinu rada, aktivno poboljšanje zvuka i postavku dinamičke kontrole vozila u sportskom načinu rada koja najbolje pristaje za žustro trčanje zavojitom cestom. Z Performance modeli koriste mehanički diferencijal s ograničenim proklizavanjem.

  • +72
Novi Nissan Z (za američko tržište) Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Z vanjština - prošlost susreće budućnost

Potpuno novi Z može se pohvaliti elegantnim vanjskim dizajnom s izgledom koji komunicira s poštovanjem prema njegovoj lozi. Njegova duga hauba i kratka paluba u osnovi su Z, sa svježim izgledom koji je ljubav na prvi pogled. Tema dizajna vanjskog i unutarnjeg prostora novog Z-a je 'tradicija s modernom tehnologijom'.

Što se tiče vanjskog izgleda, novi Z poprima tradicionalni dizajn sportskog automobila sa stražnjim pogonom, s dugačkom haubom, donjim stražnjim držanjem i siluetom koja odaje počast prvoj generaciji Z. Dizajneri su upotrijebili najnovije tehnologije kako bi pojednostavili dizajn i ugrađena LED rasvjeta koja daje dimenziju bez nepotrebnih elemenata. LED prednja svjetla imaju dva polukruga koji se vraćaju na samo japansko tržište Fairlady 240ZG iz 70-ih, koji se prirodno uklapaju u identitet novog Z-a.

Veza na izvorni Z najupečatljivija je kada gledate potpuno novi Z sa strane. Linija krova teče od nosa prema četvrtasto stražnjoj strani kako bi stvorila osebujan Z profil prve generacije, čiji je stražnji rub bio nešto niži od visine prednjih blatobrana dajući Z-u jedinstveno držanje.

Prelaz s stražnjeg četvrtastog stakla na nisko spušteni stražnji rep dodaje efekt. Stražnja kombinirana svjetla ugrađuju modernu tehnologiju u stil koji podsjeća na Z32 300ZX, uključujući i nova 3-D potpisna LED stražnja svjetla koja su izrazito Z.

Z Performance razreda ima stražnji spojler koji stvara pozitivan tlak na mjestu gdje se spajaju stražnji otvor i spojler, ublažavajući podizanje straga. Prednji spojler koristi znanje stečeno razvojem Nissana GT-R za korištenje zona negativnog tlaka.

Potpuno novi Z dostupan je u tri monotone vanjske boje i šest dvobojnih vanjskih boja, uključujući dvije nove boje, Seiran Blue plava i Ikazuchi Yellow žuta - obje sa Super Black crnim krovom.

Z interijer: moderna tehnologija s vintage stilom

Dizajnirana da poput rukavice pristane vozaču i suvozaču, kabina neprimjetno spaja modernu tehnologiju s starinskim Z dodirima. Središnji snop inspiriran je prethodnim generacijama, s tri analogna mjerača podmetača na ploči s instrumentima, 8,0-inčnim audio zaslonom osjetljivim na dodir u sredini i prekidačima za kontrolu klime u blizini mjenjača.

Tim za dizajn interijera također je zatražio savjet od legendi profesionalnog moto sporta, poput vozača Nissana Super GT500 Tsugia Matsude, kako bi Z -ju dao idealnu kabinu sportskog automobila za različite situacije u vožnji. To se može vidjeti u instrumentaciji, sa svim vitalnim podacima koji se nalaze na 12,3-inčnom prilagodljivom zaslonu digitalnog mjerača i raspoređeni su tako da vozaču pomognu da to shvati na prvi pogled, poput točke pomaka crvene linije u položaju 12 sati. TFT zaslon od 12,3 inča potpuno je nov s tri načina prikaza koji odgovaraju željama vozača.

Novi središnji snop Z-a koristi pristup u tri zone, postavljajući tri analogna mjerača mahuna na ploču s instrumentima (pojačanje, turbo brzina, volti) unutar vidokruga vozača. Ručice ručne i automatske ručice mjenjača nove su, a svaka od njih prilagođena je za optimizirano prianjanje i udobnost. Novi upravljač s dubokim krakovima nudi vozaču brzi pristup bez gubitka estetike.

Dizajn sjedala koristi know-how iz razvoja GT-R-a za poboljšanje držanja i prianjanja. Proširena upotreba antilopa na naslonu sjedala potiskuje početno bočno drhtanje karoserije, stvarajući udobnije vožnje, kao i smanjenje kretanja karoserije kada vozilo agresivno skreće.

Dostupna su tri unutarnja okruženja u boji - grafitna, crvena i plava. Ograničeno izdanje Proto Spec ima žute naglaske u kabini, uključujući šavove na ploči s instrumentima. Sjedala sadrže slojeviti materijal za stvaranje dubine i efekt gradacije.

Dva modela, jedno ograničeno izdanje

Za tržište Sjedinjenih Država, potpuno novi Z bit će ponuđen u ocjenama Sport i Performance, svaki s izborom 6-stupanjskog ručnog ili novog 9-stupanjskog automatskog mjenjača.

Ograničeno izdanje Nissana Z Proto Spec također se nudi s ekskluzivnim kočionim čeljustima u žutoj boji s logotipom Z, kotačima od aluminijske legure u brončanoj boji, ekskluzivnim kožnim sjedalima sa žutim akcentima i žutim unutrašnjim šavovima. Proizvodnja Nissana Z Proto Spec ograničena je na 240 jedinica.

Nissan će ove zime objaviti detalje o potpuno novom modelu Z za japansko tržište, poznatom kao Fairlady Z. Zasad nema informacija hoće li novi Nissan Z stići i na europsko tržište.