DOZNAJTE KOLIKO NAS KOŠTAJU

Župane samo zakon sprečava da opelješe proračune

31.10.2014 u 06:54

Bionic
Reading

U nizu županija čelnici su si odredili najveće moguće plaće koje su im dozvoljene zakonom. Po bruto iznosima, primanja im se penju do 29 tisuća kuna, što je gotovo četiri tisuće eura. Svota je to koju primaju neki župani, na čiji prijedlog županijske skupštine odobravaju iznose plaća

Kako otkrivaju novi izvještaji Državne revizije za 2013, bruto plaća bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa (neovisni, a podržava ga HNS) iznosi 27 tisuća kuna, gotovo maksimalno dopušteno zakonom. Nešto višu, a zakonski najveću dopuštenu odredio si je koprivničko-križevački župan, HSS-ovac Darko Koren, pa mjesečno prima 28.833,73 kune.

Do ovog iznosa dolazi se tako što župani množe osnovicu 4.491,236 kuna s koeficijentom 6,42 i dobivaju željeni iznos za plaću.

Slično je napravila bivša SDP-ova sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel - 2010. odlučila je da će primati 29.682,36 kuna, za što su revizori ustvrdili da nije usklađeno s odredbama Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Vrlo visoka primanja u Varaždinskoj županiji na čelu koje je HNS-ovac Predrag Štromar vezana su za takozvanu 'uspješnost u radu' i dodatke za 'natprosječne rezultate'. 'Dodatke za uspješnost u radu ostvarilo je ukupno 76 zaposlenika, a isplaćeni su u bruto iznosu od 399.793 kune. Kriteriji za utvrđivanje natprosječnih rezultata prema Pravilniku su povećani opseg poslova, kraći rok izvršenja poslova te unapređenje poslovnih procesa u upravnom odjelu i Županiji kao rezultat kreativnosti, samoinicijativnosti službenika, odnosno pročelnika', izvijestili su revizori.

Po visini primanja istaknuo se i virovitičko-podravski župan, HDZ-ovac Tomislav Tolušić, s obzirom na to da su i u njoj određeni najviši dopušteni koeficijenti za župana i zamjenike župana. To znači da porezni obveznici plaćaju Tolušića impozantnih 28.833,73 kune, po čemu se stavio rame uz rame s najambicioznijim županima.

Porezni obveznici plaćaju i 'natprosječne rezultate u radu' Stjepana Kožića, HDZ-ovca na čelu Zagrebačke županije. U njoj je zaposlenima isplaćivan dodatak za uspješnost u radu u iznosu od 1.207.704 kune. Novac su primali službenici i namještenici, župan i zamjenici župana 'za postizanje natprosječnih rezultata u radu', stoji u izvještaju Državne revizije.

Kožić i njegovi zamjenici nisu imali pravo na ovu naknadu jer dodatak za natprosječne rezultate u radu mogu imati samo službenici i namještenici. Župan i zamjenici ipak su, protuzakonito, primili 166.698 kuna na ime ove naknade.


Zajedno s iznosima nezamislivima u privatnim tvrtkama, u kojima se plaće najčešće određuju zakonski najniže moguće, a ne najviše, tako se i ukupni troškovi plaća po županijama drastično razlikuju.

Dok primjerice Bjelovarsko-bilogorska županija za plaće izdvaja 10,5 milijuna kuna, Brodsko-posavskoj, na čijem je čelu HDZ-ovac Danijel Marušić, za ovu istu stavku treba 26,6 milijuna kuna. Krapinsko-zagorska na čelu s SDP-ovcem Željkom Kolarom na primanja zaposlenika trošila je 12,3 milijuna kuna, otprilike kao Ličko-senjska, na čelu s HDZ-ovcem Milanom Kolićem, i Požeško-slavonska, na čelu s HDZ-ovcem Alojzom Tomaševićem. Dvostruko više od toga porezne obveznike košta Sisačko-moslavačka, i to 28 milijuna kuna. Još više na plaće odlazi u Zagrebačkoj županiji, 37,9 milijuna kuna.

Splitsko-dalmatinska na čelu s HDZ-ovcem Zlatkom Ževrnjom na plaće troši 73,3 milijuna kuna, dakle sedam puta više od Bjelovarsko-bilogorske.

Istraživački tim lokalnog portala Šibenik.in otkrio je da stanovnici Šibensko-kninske županije za mjesečnu plaću svoga župana, HDZ-ovca Gorana Pauka, izdvajaju 16.339,64 kune.