Bowler Defender Challenge

FOTO/VIDEO] Land Rover Defender 90 pripremljen za natjecanje savršeni je natjecateljski stroj

29.07.2021 u 08:14

Bionic
Reading

Ovaj rally-raid automobil koristi Ingenium 2,0-litreni benzinski motor snage 300 KS, s punim zaštitnim kavezom, izmijenjenim podvozjem, povišenim ovjesom, 18-colnim kotačima rally specifikacije i polugicama za mijenjanje brzina na volanu

Bowler Motors, stručnjak za off-road performanse, je predstavio reli automobil Land Rover Defender koji će se natjecati u njihovom vlastitom prvenstvu 2022. godine.

Bowler Defender Challenge se temelji na Land Rover Defenderu 90 s Ingenium 2,0-litrenim benzinskim motorom snage 300 KS. Bowler koristi svoje dugogodišnje iskustvo u natjecanjima kako bi ga transformirao u reli automobil s punim zaštitnim kavezom, izmijenjenim podvozjem, povišenim ovjesom, 18-colnim kotačima rally specifikacije i polugicama za mijenjanje brzina na volanu.

Bowler Defender Challenge Izvor: Promo fotografije / Autor: Bowler

Otkako se prodaje od 2020. godine, Land Rover Defender hvaljen od strane kupaca i medija zbog svoje nezaustavljive sposobnosti, izvrsnog pogona i ukupne robusnosti. Kompaktniji Defender 90 s kraćim međuosovinskim razmakom pokazao se kao savršeno polazište za Bowlerovo preuređenje vozila.

Michael van der Sande, direktor Jaguar Land Rover Special Vehicle Operations, je rekao: 'Razvoj novog reli automobila Bowler Defender Challenge savršeno ilustrira obostranu korist pridruživanja Bowlera Jaguar Land Rover operacijama za specijalna vozila. Naša tehnička podrška 'u braku' s Bowlerovom legendarnom reli stručnošću pretvorila je izvanredno sposobnog Defendera u namjenski natjecateljski stroj. Bowler Defender Challenge dokazat će Defenderovu trajnost kroz neke od najtežih uvjeta, dok će za novu generaciju kupaca Bowlera i Land Rovera omogućiti uzbudljivu i pristupačnu ulaznu točku u motorsport na svim terenima.'

O Bowleru

Bowler, osnovan 1985. godine, sa sjedištem u Belperu, Derbyshire u Engleskoj, je bio pionir u proizvodnji namjenskih off-road natjecateljskih automobila u Velikoj Britaniji. Postigao je međunarodni uspjeh u rally raid natjecanjima, a prethodno je sa svojim modelima Tomcat, Wildcat & Nemesis sudjelovao na natjecanjima Dakar Rally, British Hill Climb Championship i French Baja.

Bowler svojim klijentima pruža natjecateljske utrke, kako bi im pružio vozačke vještine i tehničko znanje natjecanja potrebno za sudjelovanje na međunarodnim rally raid događajima. Bowler je postao sinonim za preinake i modifikacije Land Rover Defender modela, osmišljene za povećanje snage, upravljanja, kočenja i udobnosti. Oni se mogu prilagoditi individualnim zahtjevima i željama, uključujući inženjerske zahtjeve po mjeri.

Od svog početka Bowler je bio blisko povezan s Land Roverom, i službenim partnerstvom s markom 2012. godine, što je dovelo do stvaranja popularne serije relija Defender Challenge by Bowler 2014. - 2016. godine.

Tvrtku Bowler je preuzela Jaguar Land Rover grupa u prosincu 2019. godine i dio je odjela Special Vehicle Operations (Posebnih operacija vozila).

Bowler Defender Challenge: automobil

Svaki Bowler Defender Challenge potpuno je ogoljen kako bi se instalirao potpuni FIA zaštitni kavez. Prednji i stražnji podokviri su izmijenjeni i dobivaju dodatne podupirače za novi prilagođeni setup ovjesa. Dizajniran u suradnji s Foxom, povećava visinu vožnje za 25 mm. Ovaj svrhovita povišena postavka vozila pojačana je novim 18-colnim kotačima Bowler rally specifikacije.

Bowlerovi inženjeri osigurali su paket elektroničkih komponenti, od zaštite od požara i isključenja električne energije do dodatne rasvjete i sustava upravljanja vozilom - sve u potpunosti integrirano u postojeću električnu arhitekturu. Natjecateljska trkaća sjedala su instalirana i birač stupnja prijenosa je postavljen za optimalnu trkaću poziciju. Promjene na polugicama za mijenjanje brzina na volanu koje je razvio Bowler dovršavaju preinake.

Tijekom prenamjene Bowler suptilno mijenja i učvršćuje već iznimno krutu karoseriju Defendera kako bi se nosio s ekstremnim uvjetima off-road natjecanja.

Standardna vrata su skraćena kako bi se izbjeglo preklapanje praga, što omogućuje ugradnju bočnih zaštitnih ploča donjeg dijela karoserije u punoj dužini. Modificirani prednji kraj povećava protok zraka u sustav hlađenja i ima dodatnu rasvjetu za utrke, dok novi krovni spojler ima dodatno stražnje osvjetljenje.

  • +53
Bowler Defender Challenge Izvor: Promo fotografije / Autor: david shepherd

Bowler Defender Challenge: natjecanje

Challenge 2022. uključuje sedam utrka koje će se odvijati u Velikoj Britaniji, a datumi i lokacije bit će objavljeni kasnije tijekom godine. Dostupno je 12 mjesta, pri čemu se svaki tim natječe u identičnim Defenderima pripremljenim u Bowleru. Serija je otvorena za veterane i one bez natjecateljskog iskustva.

Bowler Defender Challenge iz zraka Izvor: Promo fotografije / Autor: Bowler

Za one s ograničenim iskustvom ili nikakvim, Bowler nudi obuku i podršku za stjecanje potrebne licence prije nego što se izravno prebaci u natjecanje. Challenge je bila idealna platforma za stjecanje znanja iz motorsporta prije pridruživanja drugim Bowlerima i natjecanja u rally-raid natjecanjima širom svijeta.

Za 2022. i dalje, Challenge će se i dalje usredotočiti na stvaranje zabavnog okruženja koje potiče razvoj vozačkih i natjecateljskih vještina, ali zadržava uključeni i privlačni osjećaj prave obitelji motorsporta.

Kalendar natjecanja pokriva Veliku Britaniju, a svaki tim opremljen Bowler Defender Challengeom suočit će se s istinskom mješavinom uvjeta relija. Za svaku utrku bit će puni tim za podršku, s namjenskim područjima servisnih usluga. Područje rezervirano za natjecatelje i njihove goste pomoći će vozačima i timovima da iskoriste sve slobodne trenutke i pohađaju brifinge tijekom događaja. Samo Challenge natjecanje će imati puno izvještavanje putem nacionalnih kanala i Bowler medijskih kanala.

Bowler Defender Challenge će imati svoj javni debi na Iceland Hill Rallyju dugom 400 km od 6. do 8. kolovoza.

Calum Mckechnie, generalni direktor Bowlera, je rekao: 'Prethodni Defender Challenge koji je podržan od strane Bowler Motorsporta bio je nevjerojatan uspjeh. Stoga nam je zadovoljstvo najaviti novi Bowler Defender Challenge, pokrenuti seriju i pružiti ovu nevjerojatnu priliku doživjeti Bowler u njegovom prirodnom okruženju. Korištenje jedinstvenih vještina, znanja i iskustva tima, razvijenih tijekom godina izazova i rally raid natjecanja, rezultiralo je zastrašujućim natjecateljskim vozilom koje će biti uzbudljivo i odlično za vožnju.'

Paketi za Challenge 2022. počet će od 99.500 funti (117.000 eura), što uključuje automobil Defender Challenge pripremljen od strane Bowlera, pristupninu za prvenstvo 2022., koje počinje u ožujku, i podršku za vrijeme utrke. Daljnje mogućnosti uključuju obuku, logistiku za natjecanje i podršku za vozila. Niz dodatne opreme razvijen u sklopu ovog programa bit će dostupan kasnije tijekom godine.