PORTRET ROLFA HOLUBA, ISTRAŽITELJA HYPA

Zvijezda Zelenih, nekoć lokalni muzikant i glumac u kabareu

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 03.09.2010 11:24
  • Objavljeno 03.09.2010 u 10:31
Rolf Holub

Rolf Holub

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Tko je zapravo Rolf Holub, političar koji vodi austrijsko parlamentarno istražno povjerenstvo što želi rasvijetliti aferu Hypo banka te koji je upravo završio svoju turneju po Hrvatskoj? Koje je struke, čime se bavio prije, upitali su se mnogi nakon što su primijetili neobičnu otvorenost i lakoću kojom interpretira svu kompleksnost Hypo-hobotnice koja se razgranala po cijelom Balkanu

Ovih je dana Zagrebom protutnjao Rolf Holub, zastupnik Zelenih u koruškom pokrajinskom parlamentu, u kojem vodi istražno povjerenstvo osnovano da rasvijetli aferu Hypo. Dao je nekoliko bombastičnih izjava, naveo brojna poznata imena iz hrvatske

politike i biznisa, a mnoge rečenice je započinjao konstrukcijom 'govori se da...', da bi se oslobodio odgovornosti za izrečeno.

Jer govori se da Rolf Holub poprilično uživa u medijskoj pažnji. Najistaknutiji istražitelj afere Hypo, kojoj ne treba nikakvog napuhavanja sa strane - sama po sebi je više nego dovoljno skandalozna - zato bi ipak trebao obratiti malo više pažnje da mu jezik ne bude brži od pameti. No s obzirom na Holubovu karijeru prije nego se počeo baviti politikom, ali i njegov i za Zelene pomalo osebujan pristup 'umjetnosti mogućeg', zapravo ne treba biti iznenađen njegovom blagoglagoljivošću.

Rolf Holub rođen je 1956. godine u Klagenfurtu, gdje je završio gimnaziju, a paralelno išao u glazbenu školu, naučivši svirati trubu i bubnjeve. Nakon civilnog služenja vojske mladi Holub upisao je medicinu, ali je više zadovoljstva nalazio u sviranju te je napustio studij. Zato je 1974. godine osnovao s dvojicom prijatelja bend Three Tight koji je postao vrlo popularan u Koruškoj, naročito kao glazbena kulisa vjenčanjima. Ljeti su pak uvijek nastupali na jezeru Wörther See, što ih je 1980. dovelo do prvog pojavljivanja na austrijskoj državnoj televiziji. Paralelno s time, Holub se bavio i kabareom te je u Koruškoj stekao kultni status svojim apsurdnim humorom, a radio je i na stripu Mad Punkto. Devedesetih je pak godina odigrao i nekoliko glumačkih rola u klagenfurtskom Gradskom kazalištu, i to u dramama uglednih autora kao što su Gert Jonke i Peter Turrini.

Iako se kao kabaretist doticao i političkih tema, Rolf Holub se za politiku ozbiljno odlučio tek 2002. godine, kada se pridružio listi Zelenih na općinskim izborima u Klagenfurtu. Duhovit i okretan umjetnik brzo se uspinjao na ljestvici koruških Zelenih koji su fundamentalna opozicija u konzervativnoj pokrajini gdje je desetljećima, sve do smrti, vladao Jörg Haider. Kada su 2004. godine Zeleni konačno uspjeli ući u koruški parlament, listu je nosio baš Holub te unio dašak nepredvidljivosti u korušku lokalnu politiku. Kao zastupnik, Holub se neumorno zalaže za više transparentnosti u Koruškoj, čega ne bi bilo naodmet, uzimajući u obzir aferu Hypo koja je bila moguća samo zato što se sve odvijalo iza zatvorenih vrata. Stoga je Holub i pokrenuo istražno povjerenstvo koje istražuje bankrot Hypo Alpe Adria grupe i koje je ovu priču držalo na životu dok se austrijsko pravosuđe nije još kako treba uključilo u istragu.

Holub se sada već nalazi u visokoj politici, no i dalje se drži svoje autentične ekscentričnosti, pa tako piše detaljan blog o istrazi Hypo banke te snima komične filmiće o političkim problemima koje objavljuje na YouTubeu. Kako piše u blogu, trenutno je njegov najvažniji cilj 'isušiti političku močvaru koja vlada u Koruškoj te omogućiti novi politički početak'. Ukoliko to znači da će se tako usput isušiti i dio hrvatske političke močvare, onda mu ipak treba oprostiti pokoju bombastičnu izjavu.

Jedan od šaljivih videa Rolfa Holuba

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi