uoči premijere

[FOTO/VIDEO] Mercedes najavio novu E-klasu predstavljanjem detalja njegove kabine

23.02.2023 u 08:14

Bionic
Reading

Lansiranje E-klase počinje s modelom limuzina. Prvi modeli serije 214 stići će na europsko tržište u ljeto 2023., dok će na tržište SAD-a stići u jesen ove godine

Mercedes je najavio novu E-klasu predstavljanjem detalja njegove unutrašnjosti, poručujući kako se budući kupci ovog modela mogu veseliti posebno impresivnom iskustvu zabave. Glazba, igrice i streaming sadržaja mogu se doživjeti u automobilu gotovo svim osjetilima. Zahvaljujući digitalnim inovacijama u unutrašnjosti, E-klasa je sada inteligentnija, postižući novu dimenziju personalizacije i interakcije. U isto vrijeme, elektronička arhitektura više je vođena softverom, a manje hardverom. To čini osnovu za individualnije ažuriranje unutarnjih sustava u budućnosti.

Računalne funkcije prethodno odvojenih domena odvijaju se u jednom procesoru. Zasloni i infotainment sustav MBUX tako dijele novo, vrlo snažno središnje putno računalo. Ovaj oblik umrežavanja poboljšava izvedbu jer se tokovi podataka mogu prenijeti znatno brže.

Paket Entertainment (MBUX Entertainment Plus) će biti dostupan za novu E-klasu. Uključuje hardver, usluge Mercedes me connect i podatkovni paket treće strane. Ovisno o tržištu, koristi se komunikacijski modul s 5G kao tehnologijom prijenosa. Standard mobilnih telefona 5G omogućuje puno brže prijenose podataka nego LTE/UMTS.

Mercedes najavio novu E-klasu predstavljanjem detalja njegove kabine Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Lansiranje E-klase počinje s modelom limuzina. Prvi modeli serije 214 stići će na europsko tržište u ljeto 2023., dok će na tržište SAD-a stići u jesen ove godine.

Glazba postaje vidljiva: vizualizacija zvuka

Uz novu aktivnu ambijentalnu rasvjetu s vizualizacijom zvuka, putnici u novoj E-klasi mogu doživjeti glazbu s tri osjetila: glazbene komade i zvukove iz filmova ili aplikacija mogu čuti (po želji s tehnologijom Dolby Atmos®), osjetiti (putem sredstva zvučnih rezonantnih pretvarača u opcijskom Burmester® 4D sustavu surround zvuka), a sada i 'viđeno'. Vizualizacija se odvija na svjetlosnoj traci aktivne ambijentalne rasvjete (dodatna opcija). Po prvi put, ovo se primjenjuje u cijeloj E-klasi. Na primjer, brze sekvence otkucaja mogu uzrokovati brze promjene svjetla, dok tečni ritmovi mogu stvoriti tiho stapajuće svjetlosne ugođaje.

Iskustvo zabave za suvozača uvijek je impresivno. Na njegovom/njezinom dodatnom zaslonu, suvozač može gledati dinamičan sadržaj kao što je TV ili video streaming čak i kada vozač za volanom gleda u njega. To je zato što je zaslon promjenjiv. Napredna funkcija vizualnog štita temeljena na kameri smanjuje njegovu svjetlinu i tako smanjuje rizik od ometanja vozača.

Program zabave u E-klasi je interaktivniji nego ikad. Softverski stručnjaci u Mercedes-Benzu razvili su novi sloj kompatibilnosti koji omogućuje instalaciju aplikacija trećih strana. Sljedeće aplikacije dostupne su na središnjem zaslonu na lansiranju E-klase: platforma za zabavu 'TikTok', igrica 'Angry Birds', aplikacija za suradnju 'Webex', uredska aplikacija 'Zoom' i preglednik 'Vivaldi '. Osim toga, zabavni portal ZYNC (opcijski) nudi video streaming, sadržaj na zahtjev, interaktivna iskustva, lokalne video programe, sport, vijesti, igre i mnogo više na središnjem i putničkom zaslonu, putem jednog korisničkog sučelja.

Još jedna nova značajka je selfie i video kamera (dio dodatnog MBUX Superscreena) na vrhu nadzorne ploče. Kada vozilo miruje, vozač može sudjelovati u internetskim videokonferencijama putem npr. Webex i snimajte osobne fotografije i video zapise.

Više praktičnosti rada također je dostupno s MBUX-om. Uz funkciju 'Just Talk', inteligentna glasovna kontrola sada se može aktivirati bez ključne riječi 'Hey Mercedes'. Kada je funkcija aktivirana, na zaslonu se pojavljuje crveni simbol mikrofona. Ovo označava da je vozilo spremno i čeka naredbe.

Povijesti E-klase 'Srca marke' preko 75 godina

S više od 17 milijuna vozila isporučenih od 1946. godine, E-klasa i njeni prethodnici su najprodavanija serija modela u povijesti Mercedes-Benza. Mnogi ga doživljavaju kao 'srce brenda'. Nasljeđe E-klase seže u rane dane marke.

Čak i u ranim godinama 20. stoljeća, kompanije prethodnici današnjeg Mercedes-Benz AG-a dominirale su ovim segmentom: vozila pozicionirana ispod luksuzne klase, ali iznad klase malih automobila sastavni su dio portfelja modela Mercedes-Benza i originalnih brendova. Od 1930-ih modeli su imali oznake koje i danas zvuče poznato: na primjer 200 (1933.) i 230 (1936.), kao i dizelska varijanta 260 D (W 138, 1936.) – prvi putnički automobil s dizelskim motorom na svijetu.

Dodatna svakodnevna pogodnost: rutine

Mercedes-Benz radi na korištenju umjetne inteligencije (AI) kako bi automobil učio koje sustave udobnosti putnici u vozilu stalno koriste. S obzirom na iste okolnosti, cilj je da AI automatizira takve funkcije. Rezultat je personalizirana automatizacija. Mercedes-Benz koristi izraz 'rutina' za ovu inovaciju, čiji je razvoj već dobro odmakao.

Prilikom lansiranja nove E-klase, kupci će moći koristiti predloške za standardne rutine. Također imaju mogućnost da sami kreiraju rutine. Pritom stanari mogu povezati nekoliko funkcija i uvjeta. Na primjer, 'Uključite grijanje sjedala i postavite ambijentalno osvjetljenje na toplo narančasto ako je unutarnja temperatura ispod dvanaest stupnjeva Celzijusa'.

Za poboljšanu dobrobit: ENERGIZING COMFORT i THERMOTRONIC s digitalnom kontrolom ventilacije (oboje opcija)

Umirujući zvukovi, mobilizirajuća masaža, aktivirajuće svjetlo - Mercedes-Benz nudi opsežan wellness program s različito konfiguriranim programima ENERGIZING COMFORT i individualnim preporukama ENERGIZING COACH-a. E-klasa donosi debi s novom značajkom: program za prevenciju mučnine ENERGIZING COMFORT pomaže pogođenim putnicima da ublaže simptome. Srednjoročno je planirana funkcija biološke povratne informacije za ENERGIZING COACH. To može smanjiti osjećaj stresa vježbama disanja.

Uz THERMOTRONIC automatsku kontrolu klime (dodatna opcija), Digital Vent Control poboljšava iskustvo udobnosti. Automatski prilagođava prednje ventilacijske otvore prema željenom scenariju ventilacije. To se može učiniti putem korisničkog profila na bazi sjedala po sjedala, na primjer. Međutim, mlaznice se također mogu poravnati ručno kao i obično.

  • +18
Mercedes najavio novu E-klasu predstavljanjem detalja njegove kabine Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

MBUX Superscreen s velikom staklenom površinom i novodizajniranim ikonama: dizajn interijera

Sportski, kvalitetan, digitalan - ova tri atributa opisuju dizajn interijera. Instrumentna ploča oblikuje digitalno iskustvo u unutrašnjosti. Ako je E-klasa opremljena opcijskim suvozačevim zaslonom, velika staklena površina proteže se do središnjeg zaslona. Vizualno odvojen od ovoga je zaslon instrument ploče visoke rezolucije u vidnom polju vozača.

Glavne ikone na središnjem i dodatnom suvozačevom zaslonu sada su jednostavnije, a također su označene bojama kako bi odgovarale pločicama pametnog telefona. To vozaču omogućuje da ih još intuitivnije prepozna.