'e' za e-mobilnost

[FOTO/VIDEO] Bili smo na hrvatskoj premijeri Opelovih električnih modela; do 2024. sva će njihova vozila imati električne verzije

28.10.2021 u 10:01

Bionic
Reading

Njemački proizvođač predstavio je šest svojih električnih modela: Corsu-e i Mokku-e, putničke verzije lakih gospodarskih vozila Combo-e Life i Zafira-e Life te teretne verzije Combo-e Cargo i Vivaro-e

Opel je u Hrvatskoj predstavio svoj program potpuno električnih modela iz game osobnih automobila i lakog gospodarskog programa. U paleti osobnih automobila imali smo priliku još jednom isprobati kako se ponašaju u vožnji dva električna modela: Corsa-e i Mokka-e.

Za one koji traže ekološki neutralna vozila iz profesionalnih razloga njemački je proizvođač na hrvatskom tržištu predstavio četiri modela: putničke verzije Combo-e Life i Zafira-e Life te teretne verzije Combo-e Cargo i Vivaro-e. Isto tako, Opel je najavio skori dolazak na tržište i potpuno električne verzije kombija Movano-e, što znači da će cijeli portfelj lakih gospodarskih vozila tada biti električni. Opel će nuditi električnu inačicu svakog modela osobnog vozila i lakog gospodarskog vozila do 2024.

Corsa-e

Corsa-e maleni je potpuno električni gradski automobil B segmenta, koji smo imali prilike voziti još sredinom prošle 2020. godine. Posve novom šestom generacijom Corse Opel prvi put nudi električnu verziju na bateriju kapaciteta 50 kWh (18 modula) s dosegom do 337 kilometara (WLTP). Treba napomenuti da Opel Corsa dolazi i s klasičnim motorima s unutarnjim izgaranjem. Riječ je o posebno ekonomičnim benzinskim i dizelskim motorima snage od 55 kW (75 KS) do 96 kW (130 KS).

Pogonski sustav Corse-e spaja vožnju bez štetnih emisija s faktorom maksimalno zabavne vožnje. Zahvaljujući izlaznoj snazi od 100 kW (136 KS) i trenutačnom vršnom okretnom momentu od 260 Nm, glavne karakteristike obuhvaćaju responzivnost, agilnost i dinamične performanse. Corsi-e trebaju samo 2,8 sekunde da ubrza od 0 do 50 km/h ili samo 8,1 sekunda od 0 do 100 km/h – čime konkurira mnogim sportskim automobilima. Najveća brzina od 150 km/h elektronički je kontrolirana.

Opel Corsa-e nudi revolucionarnu električnu mobilnost, jer je spremna za sve mogućnosti punjenja – putem wall boxa, brzog punjenja ili kabela za kućne utičnice – a baterija dolazi s jamstvom u trajanju osam godina/160.000 km. Vozači mogu birati između tri načina vožnje: Normal, Eco i Sport. Način vožnje Sport povećava voznu dinamiku (100 kW, 260 Nm) uz umjeren utjecaj na vozni doseg. U načinu vožnje Eco (60 kW, 180 Nm) Corsa-e podržava vozača u postizanju veće učinkovitosti. Tu je i način vožnje Normal (80 kW, 210 Nm) koji je optimalan za svakodnevno korištenje.

Zanimljiva je i činjenica da ovaj 100-kilovatni električni pogonski sklop koriste još nekoliko potpuno električnih modela iz Stellantisa kojem pripada i njemački Opel. Tako se ovaj pogonski sklop nalazi i u onim najmanjim, pa sve do najvećih modela; od Peugeota e-208, Peugeota e-2008, Opel Mokke-e, novog Citroëna ë-C4 te kombi verzija Opel Vivaro-e ili minibus verzija Opel Zafira-e Life, Peugeot e-Travellera. Treba i reći da ovi veći modeli nude osim manje baterije kapaciteta od 50 kWh i veću bateriju od 75 kWh (27 modula), čime im domet dodatno raste.

Opel je za hrvatsko tržište izračunao da će se potpuno električna Corsa-e Elegance u usporedbi s benzinskim modelom 1.2T 130 KS Innovation s automatskim mjenjačem, slične razine opreme isplatiti za nešto manje od četiri godine upotrebe ili 120.000 kilometara.

Mokka-e

Opel Mokka je jedan od automobila koji su prilično obilježili prošlu godinu, a nakon hrvatske premijere krajem listopada 2020. dinamičku smo prezentaciju imali priliku doživjeti u travnju ove godine. Kao i kod Corse, ovaj urbani crossover B segmenta se može pohvaliti širokim izborom pogonskih agregata: od novih, moćnih i ekonomičnih benzinskih i dizelskih motora, pa sve do potpun o električne izvedbe Mokka-e.

Za one koji preferiraju klasična pogonska rješenja tu su najsuvremenije trocilindrične benzinske jedinice s rasponom snage od 100 KS (74 kW) do 130 KS (96 kW) koje kombiniraju ekonomičnu potrošnju goriva s puno užitka u vožnji. Što se tiče dizelskog pogona, na raspolaganju je četverocilindični 1,5-litreni turbo motor snage 110 KS (81 kW), najvećeg okretnog momenta od 250 Nm.

Da se prisjetimo, nova Mokka je prvi Opelov model koji je dobio novo lice marke, Opel Vizor ('vizir' na hrvatskom). To je prvi model s redizajniranim Opel 'Blitzom' vodoravnim simbolom munje i središnjim poravnanjem naziva modela na stražnjoj strani. Prvi je upotrijebio Pure Panel kako bi vozač uronio u novi potpuno digitalni kokpit. I to je prvi Opel koji je dostupan kao baterijski potpuno električni model pod nazivom Mokka-e.

Opel Mokka-e kombinira vožnju bez emisija i izvanredno iskustvo vožnje. Elektromotor u stanju mirovanja isporučuje 100 kW (136 KS) i 260 Nm maksimalnog okretnog momenta, a trenutačni odziv, okretnost i dinamičnost su njegova izvanredna svojstva. Vozač može birati između tri razine vožnje Normal, Eco i Sport. S baterijom od 50 kWh, do 324 kilometara može se preći čisto električno prema WLTP ciklusu. Punjenje je za Mokku-e potpuno jednostavno. Nova Mokka-e pripremljena je za sve mogućnosti punjenja, od jednofaznog do trofaznog punjenja s 11 kW (u Njemačkoj je serijski ugrađeni trofazni punjač od 11 kW), a također ima 8-godišnje jamstvo (160.000 kilometara) za bateriju. Da bi putovanje u novom Opel Mokka-e bilo još opuštenije, OpelConnect, aplikacija myOpel i Free2Move Services, marka mobilnosti PSA grupe, nude posebna rješenja za električna vozila. Ona se mogu koristiti vrlo jednostavno i jasno putem aplikacija.

Nova Mokka utemeljena je na novoj verziji učinkovite višepogonske platforme tog proizvođača pod nazivom zajednička modularna platforma ili CMP (Common Modular Platform). Taj lagan i učinkovit modularni sustav nudi maksimalnu fleksibilnost u razvoju vozila i omogućuje korištenje čistog baterijskog električnog pogona kao i motora s unutrašnjim izgaranjem, izbor je na kupcu. Inženjerski tim iz Rüsselsheima posebnu je pozornost posvetio s jedne strane značajnom smanjenju mase, smanjivši masu prethodne generacije za čak 120 kg, a s druge strane povećanju čvrstoće karoserije, pa je torzijska otpornost električne verzije s nisko smještenom integriranom strukturom baterije veća za 30 posto. Prema Opelu, prednosti su očite: nova Mokka troši znatno manje energije, a istovremeno je responzivnija, agilnija i zabavnija za vožnju.

Interijer odražava ovu jasnu filozofiju: novi vodoravni Opel Pure Panel integrira dva širokozaslonska zaslona i usredotočen je na najvažnije; izostavljeni su svi uznemirujući optički podražaji. Za razliku od kokpita koji su inače djelomično preopterećeni, Pure Panel karakterizira jedinstveno jasan dizajn. Jasno je strukturiran i može se razumjeti na prvi pogled. Opelovi dizajneri pridavali su veliku važnost digitalnom pročišćavanju. Kako bi skrenuli punu pozornost na prometnu situaciju, osigurali su intuitivan rad sustava. Najvažnijim funkcijama i dalje se može upravljati preko upravljačkih gumba bez potrebe za kretanjem kroz druge podizbornike.

Vozači i putnici u novoj Mokki su dobro umreženi i zabavljeni širokom ponudom info-zabave. Radio BT, koji je standardni u početnoj verziji, ima potpuno digitalni 7-inčni zaslon (17,8 cm) s informacijama za vozača i, poput multimedijskog radija i multimedijskog navigacijskog sustava, 7-inčni zaslon osjetljiv na dodir u boji. Vrhunski sustav Multimedia Navi Pro nudi 10-inčni zaslon (25,4 cm) u boji visoke razlučivosti; zaslon s informacijama vozaču ovdje se proteže preko 12 inča (30,5 cm). Monitori su integrirani u Opelov novi Pure Panel i idealno pozicionirani prema vozaču. Kompatibilni pametni telefoni mogu se bežično puniti bežičnim punjenjem.

  • +123
Hrvatska premijera Opelovih električnih modela Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Combo-e Life i Combo-e Cargo

Novi Opel Combo-e Life je izuzetno svestrana i praktična potpuno električna putnička verzija predviđena za svakodnevni život. Zahvaljujući snazi od 100 kW (136 KS) i 260 Nm okretnog momenta električnog pogonskog sustava, Combo-e Life također je savršen za vožnju po otvorenoj cesti. Ovisno o tržištu i izvedbi modela, ovo vozilo za razonodu može ubrzati od nula do 100 km/h za samo 11,7 sekundi, dok najveća (elektronički ograničena) brzina od 135 km/h čini Combo-e Life 'idealnim za vožnju po autocesti'. Sofisticirani sustav regenerativnoga kočenja s dvije postavke koje korisnik može mijenjati dodatno povećava učinkovitost.

Baterija s 216 ćelija i 18 modula smještena je ispod poda između prednje i stražnje osovine tako da ne smanjuje putnički prostor.

Combo-e Life spreman je za različite energetske infrastrukture i mogućnosti punjenja, od zidnih kutija do brzog punjenja ili čak kabela za punjenje iz utičnice za kućanstvo ako je to potrebno. Na javnoj stanici za punjenje istosmjerne struje snage 100 kW, punjenje baterije od 50 kWh do 80 posto traje približno 30 minuta. Combo-e Life odlikuje se jednofaznim ugrađenim punjačem od 7,4 kW kao standardnom opremom, te snažnim trofaznim ugrađenim punjačem od 11 kW kao opcijom.

Opel Combo-e Life Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Opel nudi Combo-e Life u dvije izvedbe različitih duljina (4,40 m i 4,75 m u modelu XL) s pet ili sedam sjedala, što ga čini privlačnim automobilom za poduzeća koja se bave komercijalnim prijevozom putnika. Kraća izvedba s pet sjedala ima prtljažnik od najmanje 597 litara (dulja izvedba nudi 850 litara). Zapremnina prtljažnika kraće izvedbe s preklopljenim stražnjim sjedalima utrostručuje se na 2126 litara, dok dulja izvedba vozila može prenijeti do 2693 litre.

Kao i njemu srodni modeli s benzinskim i dizelskim motorima kojima je AUTOBEST dodijelio nagradu za najpovoljniji europski automobil 'Best Buy Car Europe 2019' i kombi godine u Nizozemskoj, Combo-e Life bez štetnih emisija također nema kompromisa u pogledu sigurnosti ili udobnosti. Sveobuhvatni portfelj tehnologija i sustava pomoći vozaču vodećih u klasi – od kojih je većina u osnovnoj opremi – uključuje kontrolu proklizavanja IntelliGrip, pomoć za ostanak u traku, upozorenje na umor vozača, prepoznavanje prometnih znakova pa sve do upozorenja na frontalni sudar sa zaštitom pješaka i automatskog kočenja u slučaju opasnosti.

Kako bi vaš suživot s Combom-e Life bio što udobniji brinu se usluge i aplikacije 'OpelConnect' i 'myOpel' s posebnim rješenjima za električna vozila. Usluge su dostupne putem aplikacija. Na hrvatskom tržištu Combo-e Life kreće s cijenom od 266.700 kn za pravne osobe.

S druge strane Combo-e Cargo uz teretni prostor i nosivost, koji su vodeći u klasi (do 4,4 m³ i do 800 kg), potpuno je električni kompaktni kombi njemačkog proizvođača automobila nudi sjedala za do četiri putnika uz sjedalo vozača u izvedbi s dva reda sjedala (ovisno o ponudi na lokalnom tržištu). Ovisno o profilu vožnje i prevladavajućim uvjetima, novi Combo-e Cargo može prijeći do 275 kilometara na jednom punjenju svoje litij-ionske baterije od 50 kWh (WLTP ). Kupci mogu 'napuniti' bateriju do 80 posto za približno 30 minuta na javnim punionicama.

Kao i njemu srodni i nagrađivani benzinski i dizelski motori, ovaj kompaktan kombi bez štetnih emisija nema nikakvih kompromisa u pogledu funkcionalnosti, udobnosti ili sigurnosti. Sveobuhvatni portfelj tehnologija i sustava pomoći vodećih u klasi proteže se od upozoravanja vozača na umor i prepoznavanja cestovnih znakova do upozoravanja na sudar prednjim krajem sa zaštitom pješaka i automatskog kočenja u slučaju opasnosti. Za sigurnost drugih sudionika u cestovnom prometu posebno je važan sustav Surround Rear Vision za sprečavanje nesreća koje uključuju bicikliste i pješake prilikom skretanja udesno. Dvije kamere omogućuju vidljivost straga i sa strane.

Opel Combo-e Cargo Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Opelova ponuda vozila za prijevoz robe i trgovinu bez štetnih emisija, namijenjena samozaposlenim osobama i voznim parkovima malih ili velikih poduzeća. Zahvaljujući Opelovim potpuno električnim lakim gospodarskim vozilima, kupci se mogu kretati po centru grada koji će u budućnosti biti ograničen samo na vozila bez štetnih emisija.

Ovisno o ponudi lokalnog tržišta, Combo-e Cargo dostupan je u dvije duljine. Combo-e Cargo duljine 4,40 metara s međuosovinskim razmakom od 2785 mm može prevoziti predmete duge do 3090 mm uz teretne prostore od 3,3 do 3,8 m³. Ekstra duga XL izvedba od 4,75 m ima međuosovinski razmak od 2975 mm i teretni prostor obujma do 4,4 m³ u koji se mogu smjestiti predmeti dugi do 3440 mm.

Combo-e Cargo nudi nosivosti do 800 kg i kapacitet vuče od 750 kg, što su vodeće značajke u svom segmentu vozila.

Ovisno o ponudi lokalnog tržišta, Combo-e Cargo također može prevoziti veći broj putnika. Na temelju ekstra duge XL varijante, izvedba kombija s dva red sjedala ima dovoljno mjesta za najviše četiri putnika uz vozača, dok je teret ili oprema sigurno spremljena iza pregradne stijene (s vratašcima za prijevoz posebno dugih predmeta).

Zahvaljujući snazi od 100 kW (136 KS) i 260 Nm okretnog momenta električnog pogonskog sustava, Combo-e Cargo savršen je ne samo za urbane sredine, već i vožnju izvan grada. Ovisno o izvedbi modela, može ubrzati od nule do 100 km/h u samo 11,2 sekunde , dok je elektronički ograničena najveća brzina 135 km/h. Sofisticirani sustav regenerativnoga kočenja s dvije postavke koje korisnik može mijenjati dodatno povećava učinkovitost.

Combo-e Cargo spreman je za različite energetske infrastrukture i mogućnosti punjenja, od zidnih kutija do brzog punjenja ili čak kabela za punjenje iz utičnice za kućanstvo ako je to potrebno. Na javnoj stanici za punjenje istosmjerne struje snage 100 kW, punjenje baterije od 50 kWh do 80 posto traje približno 30 minuta.

Profesionalci koji trebaju malo veći razmak od tla i manje proklizavanja u blatu, pijesku ili snijegu mogu nadograditi Combo-e Cargo elektroničkim sustavom za kontrolu proklizavanja IntelliGrip.

Na hrvatskom tržištu Combo-e Cargo kreće s cijenom od 219.000 kn za pravne osobe.

Zafira-e Life

Opel predstavio svoju potpuno električnu Zafiru-e Life, nastavljajući tako elektrifikaciju svog portfelja proizvoda, a treba reći i da je ova novopridošla izvedba vrh serije Zafira Life koja postavlja standarde za automobile s više sjedala, velikog kapaciteta. Zafira-e Life objedinjuje sve najjače strane 'salona na kotačima'; puno zabave u vožnji u tri duljine vozila s prostorom za do devet osoba i tiho putovanje bez emisija. Osim toga, većina verzija Zafira-e Life visoka je manje od 1,9 metra, te je zbog toga pogodna za podzemna parkirališta, što je posebno važno za hotelska shuttle vozila. Pored toga, Opel nudi priključak za prikolicu za Zafira-e Life, što nije uobičajeno za električna vozila. To ovom električnom vozilu omogućuje povlačenje tereta s prikolicom do 1000 kilograma.

Sa 100 kW snage (136 KS) i 260 Nm najvećeg okretnog momenta iz električnog pogonskog sustava, Zafira-e Life nudi veće performanse od većine električnih višenamjenskih vozila (MPV). Elektronski kontrolirana maksimalna brzina od 130 km/h omogućuje krstarenje autocestom uz istovremeno očuvanje električnog dometa.

Kupci mogu birati između dvije veličine vrhunske litij-ionske baterije, ovisno o svojim potrebama: sa 75 kWh i sjajnim dometom do 330 kilometara (što je idealno za godišnji odmor) ili s baterijom kapaciteta od 50 kWh i rasponom do 230 km, oba prema WLTP ciklusu. Treba reći i to da stvarni domet može varirati u svakodnevnim uvjetima i ovisi o različitim čimbenicima, posebno o osobnom stilu vožnje, karakteristikama rute, vanjskoj temperaturi, korištenju grijanja i klimatizacije te termičkoj predkondicioniranosti.

Baterije se sastoje od 18 i 27 modula, a budući da je od početka planirana baterijsko-električna verzija, baterije su postavljene ispod prtljažnog prostora na takav način da ne utječu na količinu prtljage. Zahvaljujući svom položaju, ona ujedno i spušta težište vozila, što poboljšava vozne karakteristike, što se posebno primjećuje u vožnji zavojima i pri bočnom vjetru te čini putovanje još ugodnijim. Vrhunski regenerativni sustav kočenja, pomoću kojeg Zafira-e Life može obnoviti energiju pri usporavanju ili pri kočenju, električni kombi čini još učinkovitijim.

Opel Zafira-e Life Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Punjenje strujom baterije modela Zafira-e Life je jednako jednostavno kao i njezino korištenje. Preko zidne kutije (wall box), brzog punjenja ili čak kabela za punjenje iz kućne utičnice ako je potrebno, svaka Zafira-e Life spremna je za razne mogućnosti punjenja. Ponuda kablova i zidnih kutija varira ovisno o energetskoj infrastrukturi svakog tržišta, čime se kupcima Zafira-e Life može pronaći i koristiti stanica za punjenje gotovo bilo gdje.

Korištenjem brze istosmjerne (DC) punionice od 100 kW potrebno je oko 30 minuta da baterija od 50 kWh dostigne 80-postotno stanje napunjenosti (oko 45 minuta za bateriju od 75 kWh). Opel nudi ugrađene punjače koji osiguravaju da je vrijeme provedeno na priključku što kraće i da baterija (pokrivena osmogodišnjim jamstvom ili 160.000 km) ima dug vijek trajanja. Ovisno o tržištu i infrastrukturi, Zafira-e Life ima standardno trofazno napajanje od 11 kW ili jednofazno napajanje od 7,4 kW u vozilu.

Kako bi korištenje postalo još praktičnije, 'OpelConnect', aplikacija 'myOpel' i 'Free2Move Services' - marka mobilnosti PSA Grupe - nude posebna rješenja za sva Opel električna vozila, uključujući i Zafira-e Life. Usluge su dostupne putem aplikacija.

Funkcija 'Charge My Car' (Napuni moj automobil) iz aplikacije 'Free2Move Services' omogućuje pristup više od 160.000 mjesta za punjenje u cijeloj Europi, uključujući plaćanje. Kako bi korisnicima još olakšali odabir pravog mjesta punjenja, aplikacija 'Free2Move Service' vrši izbor u skladu s udaljenošću do mjesta punjenja, brzinom punjenja i trenutnom cijenom mogućih opcija punjenja.

Pomoću 'OpelConnect' funkcija 'e-daljinskog' upravljanja korisnici mogu pomoću svojih pametnih telefona provjeriti stanje napunjenosti ili programiranje klima uređaja i vremena punjenja baterije. Pored toga, portfelj 'OpelConnect' kreće se od eCall poziva i poziva u slučaju kvarova do brojnih drugih usluga, poput statusa vozila i informacija. LIVE Navigation pruža informacije o prometu online u stvarnom vremenu. Usluge LIVE Navigation su besplatne u periodu od 36 mjeseci nakon aktivacije, a nakon toga se naplaćuju.

Tri veličine Zafira-e Life; 'Small', 'Medium' i 'Large'

Opel Zafira-e Life dolazi u tri duljine, svaka prilagođena potrebama kupaca i dostupna s do devet sjedala. Opel Zafira-e Life 'Small' konkurira kompaktnim kombijima, ali nudi znatno više prostora i mjesta za čak devet putnika, što je prema proizvođaču - bez premca u ovoj klasi. Isto tako ova verzija ima uski krug okretanja (samo 11,3 m), dobro upravljanje i dvoja klizna vrata s senzorom, koja se električno otvaraju pokretom stopala, što je jedinstveno u ovom tržišnom segmentu. Zafira-e Life 'Medium' (isto kao i Zafira-e Life 'Large') ima 35 cm duži međuosovinski razmak od 3,28 m, a time i više prostora za noge za putnike straga, što ga čini konkurentom srednje velikih kombija u D tržišnom segmentu. U usporedbi s konkurencijom, Opel također ima veća vrata prtljažnika i lakši pristup za utovar/istovar. Sa prtljažnikom od oko 4500 litara, Zafira-e Life 'Large' konkurentna je još većim kombijima. Tu je i električna parkirna kočnica koja se može udobno aktivirati ili otpustiti samo jednim prstom.

Opel Zafira-e Life nudi kožna sjedala na visokokvalitetnim aluminijskim šinama koje omogućuju potpuno i jednostavno podešavanje za sve verzije. Dostupne su konfiguracije s pet, šest, sedam ili osam kožnih sjedala. Sklopivo stražnje sjedalo suvozača omogućuje prijevoz predmeta duljine do 3,50 m. Preklapanje sjedala u trećem redu povećava prtljažni kapacitet Zafira-e Life 'S' na 1500 litara (do razine krova). Uklanjanje stražnjih sjedala (koja se jednako lako mogu ponovno montirati) povećava ukupni teretni kapacitet na čak 3397 litara.

Raskošna 'Lounge' razina opreme dostupna je za verzije s dugim međuosovinskim razmakom, što uključuje sjedala s masažom i električnim grijanjem sprijeda, četiri pomična kožna sjedala iza, svako s jastukom širine 48 cm. VIP putnici tako mogu sjediti okrenuti jedan prema drugom i uživati ​​u prostoru za noge.

Povećavanje sigurnosti: Head-up zaslon, prednje upozorenje o sudaru i stražnja kamera

Nova potpuno električna Opel Zafira-e Life sadrži brojne sustave za pomoć vozaču. Kamera i radar prate područje ispred vozila. Sustav čak prepoznaje pješake koji prelaze cestu i može pokrenuti manevar kočenja u nuždi pri brzinama do 30 km/h. Polu-prilagodljivi tempomat prilagođava brzinu brzini vozila s onim ispred, automatski usporava i po potrebi može smanjiti brzinu na 20 km/h. Upozorenje za pomoć u traci i pad koncentracije upozoravaju vozače ako su proveli previše vremena za volanom i trebaju stanku. High-beam assist pomoć pri dugom svjetlu, koja se automatski prilagođava dugom ili kratkom snopu, uključuje se iznad 25 km/h. Također u ovom segmentu tržišta jedinstven je Head-up zaslon u boji koji pokazuje brzinu, udaljenost do vozila ispred i navigaciju.

Ultrazvučni senzori na prednjim i stražnjim odbojnicima upozoravaju vozača na prepreke prilikom parkiranja. Slika s kamere za stražnji pogled pojavljuje se na unutarnjem ogledalu ili 7,0-inčnom zaslonu osjetljivom na dodir, potonjem sa 180 stupnjeva vidljivosti iz ptičje perspektive.

Veliki zaslon osjetljiv na dodir dolazi s multimedijskim i multimedijskim-navigacijskim (Multimedia Navi) infotainmentom. Oba sustava imaju integraciju telefona putem Apple CarPlay i Android Auto. Zahvaljujući 'OpelConnectu', navigacijski sustav uključuje informacije o prometu u stvarnom vremenu za najnoviji status na cestama. Dostupan je snažan audio sustav sa svim razinama opreme. U vrhunskoj verziji putnici uživaju u prvoklasnoj akustici zahvaljujući deset zvučnika.

Kao vodeći model linije modela Zafira Life, nova Zafira-e Life bez emisija predstavlja izuzetno atraktivnu ponudu za ekološki osviještene privatne kupce i zahtjevne poslovne korisnike, a u Hrvatskoj kreće po cijeni od 318.200 kn za pravne osobe.

Vivaro-e

Opel Vivaro-e prvo je potpuno električno gospodarsko vozilo Opela i stiže na tržište upravo kada isporuka robe i usluga bez štetnih emisija postaje nužnost u mnogim industrijama. Dostupan u tri duljine i s brojnim izvedbama karoserije, novi električni Vivaro-e s baterijom omogućuje profesionalcima beskompromisan prijevoz bez štetnih emisija i mobilnost od vrata do vrata – puno dalje od 'posljednjeg kilometra'. Kupci mogu birati između dvije veličine litij-ionske baterije, ovisno o svojim potrebama: 75 kWh s dosegom do 329 km ili 50 kWh s dosegom do 231 km za vozače koji prelaze kraće svakodnevne udaljenosti, na temelju testnog ciklusa WLTP-a.

Iako je Vivaro-e svestran i prilagodljiv kao i svaki drugi Vivaro, njegova nosivost usporediva je sa sličnim lakim gospodarskim vozilima s motorima s unutarnjim izgaranjem: uz težinu do 1275 kg, Vivaro-e nudi korisnu nosivost skoro kao i Cargo S s 2,0-literskim dizelskim motorom (maksimalna nosivost od 1405 kg). Ovaj električni kombi također je jedino elektrificirano vozilo ovog proizvođača automobila s dodatnom kukom za prikolicu s maksimalnim kapacitetom vuče od 1000 kg. Stoga ne čudi da je Opel Vivaro-e proglašen 'Međunarodnim kombijem godine 2021.'

Dostupne baterije sastoje se od 18 ili 27 modula. Baterije su pohranjene ispod teretnog prostora tako da ne ugrožavaju uporabu vozila. Baterija u tom položaju dodatno snižava težište Vivara-e, što pogoduje oštrom skretanju i stabilnosti pod utjecajem vjetra čak i u uvjetima potpunog opterećenja, a istovremeno doprinosi boljem osjećaju vožnje. Sofisticirani sustav regenerativnoga kočenja rekuperira energiju tijekom kočenja ili usporavanja i dodatno povećava učinkovitost.

Zahvaljujući snazi od 100 kW (136 KS) i okretnom momentu električnog pogonskog sustava od 260 Nm, Vivaro-e nudi bolje performanse od većine električnih gospodarskih vozila. Elektronički ograničena najveća brzina od 130 km/h omogućuje ugodnu vožnju autocestom uz odličan doseg električnog pogona.

  • +64
Opel Vivaro-e: hrvatska premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: KL-Photo

Olakšana e-mobilnost: raznovrsne mogućnosti punjenja, e-usluge OpelConnect

Ispunjavajući do savršenstva svoju ulogu pouzdanog partnera za velike i male vozne parkove, obrtnike i poduzeća, Vivaro-e lako se puni i lako upotrebljava. Vivaro-e spreman je za različite mogućnosti punjenja, od zidnih kutija (wall box) do brzog punjenja ili čak kabela za punjenje iz kućanske utičnice ako je to potrebno.

Na javnoj punionici s istosmjernom strujom od 100 kW punjenje baterije od 50 kWh do 80 posto traje približno 30 minuta (približno 45 minuta za bateriju od 75 kWh). Opel nudi ugrađene punjače koji osiguravaju najbrže vrijeme punjenja i dug vijek trajanja baterije (pokrivene osmogodišnjim jamstvom ili do 160.000 prijeđenih kilometara). Ovisno o tržištu i infrastrukturi Vivaro-e odlikuje se snažnim trofaznim ugrađenim punjačem od 11 kW ili jednofaznim ugrađenim punjačem od 7,4 kW kao standardnom opremom.

Ponuda kabela i zidnih kutija za punjenje razlikuje se ovisno o energetskoj infrastrukturi pojedinog tržišta tako da korisnici Vivara-e mogu pronaći i koristiti se punionicama gdje god se nalazili.

Kako bi Vivaro-e bio još praktičniji, 'OpelConnect' i aplikacija 'myOpel' nude posebna rješenja za električna vozila. Kao i kod ostalih električnih modela Opela ove usluge su dostupne putem aplikacija.

BEV vozilo za sve zadatke: brojne izvedbe, teretni prostor obujma do 6,6 m³

Opel je prilagodio Vivaro-e brojnim potrebama kupaca. Posebno kompaktni model S duljine 4,60 metara zatvara jaz između segmenata kombija i prijevoznih vozila. Zahvaljujući krugu okretanja od samo 11,3 m, Vivaro-e vrlo je spretan u skučenim prostorima. Maksimalni kapacitet za prijevoz tereta modela M duljine 4,95 m iznosi 5,8 m³, a modela L duljine 5,30 m čak 6,6 m³.

Brojni sustavi pomoći: od automatskog kočenja u slučaju opasnosti do upozorenja na umor vozača

Poput svoje braće s motorima s unutarnjim izgaranjem, Vivaro-e nudi neobično širok raspon sustava pomoći vozaču koji povećavaju sigurnost profesionalnih prijevoznika. Pored Head up displaya, Vivaro-e uključuje pomoć za ostanak u traku, prošireno prepoznavanje prometnih znakova, upozorenje na umor vozača, upozorenje na frontalni sudar i automatsko kočenje u slučaju opasnosti. Ovisno o razini opreme, slika s kamere za pregled straga s prikazom od 180 stupnjeva pojavljuje se na zaslonu osjetljivom na dodir dijagonale sedam inča.

Sustavi za informiranje i zabavu Multimedia Radio i Multimedia Navi isporučuju se s velikim 7,0-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir. Oba sustava odlikuju se integracijom s pametnim telefonom putem sustava Apple CarPlay i Android Auto.

Što se cijena tiče Opel Vivaro-e za pravne osobe kreće od 194.560 kn (+ PDV).