ŠEFICA NAPUSTILA PRAVAŠE

Ćorić nabraja grijehe Ruže Tomašić i sumnja da su je vrbovali

Bionic
Reading

Iako se šuškalo već tjednima, Ruža Tomašić i službeno je napustila HSP Ante Starčević. Stranku je, kaže na svom Twitter profilu, htjela poštedjeti raskola, dok je u priopćenju javnosti pojasnila kako smatra da je stranka više štitila uske stranačke nego hrvatske nacionalne interese

Vrh HSP AS-a, kaže Tomašić, nije prepoznao potrebu da 'u maniri istinskih hrvatskih domoljuba stranka stane u obranu nacionalnih umjesto uskih stranačkih interesa kad je u pitanju promjena izbornog zakonodavstva'.

'Dapače, neki visoki dužnosnici stranke otišli su toliko daleko i svjesno kršili Statut i odluke Predsjedništva HSP AS-a u obrani dosadašnjeg poražavajućeg stanja u kojem partitokracija apsolutno dominira nad izravnom demokracijom. S obzirom na to da tijela stranke sve ovo vrijeme nisu poduzela ništa da se takvo ponašanje sankcionira sukladno Statutu te su na taj način ostavila prostora isključivo za otvoreni unutarstranački sukob, odlučila sam poštedjeti stranku novih podjela te napustiti redove stranke koja se pretvorila u nešto što nisam željela', poručuje Tomašić u priopćenju.

Nije, dodaje, mogla ostati na čelu stranke koja svoje interese vidi van interesa hrvatskog naroda. 'Smatram da istinska domoljubna stranka svrhu svog postojanja može ostvariti samo kroz obranu nacionalnih interesa. Političke stranke su sredstvo, a ne cilj. Krajnji cilj svih nas uključenih u politički život Hrvatske trebalo bi biti blagostanje za naš narod u njegovoj državi. Zato sam u ovom trenutku odlučnija nego ikad u nastojanju da po svaku cijenu zaštitim interese našeg naroda i države u Europskom parlamentu te ću nastaviti raditi najvećim mogućim intenzitetom na tom planu', kazala je Tomašić.

Tomašić se nada i da će njezin odlazak iz stranke pokazati i koliko je duboka kriza u HSP AS-u te da će se konačno pokrenuti proces reformiranja stranke.

'Želim vjerovati da će oni pravaši koji su me prozivali i smatrali kamenom spoticanja u procesu ujedinjenja pravaštva, iskoristiti moj odlazak i poduzeti odlučne korake u okrupnjavanju te političke opcije i njezine prilagodbe modernim vremenima', zaključuje Ruža Tomašić.

Podsjetimo, o odlasku Ruže Tomašić iz stranke počelo se spekulirati nakon njezina nedavnog sukoba s tajnikom stranke Perom Čorićem, kojeg je optužila da njime upravlja HDZ, odnosno HDZ-ov politički tajnik Tomislav Čuljak. Naime, Ćorić se, kao i HDZ, usprotivio ideji inicijative U ime obitelji da se uvede preferencijalno glasovanje na izborima, no Tomašić je tu ideju podržala.

'Pa kakva bih ja bila osoba kad bih pljunula na sustav koji je meni donio najviše glasova i zahvaljujući kojem sam dva puta postala europska zastupnica!? Moje protivljenje uvođenju preferencijalnoga glasovanja bilo bi kao da sam svakom od 107.206 ljudi koji su glasovali za mene odvalila pljusku', kazala je nedavno za Slobodnu Dalmaciju Ruža Tomašić.

Pero Ćorić, glavni tajnik Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević, iznenađen je i razočaran ostavkom Ruže Tomašić na dužnost predsjednice stranke i članstvo u stranci. Tvrdi da neposredan povod nisu nesuglasice oko preferencijalnog glasovanja, već njezina namjera da mimo hrvatskih koalicijskih partnera u regiji širi utjecaj europarlamentarne političke grupacije Europski konzervativci i reformisti (ECR).

'Zajednički smo sazvali sjednicu Predsjedništva stranke za subotu, 8. 11 u Zagrebu, na kojoj smo trebali raspraviti njezinu suradnju sa ECR-om, grupom kojoj se ona samovoljno pridružila. Učinila je to mimo našeg dogovora s političkim partnerima, a stranka o tome nikad nije raspravljala. Vola se drži za rogove, čovjeka za riječ, a stranke za potpisane sporazume', rekao je Ćorić za tportal.

Glavni tajnik HSP AS-a kaže da je osujetio namjeru Ruže Tomašić da ta stranka kumuje potpisivanju sporazuma o strateškoj suradnji crnogorskih i BiH stranka s ECR-om. Potpisivanje je trebalo biti upriličeno protekle subote u Crnoj Gori.

'Stopirali smo to. Javio sam joj da to ne može ići na taj način', rekao je Ćorić, podsjećajući da je Ruža Tomašić i ranije minirala sporazum s koalicijskim partnerima na čelu s HDZ-om jer nije podržala kandidaturu Jeana-Claudea Junckera (EPP) za presjednika Europske komisije iako je 'dogovor bio da će potpisati'.

Ćorić ne razumije zašto je Ruža Tomašić promijenila mišljenje o preferencijalnom glasovanju, kojeg sada podržava i navodi kao kamen smutnje zbog kojeg napušta stranku.

'Na sjednici Glavnog stana u Zadru jednoglasno smo odlučili da smo protiv preferencijalnog glasovanja. Ruža Tomašić tada je osobno postavila pitanje kako će mladi i obrazovani članovi stranke napredovati ako se to prihvati', kaže Ćorić.

Pravi razlog istupanja Ruža Tomašić iz stranke Ćoriću ostaje nepoznanica. Nagađa da je 'grupacija (ECR, op. a.) na nju izvršila pritisak'. Najjača snaga u toj grupaciji, kojoj europarlamentarka Tomašić pripada od 1. srpnja 2013., članovi su britanske Konzervativne stranke iz koje je i britanski premijer David Cameron. Stranka okuplja 71 članicu i člana EP-a iz 15 država, te je trenutno treća po snazi u Parlamentu.

'Nekorektno je ovako ostaviti stranku i sve ljude s kojima je dojučer radila, mlade koji su lijepili plakate', smatra Ćorić. Najavljuje da unatoč njezinoj ostavci stranka ide dalje, jer je 'pravaški svjetonazor najstariji politički svjetonazor u Hrvatskoj i uvijek će ostati'.

Čuljak: Žao mi je što je Tomašić napustila HSP AS

Za komentar odlaska Ruže Tomašić iz HSP AS upitali smo i HDZ-ovog političkog tajnika Tomislava Čuljka, za kojeg je dojučerašnja pravaška predsjednica bila uvjerena da je utjecao na HSP-ovog tajnika Peru Ćorića. O tim optužbana Čuljak nije htio govoriti. 'Ne bih komentirao unutarstranačke stvari. Imali smo dobru suradnju i žao mi je što se to dogodilo no u njene razloge izlaska iz stranke neću ulaziti. Međutim mi očekujemo nastavak uspješne suradnje s HSP AS. Imamo potpisan sporazum za izlazak na ostale izbore', poručio je Čuljak za tportal.