luka na krku

Župan Komadina o inicijativi za uvoz amonijaka: 'Koliko znam, to je otrov'

27.11.2023 u 12:58

Bionic
Reading

Primorsko- goranski župan Zlatko Komadina u ponedjeljak je rekao da je iznenađen te je iskazao nezadovoljstvo što Županiju nitko nije službeno upoznao s inicijativom za uvoz amonijaka, iz kojega bi se dobivao vodik, preko Omišlja na otoku Krku te što o tome doznaju iz novina

„Malo sam iznenađen s ovom pričom o amonijaku na Krku i moram izraziti nezadovoljstvo što nas nitko nije službeno upoznao s tom inicijativom, s eventualnom situacijom, a tu je jako važna komunikacija jer je amonijak, koliko znam, otrov,“ kazao je.

Zbog toga, naglasio je, sve mora biti detaljno objašnjeno i u sigurnosnom aspektu izvedeno, ako dođe do toga na Krku bude uvozna luka za amonijak, tj. za vodik, koji bi se dobivao iz tog amonijaka.

"Malo je čudno da mi kao regionalna zajednica, a vjerujem i općina, čitamo iz novina što će se zbivati u našem okruženju", rekao je Komadina te je uputio "protestnu notu“.

Dodao je da nisu protiv razvoja nego od investitora očekuju visoke standarde zaštite okoliša. Novi list u ponedjeljak piše da Europska unija želi razvijati suradnju s Brazilom u proizvodnju ekološkog vodika, pod naslovom „ Zeleni amonijak za Europu stizat će preko Dine i Omišlja“.

"Nakon što je delegacija brazilske savezne države Piaui Prije nešto više od tjedan dana posjetila lokaciju nekadašnje Dine Petrokemije u Omišlju na otoku Krku gdje je najavljeno pokretanje Projekta Green Enegy Park Krk, odnosno opskrbnog lanca za uvoz zelenog amonijaka, koji će se koristiti za opskrbu hrvatskog i okolnih tržišta vodikom, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je prošlog tjedna novi paket sredstava za sufinanciranje proizvodnje i korištenja zelenog vodika, kao i potpisivanje sporazuma s brazilskom državom Piaui za proizvodnju amonijaka koji će se u Europu dobrim dijelom, kako je naglasila, uvoziti preko Krka", donosi Novi list.

Prema najavama iz brazilske tvrtke, na prostoru bivše Dine Petrokemije, koja je sada u vlasništvu tvrtke Adria Polymersa, trebao bi biti izgrađen terminal za uvoz i distribuciju amonijaka, odnosno vodika iz zemalja u kojima je proizvodnja energije jeftinija nego u Europi, pri čemu bi dobar dio dolazio iz brazilske države Piaui gdje je planirana "zelena" proizvodnja amonijaka, koji će u Europu dolaziti preko Omišlja, piše Novi list.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'