jedini primjerak

[FOTO/VIDEO] Abarth 1000 SP je reinterpretacija kultnog modela iz 1966.

17.05.2021 u 16:43

Bionic
Reading

Dizajniran od strane milanskog inženjera Maria Coluccija 1966. godine, Abarth 1000 Sport Prototipo je bio lagan i moćan spider, izgrađen u nekoliko primjeraka, koji je izborio brojne pobjede u cijeloj Europi, pomažući u širenju slave marke

U drugoj polovici pedesetih godina Alfa Romeo i Abarth surađivali su na stvaranju sportskog automobila s ograničenom zapremninom. Projekt, povjeren Mariu Colucciju, milanskom inženjeru i zaposleniku Alfa Romea, materijalizirao se 1958. godine proizvodnjom Alfa Romea izvedenog iz Abartha 1000, kompaktnog coupéa - pokretanog motorom izrađenim od četverocilindrične Giuliette Sprint Veloce, ali smanjenog obujma - a karakterizira ga rešetkasti cjevasti okvir. Automobil, 'odjeven' u karoseriju koju je izradio Bertone prema dizajnu Franca Scaglionea, i dalje je jedini primjerak.

Na kraju ove suradnje Coluccija je Carlo Abarth angažirao za tehničkog direktora, a 1966. godine povjeren mu je ambiciozni projekt Abarth 1000 SP: naziv automobila označava zapreminu motora - izvedenu iz motora Fiata 600 - i kategoriju Sport Prototype, vrsta automobila s pokrivenim kotačima izrađena samo za sudjelovanje na natjecanjima i izrađena u malim serijama. Dizajniran za izvrsnost u kratkim brdskim trkama i trkama izdržljivosti, 1000 SP karakteriziraju jednostavne, niske i uglađene linije. Lagan i moćan, ostvario je važnu seriju međunarodnih pobjeda - prije svega one ostvarene u svojoj klasi na 500 km Nürburgringa, u rujnu 1966. godine - što je doprinijelo učvršćivanju sportskog prestiža marke Abarth. Inženjer Colucci tako je dovršio svoj koncept natjecateljskog automobila s cjevastom šasijom, koji je započeo nekoliko godina ranije Alfom Romeom Abarth 1000.

Abarth 1000 Sport Prototipo iz 1966. Izvor: Ostale fotografije / Autor: KarpiRace

S pravom smatran prekretnicom u trkaćoj povijesti Abartha, u smislu stila, performansi i pobjeda, 1000 SP nastavlja nadahnjivati ​​dizajnere Fiata i Abarth Style Centra koji zamišljaju suvremenu reinterpretaciju kultnog Sport Prototipa iz 1960-ih: sportski automobil srednje veličine, privlačne siluete i esencijalnih linija. Ova ideja automobila, laganog i izvrsnog omjera težine / snage, postaje osnova projekta izvedenog 2021. godine, u potpunosti u skladu s prethodnikom: poštuju se točke i linije dizajna izvornog automobila kako bi se osigurao kontinuitet između sportskog automobila šezdesetih i konceptnog automobila novog tisućljeća.

U Abarthu 1000 SP tri osnovna principa dizajna poštuju se već u automobilu šezdesetih. Prvo i najvažnije, lakoća njegovih oblika, volumen i naravno težina. Drugo je načelo aerodinamika: moderne dizajnerske tehnologije omogućile su kombiniranje kultnih linija 1000 SP-a s aerodinamičkim koeficijentom na razini modernog sportskog automobila. I konačno, ergonomija, usmjerena na poboljšanje korisničkog iskustva, osiguravajući optimizaciju upravljanja vozilom i okretno upravljanje.

Abarth 1000 SP odražava linije i estetiku karakteristične za njegovu preteču. Krivudavo tijelo, s mekim površinama bokobrana koji ističu položaj kotača, zauzima obrazac spidera sa središnjim motorom. Zastakljivanje kokpita karakteriziraju oblikovani bočni deflektori, sa svojim profilom spuštenim prema rollbaru, potonji je strogo 'vidljiv', da bi se dodatno podvuklo da smo ispred 'beskompromisnog' spidera.

Geometrija stražnjeg dijela Abartha 1000 SP naglašava savršenu harmoniju između svjetala i ispušnih cijevi. Boja automobila je striktno crvena, a karakteristični usisnici zraka pojavljuju se svuda, od prednje haube do utora za hlađenje na stražnjem dijelu. Svjetla također poštuju minimalističku shemu povijesnog 1000 SP-a, s prednjim svjetlima na nosu i jednim parom okruglih farova koji naglašavaju znatnu širinu automobila sa stražnje strane. Abarth 1000 SP stoga zadržava identitet vrlo sličan svom prethodniku. To je zahvaljujući pažljivom ažuriranju povijesnog Abartha 1000 SP koji nije ostavio mjesta za kompromis.

S druge strane, ispod 'kože', cjevasti okvir povijesnog sportskog prototipa ustupa mjesto hibridnom okviru, , sa središnjom ćelijom od ugljičnih vlakana i aluminijskim prednjim dijelom. Abarth 1000 SP ima snažni 4-cilindrični aluminijski središnji motor od 1742 cm³ s turbopunjačem, sposoban isporučiti do 240 KS snage. Rafinirana mehanika koncepta može se pohvaliti preklopljenim trokutastim ovjesom sprijeda, s naprednim MacPhersonovim nosačem straga.

Točno 55 godina nakon debija svog pretka, Abarth 1000 SP, trenutno proizveden kao jedini primejrak, spreman je ponovno se pokazati i na jesen će sudjelovati u važnim događajima posvećenim povijesnim automobilima.