ONE-OFF

[FOTO] Unikatni Jaguar Classic E-type premijerno predstavljen na proslavi 70 godina vladavine kraljice Elizabete

06.06.2022 u 15:54

Bionic
Reading

Ovaj poseban model iz 1965. obnovljen po narudžbi sadrži jedinstvenu boju inspiriranu britanskom zastavom Union Jack. Pokreće ga 4,7-litreni redni šesterocilindrični motor s pet-stupanjskim mjenjačem, poboljšanim ovjesom i kočnicama

Jaguar Classic je predstavio Jaguar E-type po narudžbi na proslavi velikog jubileja Queen's Platinum Jubilee 5. lipnja. Jednokratna obnova sadrži sveobuhvatan popis poboljšanja koje su izvršili stručni tehničari u Classic Works-u i metalik plavu boju inspiriranu britanskom zastavom Union Jack.

Jedinstveni E-type debitirao je zajedno s petnaest legendarnih Jaguara koji su se pojavili na proslavi jubileja, uključujući izbor povijesno važnih Jaguar E-type modela, potpuno električni trkaći automobil I-PACE eTROPHY i sedam kabrioleta Jaguara koji su provozali slavne Dame. Kupcu ovog posebnog modela, oduševljenom sudjelovanjem, pridružio se američki plesač, model i modni dizajner Eric Underwood na suvozačkom mjestu.

Izvorne specifikacije

Jaguar Classic stvara lijepo izrađene E-type modele vraćanjem modela Serije 1 u njihove izvorne specifikacije. Ovaj prilagođeni primjer ide još dalje, pokazujući punu širinu personalizacije koja je dostupna u njegovom vrhunskom domu u Coventryju.

Jednokratni E-type naručio je klijent koji je imao posebne zahtjeve. Želio je roadster (kabriolet verzija) proizveden u godini kada je rođen i dovršen prema specifikacijama po narudžbi. Tim u Jaguar Classicu prionuo je na posao i pronašao Seriju 1 E-type koji je napravljen samo dva dana nakon datuma rođenja kupca.

Tijekom sljedećih 12 mjeseci, automobil je prošao potpunu rekonstrukciju, počevši od karoserije. Završena u jedinstvenoj dubokoj metalik plavoj inspiriranoj plavom Union Jacka, nova plava je ekskluzivno pomiješana u lakirnici nakon brojnih konzultacija i kreacija uzoraka kako bi se stvorila savršena nijansa tijekom nekoliko mjeseci.

Interijer po narudžbi ima upečatljive kožne presvlake dovršene u crvenoj nijansi inspirirane legendarnim britanskim poštanskim sandučićima, a ručno je dovršen tradicionalnim metodama u internoj trgovini ukrasa Jaguar Classic Works.

Vodeći inženjer Jaguar vozila po narudžbi, Jaguar Classic, Stephen Hollis, je rekao: 'Mogućnost oživotvoriti viziju kupca za njihov E-type iz snova iznimno je nagrađujuće. Rezultat je potpuni jednokratni prikaz koji prikazuje punu širinu mogućnosti koje pruža tim u Jaguar Classicu. Uz shemu boja inspiriranu Union Jackom, ne mogu zamisliti bolje mjesto za njegovo prvo pojavljivanje od Queen's Platinum Jubilee Pageant izboru. Tako sam uzbuđen što ga vidim kako paradira Mallom.' Inače, The Mall je cesta u Westminsteru, središnji London, između Buckinghamske palače na njenom zapadnom kraju i Trafalgar Squarea preko Admiralty Archa na istoku.

Veći 4,7-litreni motor

Sa dovršenim sklopom karoserije i lakiranjem, inženjerski tim je prionuo na posao remontu mehaničkih elemenata – uključujući mnoštvo poboljšanja. Izvorni 4,2-litreni redni šesterocilindrični motor zamijenjen je većim 4,7-litrenim motorom koji daje vrhunske performanse. Optimiziran je za cestovnu vožnju i spojen je sa Jaguar Classic-ovim posebno razvijenim mjenjačem s pet stupnjeva prijenosa, za uglađenije, tiše i profinjenije iskustvo vožnje.

Poboljšani ovjes osigurava da šasija može iskoristiti performanse koje pruža njegov pogonski sklop, dok širi kotači, gume i poboljšane kočnice pružaju vrhunsko prianjanje i samopouzdanje. Sportski ispuh i razdjelnik osiguravaju da zvučni zapis E-type odgovara njegovom dinamičnom karakteru.

  • +9
Jaguar Classic E-type (iz 1965.) Izvor: Promo fotografije / Autor: Jaguar Classic

Moderne tehnologije uključuju povezivost 21. stoljeća koju pruža Classic Infotainment sustav – kombinirajući kontrole na dodirnom zaslonu, satelitsku navigaciju i Bluetooth s izgledom razdoblja koji je savršeno u skladu s ostatkom vozila. Snažna vanjska LED rasvjeta također donosi osvjetljenje prema modernim standardima za dodatnu sigurnost u vožnji noću.

Niz detalja po narudžbi upotpunjuje vozilo, uključujući jedinstvenu pločicu i ploču s instrumentima. Osim toga, ovaj jednokratni plavi E-type sadrži nekoliko elemenata inspiriranih ograničenom kolekcijom E-type 60.

Novi vlasnik je rekao: 'Želio sam klasični E-type na koji se može osloniti za svakodnevnu vožnju i biti udoban na Grand Tours-u, a da pritom ostane autentičan originalu – i oduševljen sam rezultatima. Osjećate povijest i znanje kada uđete u pogon Jaguar Classic Works, a čak i nakon nekoliko posjeta, još uvijek sam uzbuđen što sam u zgradi. Tako sam ponosan na automobil koji je tamo napravio strastveni tim i čast mi je biti dio njegove priče.'

Iako je većina projekta izrađena po narudžbi, određeni elementi dostupni su svim vlasnicima E-tipa za kupnju i korištenje. To uključuje Jaguar Classicov posebno razvijen mjenjač s pet stupnjeva prijenosa i njihov Classic Infotainment sustav. Mjenjač s pet stupnjeva prijenosa, izvorno predstavljen u kolekciji E-type 60 i dostupan je za kupnju preko Jaguar Classic-ovog tima posvećenog dijelovima. Ne samo da daje modelu E-type dodatnu upotrebljivost i udobnost, već njegova instalacija ne zahtijeva rezanje, a time ni gubitak integriteta vozila.