AMBICIOZAN ZAHVAT

Zvonik Svetog Duje ide u obnovu prvi put nakon 100 godina

10.09.2018 u 20:34

Bionic
Reading

Kreće jedan od najvećih restauratorskih projekata u Hrvatskoj - obnova zvonika Svetog Duje u Splitu, doznaje RTL

Nakon što je prošli put restauriran prije više od stotinu godina, jedan od simbola grada pod Marjanom ponovno će biti dotjeran, a RTL je provjerio što će se sve obnavljati i tko će sve to platiti.

Najstarija katedrala na svijetu, koja je još uvijek u izvornom obliku, vapi za restauracijom.

'Dakle ovi crni depoziti koji se nalaze na kamenu, oni su zapravo vrta raka kamena. Ispod toga kamen stradava, to je jedan od naših zahvata, čišćenje koje će vratiti površinu kamena ponovno', rekao je Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu.

Uz kamen, prioritet su i stotinu godina stare stepenice, ali i križ, gromobran te ostali elementi zvonika.

Oko milijun kuna koštat će pripremni radovi, a tek će se nakon postavljanja skele znati cijena ukupne restauracije. Skela će, za razliku od one prije stotinu godina, biti gotovo nevidljiva i po njoj će turisti moći doći do vrha zvonika.

Jedan od osnovnih razloga zbog kojih je potrebna restauracija su svi ovi turisti koji se tijekom cijelog dana penju i spuštaju niz zvonik svetog Duje. Međutim, ono što je dobro, upravo od novca koji su oni platili će se zvonik restaurirati.

  • +8
Zvonik Sv. Dujma Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

'Biskupija, koja je nositelj projekta je pripremna ući u to. Ona će s vlastitim sredstvima financirati veći dio samog zahvata', pojasnio je Bužančić.

Ostatak novca, kaže nam prvi konzervator Splita, biti će pribavljen iz raznih fondova, ali Grad, odnosno građani, neće platiti ni kune.

Restauracija bi trebala trajati oko tri godine.