NOVI ČIN VUKOVARSKE AFERE

Penava napao Bojana Glavaševića: Sakuplja političke bodove preko ubijenog oca

27.10.2015 u 12:00

Bionic
Reading

Nakon što je javnost bila neugodno iznenađena informacijom da 20. studenoga ove godine u okviru službenog programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. nije predviđeno održavanje tradicionalne priredbe Grad - to ste vi, posvećena novinaru Siniši Glavaševiću, ubijenom na Ovčari, u vukovarskoj Gradskoj knjižnici doznajemo kako će se manifestacija ipak održati, no u nešto izmijenjenom obliku, o čemu pak u gradskoj upravi u ponedjeljak nisu znali ništa. Danas je ured vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave potvrdio kako će se ponešto izmijenjena manifestacija održati, uz objašnjenje kako se Gradu Vukovaru nitko nije odazvao na Javni poziv zainteresiranima za sudjelovanje u programu obilježavanja. Gradonačelnik proziva Bojana Glavaševića za 'sakupljanje političkih bodova za svog poslodavca preko svog ubijenog oca'

Kako smo još u ponedjeljak doznali od Vlatke Surme Szabo, ravnateljice Gradske knjižnice Vukovar tradicionalna 11. po redu manifestacija ipak će se održati u nešto izmijenjenom obliku. Ravnateljica je naglasila kako je održavanje tradicije te manifestacije za Vukovar, ali i Hrvatsku vrlo važno te kako bi njezino izostajanje bilo nedopustivo.

'Naravno da će se manifestacija održati. No ove godine sjećanje na Glavaševića i njegove kolege oživjet će glumci koji će putem etera Hrvatskog radija Vukovar od nula do 24 sata čitati ulomke zapisa i novinarskih izvješća Siniše Glavaševića. Ovu odluku donijeli smo kako bismo nadišli smanjene kapacitete naše knjižnice i kako bi ti zapisi mogli doprijeti do što više slušatelja koji će izravno moći sudjelovati u prijenosu', kazala je ravnateljica.

O nešto izmijenjenoj manifestaciji koja ulazi u novi ciklus, u gradskoj upravi jučer nisu bili obaviješteni, kazala nam je stručna suradnica za odnose s javnošću vukovarske gradske uprave Lidija Subotić, dodajući kako nema informaciju da je ta manifestacija prijavljena, a vukovarski gradonačelnik Ivan Penava pak nije bio dostupan za komentar budući da je ugostio delegaciju iz Indonezije.

Ured gradonačelnika oglasio se danas na konferenciji za medije na kojoj je objašnjeno kako svake godine Grad Vukovar raspisuje Javni poziv u trajanju od mjesec dana na koji se svojim prijedlogom mogu javiti svi zainteresirani za sudjelovanje u programu obilježavanja. Kako je naglašeno na konferenciji, i ove je godine po istom principu bio raspisan Javni poziv u trajanju od mjesec dana te su svi zainteresirani mogli dostaviti svoj prijedlog programa do 7. listopada.
Odbor za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara tjedan dana kasnije razmotrio je i usvojio konačni program; do 22. listopada javnosti je program trebao biti predstavljen, no čak ni do tada navodno sporni prijedlog programa nije pristigao. Štoviše, tvrde u gradskoj upravi, kontaktirali su jednog od organizatora kako bi ga podsjetili na to da je program u izradi. Na današnjoj konferenciji za novinare u gradskoj upravi naglašeno je kako se ne smije jedna pojedinačna sudbina ili jedno ime junaka Domovinskog rata, 'pa makar to bio i Siniša Glavašević, izdizati iznad žrtve grada-heroja Vukovara'.
Također, upućen je i apel da tijekom sjećanja izostane bilo kakvo političko angažiranje i isticanje te da žrtva Vukovara bude prije svega i u središtu pozornosti. U gradskoj upravi navode kako su se određeni mediji oglušili na ove apele te su objavili tekstove koji ne prikazuju sve strane priče, uz objašnjenje kako su 'izjave organizatora manifestacije u potpunosti izostavljene', dok se 'ističe izjava ministra branitelja Predraga Matića koji s problematikom nema nikakve veze'. Vukovarski gradonačelnik Penava oštro je reagirao i na optužbe Hrvatskog novinarskog društva poručivši kako je cijeli slučaj namjerno ispolitiziran.
Iz ureda gradonačelnika upozorili su i na izjavu Matićeva pomoćnika Bojana Glavaševića koji se kao 'kao sin našao uvrijeđen postupcima Grada Vukovara te se nada kako će se Grad Vukovar predomisliti'. U gradskoj upravi smatraju kako se Grad Vukovar 'nema oko čega predomisliti jer nije ni zaprimio prijedlog', uz dodatak kako smatraju kako je 'krajnje neprilično da sin iskorištava ime svog ubijenog oca za jeftine političke bodove koje na krajnje neprmjeren način prikuplja za svog poslodavca'.
Gradska uprava nije poštedjela ni Matića za kojeg je rečeno kako je 'još jednom skandalozno povlačio braniteljsku populaciju po blatu, a žrtve koje bi trebao štititi prodaje za nekoliko glasova na predstojećim izborima. 'U svojim izjavama nameće ideju kako je Grad Vukovar izbacio Sinišu Glavaševića iz programa iako očito ponovno nije upoznat s problematikom, njezinim protokolom ni procedurom, a još jednom se diskriminira i otkriva prozivajući HDZ za nešto što kao stranka nije imao nikakvog utjecaja', rečeno je na današnjoj konferenciji.
 
Izostanak, a potom i naknadno uvrštavanje manifestacije prokomentirala je i Zvezdana Polovina, spikerica i novinarka Radija Vukovar iz ratne 1991. godine, a čiji je suprug Branko Polovina kao radijski tehničar do zadnjeg časa svojim tehničkim improvizacijama omogućavao slanje vijesti sve do pada grada. I on i Glavašević ubijeni su na Ovčari 20. studenoga 1991. godine.

'Ne vjerujem da je najavljeni izostanak manifestacije politički uvjetovan, jer bi bilo strašno da se politizira sjećanje na Sinišu, Branka i ostale zaposlenike radija koji su radili u nemogućim uvjetima do samog kraja. Iako se kod nas mnogo toga ispolitizira, zapravo ne mogu i ne želim vjerovati da bi se takva manifestacija ukinula bez potpunog objašnjenja', kazala je za tportal Zvezdana Polovina.

Podsjetimo, šest djelatnika radija - Siniša Glavašević, Alenka Mirković, Zvezdana Polovina, Vesna Vuković, Josip Esterajher i Branko Polovina, uspijevali su emitirati program iz podruma Vupika sve do 17. studenoga, kada je dio novinara sa zapovjedništvom obrane otišao u proboj, a dio u bolnicu.

Siniša Glavašević svoje posljednje izvješće poslao je iz bolnice 18. studenoga. On i Polovina, inače Srbin po nacionalnosti, ubijeni su zajedno na Ovčari, a njihovi posmrtni ostaci sada leže pokopani jedan do drugoga na Mirogoju.
401718, 253674, 401879, 353221