NASTAO IZ FORMULE 1

[FOTO/VIDEO] Lewis Hamilton najavio Mercedes-AMG Project ONE ; hiper sportski automobil hibridnog pogona iz Formule 1 i 1000 KS

24.12.2020 u 19:15

Bionic
Reading

Planiranih 275 primjeraka Mercedes-AMG Project ONE-a, čija bi isporuka trebala početi sljedeće godine, nude se po fiksnoj cijeni od 2,3 milijuna eura

Što će raditi sedmerostruki svjetski prvak Formule 1 nakon uspješne sezone? Nema sumnje - ostat će vjeran svom entuzijazmu za tehnologiju Formule 1 i izravno prijeći na prototip hiper automobila Mercedes-AMG Project ONE.

Prošle su gotovo tri pune godine otkako je Mercedes otkrio svoj Project ONE, ali se suočio s kašnjenjima još u 2018. godini, jer su inženjeri imali težak zadatak kako uskladiti 1,6-litreni turbopunjeni V-6 hibridni pogonski agregat iz Formule 1, koji se nikada nije trebao koristiti u cestovnom automobilu, s modernim standardima za emisije. No sada se čini da je sve riješeno i testiranje je napokon u tijeku.

U novoj marketinškoj kampanji 'After work' (Nakon posla), Lewis Hamilton testirat će trenutni status projekta i doprinijeti svojim znanjem i iskustvom od vrhunske discipline u motorsportu do završne faze razvoja hiper automobila.

Jer 2021. godine Mercedes-AMG će se napajati električnom energijom. Po prvi put će super sportski automobil dvosjed donijeti gotovo u potpunosti najnoviju i najučinkovitiju hibridnu tehnologiju Formule 1 s trkaće staze na cestu. Također će biti predstavljena dva daljnja elektrificirana modela i nova oznaka AMG tehnologije E PERFORMANCE.

Mercedes-AMG Project ONE 'After Work' kampanja s Lewisom Hamiltonom Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-AMG

'Još uvijek teško mogu vjerovati da će uskoro doći hiper automobil s motorom Formule 1. S tim smo motorom osvojili svjetsko prvenstvo 2015. godine i dugo sam bio uključen u njegov razvoj. Bio sam u mogućnosti voziti projekt ONE tijekom snimanja filma za novu kampanju, i vrlo sam ponosan na izvanredan trud koji je Mercedes-AMG uložio u ovaj projekt. Ovaj je automobil apsolutno jedinstven', rekao je Lewis Hamilton tijekom filmskog rada s upadljivo maskiranim razvojnim prototipom za Mercedes-AMG Project ONE.

'Razvoj Projecta ONE ke bio vrlo velik izazov kojemu smo se obratili kao tim, a sada krećemo u sljedeću fazu za odobrenje na cesti: ovaj će automobil ojačati našu poziciju luksuzne marke visokih performansi. Štoviše, Project ONE će naglasiti bliskost Formule 1 i Mercedes-AMG-a više nego ikad: imamo iste motorsport gene i vjerujemo u izravan prijenos tehnologije. Posebne maskirne boje Projecta ONE također daju početni pogled na našu električnu budućnost koja započinje 2021. godine . Crvena boja igrat će središnju ulogu za našu novu tehnološku oznaku E PERFORMANCE', kaže Philipp Schiemer, predsjednik Mercedes-AMG GmbH-a.

  • +11
Mercedes-AMG Project ONE Izvor: Promo fotografije / Autor: DaimlerAG

Fascinantna mješavina performansi, učinkovitosti i doživljaja vožnje koji oduzima dah

Project ONE podiže razinu onoga što je trenutno tehnički izvedivo na novu razinu. Složeni razvojni rad izveden je u uskoj suradnji sa stručnjacima Formule 1 u Mercedes-AMG pogonskim sustavima visokih performansi u Brixworthu u Engleskoj i s Mercedes-AMG Petronas Formula 1 timom u Brackleyu. Visoko učinkovita hibridna pogonska jedinica i elektrificirana prednja osovina osiguravaju uzbudljivu kombinaciju performansi i učinkovitosti.

Sa sistemskom snagom od preko 740 kW (1000 KS) i najvećom brzinom većom od 350 km/h, ovaj hiper automobil vozi baš onako kako izgleda: oduzima dah. Ugrađeni hibridni pogonski sustav visokih performansi inteligentno je umrežena jedinica koja se sastoji od motora s unutrašnjim izgaranjem i ukupno četiri elektromotora, od kojih dva pokreću prednje kotače kako bi omogućili promjenjivi pogon na sve kotače.

1,6-litreni V6 hibridni benzinski motor s izravnim ubrizgavanjem i električno podržanim jednim turbopunjačem dolazi iz trkaćeg automobila Mercedes-AMG Petronas Formule 1. Četiri gornje bregaste osovine pokreću se zupčanicima. Pogonska jedinica s unutarnjim izgaranjem ugrađena kao sredošnje postavljeni motor ispred stražnje osovine lako može postići i do 11.000 okretaja u minuti, no za dulji vijek trajanja i upotrebu komercijalno dostupnog premium plus benzina umjesto trkaćeg goriva, namjerno se drži ispod ograničenja broja okretaja motora Formule 1.

Ne samo pogonski sustav, već i gurajući 'push-rod' ovjes s automobila Formule 1 i sofisticirana aerodinamika bili bi nezamislivi bez znanja iz Formule 1. Karakteristične značajke kreću se od niskog ravnog prednjeg dijela s velikim rešetkama za dovod zraka do ispružene stražnje peraje i mišićavog repnog dijela s aktivnim aero-elementima.

Iduće godine, pod novom tehnološkom oznakom E PERFORMANCE, Mercedes-AMG će pokrenuti elektrifikaciju svog portfelja i pokazati spremnost za sljedeću fazu u korporativnom razvoju. Istodobno će ojačati svoje veze s Formulom 1 kako bi ojačao svoj identitet kao luksuzni brend. Project ONE snažna je potvrda kako Mercedes-AMG koristi inovativne tehnologije za prenošenje duha Affalterbacha u uzbudljive i jedinstvene proizvode, poručuju iz Mercedes-AMG-a.