NAJBRŽI KRUG NA F1 STAZI

[FOTO/VIDEO] Honda Civic Type R Limited Edition srušila rekord Suzuke; pogledajte najbrže vrijeme kruga za automobile s prednjim pogonom!

20.07.2020 u 14:18

Bionic
Reading

Moćni 2-litreni VTEC Turbo motor tipa R snage je 320 KS i ubrzava od 0-100 km/h za 5,7 sekundi

Hondin najekstremniji Type R do sada, Civic Type R Limited Edition postavio je novi rekord svjetski poznate staze Suzuka u Japanu za automobile s prednjim pogonom, pa sada on iznosi 2 minute i 23,993 sekunde.

Krug staze Suzuka je dug 5,8 km, a poznat je po vrlo brzim šikanama i izazovnim zavojima: Ima oblik broja '8' koji te uključuje dugačku stražnju ravninu od 1,2 km koja prelazi raniji dio kruga. Svojim laganim komponentama, nadogradnjom ovjesa i upravljača te ogoljenim stražnjim dijelom, kao i unutrašnjosti kabine usmjerenoj na vozača, Civic Type R Limited Edition je izvukao najviše moguće od pogona na prednjim kotačima, na jednoj od najzahtjevnijih staza u motorsportu.

Kao i svake godine, ova staza se smatra vrhuncem u kalendaru Formule 1, ali je Suzuka isto tako i važan testni poligon za razvoj Hondinih vozila i motora od 1962. godine. Izgrađena je po nalogu osnivača i predsjednika japanskog proizvođača automobila Soichiro Honde, koji je jednom legendarno izjavio: 'Automobili ne mogu biti poboljšani ako se ne isprobaju na trkaćoj stazi.'

Rekord kruga postignut je razvojnim automobilom Type R Limited Edition dok je u veljači 2020. prolazio kroz konačnu ocjenu performansi. Razvojni automobil imao je iste tehničke specifikacije kao i one u proizvodnoj verziji modela, bez izmjena i poboljšanja performansi. Ograničeno izdanje Type R Limited Edition je u prodaji širom Europe.

Hideki Kakinuma, voditelj projekta Civic Type R je komentirao: 'Type R Limited Edition odražava Hondinu posvećenost rafiniranju suštine i zadovoljstvu u vožnji tipa R kao sportskog automobila i nadmašivanju očekivanja naših kupaca. Inženjerski tim i ja prihvatili smo trkaći duh koji se prenosio generacijama i upravo je ta snažna strast pokreće evoluciju Civic Type R-a ka tome da postane idealan sportski automobil.'

'Za ovu promjenu modela brzina je nastavljena u suradnji s Honda Racing Development (HRD) u Sakuri, koja igra ključnu ulogu u Hondinom razvoju motorsporta. To je partnerstvo dovelo do postavljanja rekordnog vremena kruga Suzuka za Type R3, a koja se često opisuje kao 'jedna od najvećih staza na svijetu'.

Za Europu će biti poizvedeno samo 100 primjeraka Type R Limited Edition, a svaki će imati koristi od izvanredne vozne dinamike i performansi standardnog Type R-a. Novo ograničeno izdanje sadrži lagane 20-colne kovane BBS aluminijumske felge s gumama Michelin Pilot Sport Cup2 s visokim prianjanjem. Dizajnirane su isključivo za izvanredne performanse na stazi, ali ipak pružaju izvanredne performanse na cesti, istovremeno pružajući uštedu u težini od 10 kg.

Modificirani prigušivači optimiziraju ovu novu kombinaciju kotača i guma i, zajedno s kalibriranim upravljačem, nude maksimalnu kontrolu i povratne informacije. Kontrolni softver Adaptive Damper sustava sada brže procjenjuje stanje na cesti, što rezultira poboljšanim reakcijama prigušivanja, kako za bolju reakciju pri upravljanju, tako i za kvalitetu vožnje.

'Tijekom testiranja, uvođenje novog dvodijelnog plutajućeg kočionog sustava pokazao je osjećaj kočenja i snagu usporavanja točno onako kako je vozač predvidio', dodao je Kakinuma-san. 'U kombinaciji s poboljšanjem performansi upravljanja opterećenjem, rezultat je bio smanjenje ukupnog vremena kočenja i izvanredne performanse u zavojima velikih brzina, posebno omogućujući prenošenje vitalne brzine kroz izazovan 'S' zavoj i drugi Spoon (žlica) zavoj na Suzuki.Osim povećanim kočionim performansama, iznimno prianjanje od montiranih Michelin Cup2 guma i nadogradnji sustava ovjesa i amortizera također su pružili vozilu visoko učinkovitu dinamiku i kontrolu, kako bi se lako upravljalo promjenama smjera pri velikoj brzini kroz tekuće 'S' zavoje.'

'Smanjenje novješene mase laganim kovanim naplatcima dodatno je poboljšalo držanje na cesti i povećalo prianjanje tijekom ubrzavanja iz dva uska 'Degner' zavoja i čuvenog zavoja '130R'. Povećanje performansi hlađenja motora također je omogućilo vozilu da u potpunosti iskoristi svoju izlaznu snagu od 320 KS kako bi postigao najveću brzinu na stražnjoj ravnini prema kraju kruga. Sva ova dostignuća postignuta ovim Type R Limited Editionom dokazala su vremena koja su zabilježena na stazi Suzuka.'

Novi model Limited Edition zadržava moćni 2-litreni VTEC Turbo motor tipa R. Najviša izlazna snaga iznosi 320 KS (235 kW) pri 6500 okr./min., a najveći okretni moment je 400 Nm od 2500 do 4.500 okr./min. Ubrzanje od 0-100 km/h postiže se za 5,7 sekundi.

Upečatljivi Type R Limited Edition bit će dostupan u ekskluzivnoj novoj boji, 'Sunlight Yellow', a imat će ekskluzivnu tamno kromiranu Civic oznaku na stražnjem otvoru i kontrastni sjajni crni krov. Sjajna crna bočna ogledala i otvor za usis zrakae na poklopcu motora kompletiraju njegov agresivni stil.

Unutrašnjost vodećeg modela Civic Type R Limited Edition odražava Hondinu sportsku krvnu liniju s crvenim školjkastim sjedalima i pločicom koja označava broj izrade automobila. Alcantarom omotan volan i novo dizajnirana ručica mjenjača u obliku suze pružaju vozaču veći osjećaj jedinstva s Type R-om čak i na vrlo tehničkoj stazi Suzuka. Priroda automobila usmjerena na staze znači da su infotainment sustavi i klima uređaja izostavljeni radi uštede na težini, ali zadnja sjedala ostaju unutar kabine kako bi Limited Edition zadržao svakodnevnu upotrebljivost po kojoj je Civic poznat. Nove gume i felge, zajedno s novim laganim komponentama i ogoljenom unutrašnjošću, doprinose smanjenju težine od 47 kilograma u odnosu na varijantu Type R GT.

Kakinuma-san je zaključio: 'Napredni' tip R, koji sam zamislio na početku ovog razvoja, sada je stvarnost, a ja sam prezadovoljan rezultatom i načinom na koji su naši napori nagrađeni.'

'Misija Civic Type R-a je da se i dalje smatra 'ultimativnim' vozilom. Tu izazovu nije kraj. Vjerujemo da je ovo ažuriranje modela omogućilo Civic Type R-u da se približi idealnim sportskim predviđanjima Honde. Uživaj molim te!'

Uz novo ograničeno izdanje, Civic Type R je proširen i uključuje Sport Line varijantu koja kombinira izvanredne performanse sa stabilnijim dizajnom i povećanom udobnošću. Svi modeli u novoj liniji Type R, uključujući standardni GT, nadograđeni su za 2020. godinu, nudeći vozačima mnoštvo jednakih poboljšanja performansi koja su pomogla Limited Editionu da postigne rekordno vrijeme kruga na stazi Suzuka.

Ova poboljšanja uključuju nadograđeni kočioni sustav, s dvodijelnim plutajućim prednjim kočionim diskovima i novim kočionim pločicama, što povećava mogućnosti automobila tijekom vožnje visokim intenzitetom. Istovremeno, podešavanje ovjesa i prilagodljivi sustav prigušivanja također su poboljšani u svim Type R modelima za prilagodljivije, oštrije upravljanje i poboljšanu kvalitetu vožnje.

Hondina deseta generacija Civic Type R GT srušila je rekord kruga za automobile s pogonom na prednjim kotačima na Nurburgring stazi Nordschliefe 2017. godine s vremenom kruga od 7 minuta 43,8 sekundi. Nakon ovog uspjeha, proizvodna specifikacija Civic Type R GT nastavila je rušiti rekorde za automobile s pogonom na prednjim kotačima na pet legendarnih europskih trkališta s Hondinim trkaćim zvijezdama za volanom.

  • +14
Honda Civic Type R Limited Edition Izvor: Promo fotografije / Autor: Honda