SAMO NA STRUJU

[FOTO] Od Osla do Lisabona u samo pet dana s Kijom EV6: Avantura duga 5800 km kroz 15 zemalja

06.09.2022 u 08:12

Bionic
Reading

'Driven to Extremes Euro EV Marathon' oslanja se na avanturu koju je poduzeo Stirling Moss s prijateljima 1952. kada je u manje od pet dana obišao 15 europskih zemalja

Tim Driven to Extremes koji namjerava voziti potpuno električnu Kiju EV6 od Osla u Norveškoj do Lisabona u Portugalu u samo pet dana krenuo je u svoju epsku avanturu dugu skoro 5800 km (3600 milja).

Pokrivajući 15 zemalja u 120 sati, izazov je nadahnut testom izdržljivosti koji je dovršio Sir Stirling Moss prije 70 godina, a osmišljen je kako bi pokazao da je moguće prijeći veliku udaljenost u kratkom vremenu koristeći električno vozilo (EV) i postojeću infrastrukturu za punjenje.

Uz potporu Kia UK, kao i Kumho Tire UK, DFDS i Newspress, tim namjerava stići u Lisabon 9. rujna na obilježavanje Svjetskog dana električnih vozila (World EV Day). Podrazumijeva se da je to prvi put da je ruta pokušana u potpuno električnom vozilu kao kontinuirano putovanje, tim će nastojati maksimalno iskoristiti impresivan domet Kia EV6 i tehnologiju brzog punjenja od 800 V kako bi dovršili epsku avanturu.

Napustivši Oslo, mahnuvši iz Kijinog norveškog sjedišta, tim je krenuo prema granici sa Švedskom. Odatle je odredište Danska prije vožnje kroz Njemačku, Nizozemsku, Belgiju, Luksemburg, Francusku, Švicarsku, Austriju, Lihtenštajn, Italiju, Sloveniju, Monako, Španjolsku i konačno Portugal. Cilj tima je završiti rutu za pet dana, zaustavljajući se samo radi punjenja vozila strujom i promjene vozača.

Euro EV maraton

'Driven to Extremes Euro EV Marathon' oslanja se na avanturu koju je poduzeo Stirling Moss 1952. godine. Reklamni trik za promicanje tada nove Humber Super Snipe limuzine s četvora vrata, legendarnog vozača utrka, zajedno s trojicom njegovih 'brzih prijatelja' ', u manje od pet dana obišli su 15 europskih zemalja.

O timu Max Adventure

Timu Max Adventure izazovi u vožnji nisu strani. Držeći rekorde od 96 i 131 okruga, od Cape do Capea i od Londona do Cape Towna, vozili su se u dalekoistočni Sibir u kombijima; preko Himalaje s oldtimerima; plovili amfibijskim vozilima u Beringovom tjesnacu sa Sir Ranulphom Fiennesom; prešli Saharu s ozlijeđenim vojnim veteranima i vozili se najhladnijim, najtoplijim i najtežim cestama na planetu s holivudskim glumcima Tomom Hardyjem, Henryjem Cavillom i Adrienom Brodyjem za nagrađivanu TV seriju 'Driven to Extremes' na Discovery Channelu.

Max Adventure ima snažnu povijest suradnje s proizvođačima vozila, kao i proizvođačima originalne opreme, tvrtkama za naftu i gume, robnim markama opreme i stila života, a tim predvodi njegov osnivač Mac Mackenney FRGS.

Izazov 2022. daje tom putovanju modernu perspektivu, a završit će na Svjetski dan EV-a, 9. rujna, kada tim prijeđe ciljnu crtu. Putujući od Osla do Lisabona, vozeći otprilike 320 km dionica u isto vrijeme, i koristeći europsku javnu mrežu za punjenje, izazov će koristiti jedno od najuspješnijih električnih vozila dostupnih danas.

S WLTP dometom od 528 km s jednim punjenjem, Kia EV6 'Air' savršen je automobil za tim Driven To Extremes da se uhvati u koštac s maratonom od 5800 km. Sa svojom prostranom kabinom i dugim međuosovinskim razmakom, automobil će pružiti udobnost tijekom ove 120-satne vožnje, dok će njegova tehnologija ultra-brzog punjenja od 800 V svesti zaustavljanja 'u boksu' na minimum. Sposoban podići bateriju od 10 do 80 posto u samo 18 minuta pri korištenju punjača od 350 kW, ili od 10 do 80 posto u 1 sat i 13 minuta uz korištenje punjača od 50 kW, Kia EV6 omogućit će timu odabir optimalnih točaka zaustavljanja putem.

  • +4
KIA EV6 Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Kako bi se osiguralo da tim ima najbolju moguću priliku da završi izazov na vrijeme, također će koristiti 'Kia Charge'. Omogućujući jednostavan pristup punjačima u svim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva, Sjeverne Irske i Europe, 'Kia Charge' vlasnicima omogućuje odabir između 23 operatera punionica u Ujedinjenom Kraljevstvu putem jednog računa i više desetaka diljem Europe. ‘Kia Charge’ omogućuje trenutni pristup više od 21.000 konektora diljem Ujedinjenog Kraljevstva – što odgovara otprilike 70 posto nacionalne javne infrastrukture – i više od 300.000 u 29 europskih zemalja, sve s jednog računa.

Od svog polazišta u Kijinom norveškom sjedištu u Lørenskom na periferiji Osla, tim vozača koristit će glavne ceste i mostove kako bi prešao 5800 km, a avanturu će cijelo vrijeme pratiti GPS sustav. Lokacija će biti dostupna putem web stranice Max Adventure i ove tracking stranice. Tročlani tim izmjenjivat će se za upravljačem EV6, odmarati i upravljati – s jedinim planiranim zaustavljanjima za razmjenu vozača i punjenje vozila. Vozilo za podršku, koje također isporučuje Kia, pratit će EV6 kako bi dokumentiralo vožnju, prevozeći fotografsku i filmsku ekipu.

Redovita ažuriranja, uključujući slike i videozapise tima, bit će dostupna tijekom vožnje, objavljena putem vlastitih društvenih kanala, kao i Kia UK i drugih partnera za podršku.