PUNO

Evo koliko košta održavanje voznog parka od 30 egzotičnih vozila

21.01.2019 u 05:32

Bionic
Reading

Ako volite automobile zasigurno i sami zamišljate ‘garažu iz snova’. I dok će oni skromniji broj vozila iz snova svesti na ukupno 3 ili 5, Harry Metcalf, osnivač i prvi urednik automobilskog magazina Evo, posjeduje ih čak 30 - 16 automobila i 14 motocikala

Za ovakvu kolekciju potrebna je oveća garaža no i popriličan budžet, kako za korištenje, tako i za održavanje ovih vozila. Iz istog razloga je ovaj Britanac uveo strogo pravilo zadržavanja postojeće kvote, pa svaka prinova u garažu znači da je jedan automobil mora napustiti.

Minule godine kolekciju je tako napustio Porsche 911 GT2, kako bi se u njoj našlo mjesta za Jaguar XE SV Project 8.

No koliko košta redovno servisiranje, registriranje i korištenje jedne ovakve kolekcije egzotičnih vozila? Minule godine Harry Metcalf je potrošio 50.000 funti, odnosno nešto više od 400.000 kuna samo na održavanje, što i nije čudno kas se u obzir uzme činjenica da kolekciju čine Lamborghinijevi, Ferrarijevi i Lotusovi klasični automobili.

Također ne treba zanemariti okolnosti na automobilskom tržištu. Naime, 2018 je bila dobra godina za vlasnike klasičnih vozila. Automobili poput Ferrari Testarosse i Lamborghini Countacha nastavili su dobivati na vrijednosti, pa bi se donekle moglo reći da je cijena održavanja tih vozila razumna investicijska strategija.

Ako vas ne zanimaju vrijednosni papiri, zlato ili nekretnine, a imate višak novca, klasični automobili možda i nisu loše rješenje za čuvanje vrijednosti imovine.

Izvor: Promo fotografije
  • +4
Aston Martin DB6 Izvor: Promo fotografije / Autor: Aston Martin