PUŠTANJE NA SLOBODU

Županijski sud odlučuje o Ivi Sanaderu

Ivo Sanader Kozarčeva

Ivo Sanader Kozarčeva

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Odvjetnički tim Ive Sanadera – Čedo Prodanović, Jadranka Sloković i Goran Suić stigli su na Županijski sud u Zagrebu i okupljenim novinarima samo kratko kazali da očekuju poštivanje odluke Ustavnog suda

Županijski sud u Zagrebu danas u 15 sati odlučit će o mjerama koje će nadomjestiti istražni zatvor iz kojeg bi Ivo Sanader, prema jučerašnjoj odluci Ustavnog suda, trebao izaći najkasnije do 12. prosinca. No, odvjetnik Veljko Miljević upozorio je da bi skorašnje podizanje optužnice za Fimi mediju moglo Sanadera ponovno vratiti u Remetinec.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković smatra da će se te mjere svesti samo na oduzimanje putovnice i obaveze redovitog javljanja. Kućni pritvor, kaže, ne dolazi u obzir, kao ni eventualno nošenje narukvice za praćenje kretanja.

'Da bi se odredio istražni pritvor u domu, mora postojati opravdani razlog, tj. opasnost od bijega. Ustavni sud je u odluci rekao da smatra da se ne može tumačiti opasnost od bijega prema zamrznutom stanju iz prvog obrazloženja o produljenju pritvora', kaže Sloković za tportal.

Naime, prema ocjeni Ustavnog suda, za produljenje istražnog zatvora ne mogu se koristiti isti argumenti koje je Županijski sud koristio prilikom ranijih zahtjeva za produljenje pritvora, tj. ne može se opetovano pozivati na Sanaderov bijeg iz Hrvatske krajem 2010. godine. Okolnosti su se promijenile, a zahtjevi suca istrage Krešimira Devčića nisu.

'Promijenjene okolnosti sud nije uzeo u obzir, a Ustavni sud je ranije zaključio da, ukoliko dođe do novog produljenja pritvora, okolnosti moraju biti protumačene na drugi način', pojašnjava odvjetnica.

O samoj jamčevini od 12,4 milijuna kuna, najvišoj u hrvatskoj povijesti, Ustavni sud nije govorio, no USKOK bi obrani mogao zakomplicirati situaciju u slučaju da zatraži povećanje iznosa, za što potvrdu zasad nismo mogli dobiti. No Sloković odlučno odbacuje tu mogućnost. 'To ne dolazi u obzir. Pa to je najviša jamčevina ikada', poručila je.

Mjere opreza koje zamjenjuju istražni zatvor:

1) zabrana napuštanja boravišta
2) zabrana posjećivanja određenog mjesta ili područja
3) obveza redovitog javljanja određenoj osobi ili državnom tijelu
4) zabrana približavanja određenoj osobi
5) zabrana uspostavljanja ili održavanja veze s određenom osobom
6) zabrana obavljanja određene poslovne aktivnosti
7) privremeno oduzimanje putne i druge isprave za prijelaz državne granice
8) privremeno oduzimanje dozvole za upravljanje motornim vozilom.

Iako i drugi Sanaderov odvjetnik Goran Suić također istaknuo kako smatra da do povećanja jamčevine neće doći, doznajemo da će se Uskok ipak usprotiviti visini jamčevine, odnosno da će zatražiti veći iznos. Na pitanje imaju li rezervnu varijantu ako USKOK ipak bude to tražio, rekao je da o tome nisu razmišljali. Odlukom Ustavnog suda Sanader mora biti pušten do 12. ovog mjeseca. Županijski sud u 15 sati odlučit će o mjerama kojima će osigurati prisutnost Sanadera na suđenjima. Ako prihvati jamčevinu, sve se to može riješiti u nekoliko dana.

'Mi smo sve nalaze vještaka dostavili sucu istrage te smatram da će to brzo provesti. Prvo je odluka, nakon toga ide upis plombi, a ja se nadam da se to može napraviti u nekoliko dana', zaključio je.

Miljević: Optužnica za Fimi mediju mogla bi Sanadera vratiti u istražni zatvor

Nije Sanader na slobodi. Onaj tko je na slobodi slobodno se šeće naokolo. Ustavni je sud uvažio ustavnu tužbu Sanaderovih branitelja i ukinuo rješenje izvanraspravnog vijeća Županijskog suda', kaže odvjetnik Veljko Miljević.

Kada je Ustavni sud odbio tužbu branitelja, učinio je to jer su njegovi odvjetnici tvrdili da su se okolnosti toliko promijenile u odnosu na vrijeme kada je Sanader uhićen i na srpanj ove godine, kada je izručen Hrvatskoj, da se i odluka o istražnom zatvoru mora mijenjati. No Ustavni je sud tada odbio žalbu, a sada ju je prihvatio smatrajući da Županijski sud ne može tražiti istražni zatvor istim argumentima dok su okolnosti drugačije.

'Ne može sudac istrage produljivati istražni zatvor i uzimati situaciju iz prosinca 2010. relevantnom. Tu su Sanaderovi branitelji u pravu', smatra Miljević i dodaje da bi izmijenjene okolnosti mogle biti zdravstveno stanje okrivljenika, blokada imovine i druge okolnosti. 'Moglo bi se dogoditi da odluče povisiti jamčevinu ili odrediti neke druge mjere opreza određene Zakonom o kaznenom postupku', pojašnjava Miljević.

Na pitanje hoće li skorašnje podizanje optužnice za slučaj Fimi media izmijeniti poziciju Ive Sanadera, Miljević pojašnjava da se ništa ne radi po principu automatizma; ako Sanader bude pušten da se brani sa slobode u slučaju Hypo banke, kojem je naknadno pridružen slučaj INA-MOL, ne znači da mu u slučaju Fimi medije neće biti ponovno određen istražni zatvor.

'Istražni je određen u jednom postupku, i to za Hypo banku, te se u tom postupku odlučuje. Vidjet ćemo stav suda u drugim predmetima ako budu podignute nove optužnice, a Fimi media je zaista u završnoj fazi', kaže Miljević i dodaje da je tu istragu zakomplicirala 'pravna osoba', odnosno istraga protiv HDZ-a.

'Oni sada nemaju ni branitelja', kaže Miljević i zaključuje da se nada da će HDZ 'biti pažljiviji pri odabiru novog odvjetnika stranke'. 'Državnoodvjetnička odluka u slučaju Fimi-Media bit će donesena u zakonskom roku', kratko nam je rekao Vuk Đuričić, glasnogovornik USKOK-a, odbivši odgovore na daljnja potpitanja na tu temu. Pozivajući se na neslužbene izvore neki mediji su objavili da bi optužnica u ovom slučaju mogla biti podignuta do 18. prosinca.

Sloković: Optužnica za Fimi mediju neće Sanadera vratiti u istražni zatvor
Međutim, za razliku od Miljevićevog stajališta, Sloković je još sinoć u HTV-ovom Dnevniku 3 kazala da 'optužnica za Fimi mediju ni na koji način ne mijenja stvari, jer je Sanaderu pritvor bio određen isključivo zbog opasnosti od bijega što više ne egzistira prema odluci Ustavnog suda i zbog toga njemu pritvor više ne može biti određen, a s obzirom da su u slučaju Fimi medije ispitani svi svjedoci, ne može mu više biti određen pritvor ni iz tog razloga i osim toga, u tom mu je predmetu i bio određen pritvor'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi