poruka crnoj gori

Župan Dobroslavić: Sramotna odluka o imenovanju bazena u Kotoru po zapovjedniku straže u logoru Morinj

20.08.2021 u 14:42

Bionic
Reading

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić ocijenio je sramotnom i skandaloznom odluku kotorske općinske skupštine da lokalni bazen imenuje po vaterpolistu Zoranu Gopčeviću, za kojeg zatočenici zloglasnog crnogorskog logora Morinj svjedoče da je kao zapovjednik smjene straže sudjelovao u mučenju i maltretiranju

Dobroslavić je nakon sastanka s predstavnicima logoraša kako je takva odluka uvreda ne samo za logoraše i hrvatsku javnost, već i za crnogorsku javnost.

"Morinj je bio mjesto mučenja, maltretiranja i ponižavanja brojnih zatočenika, najviše s juga Hrvatske. U Morinju je presuđen ratni zločin, a upravo je Gopčević predvodio ljude koji su počinili ratne zločine. Vjerujemo u slobodarsku crtu crnogorske javnosti, koja se 1991. godine usprotivila agresiji na Hrvatsku i Dubrovnik, te da će se usprotiviti ovoj odluci", rekao je Dobroslavić.

Dodao je kako takva odluka nije dobar smjer Crne Gore prema EU i nije na razini standarda članice NATO saveza. Dobroslavić je izrazio veliku zabrinutost zbog događanja u Crnoj Gori, jer je nedavno predstavnik Hrvatske građanske inicijative u Crnoj Gori Adrian Vuksanović doživio prijetnje zbog jedne svoje izjave.

"Sve su to pokazatelji koji zabrinjavaju. Velikosrpska politika ponovno se javlja i u Srbiji i u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori. Nije nam drago da, umjesto putu prema EU i NATO, idu putem nerealnih snova o Velikoj Srbiji. Naravno da nećemo dopustiti da se ponovni nešto što smo već proživjeli. Hrvatska je danas snažna i osigurava stabilnost i sigurnost svojih građana", poručio je Dobroslavić.

Predsjednik Udruge logoraša Dubrovačko-neretvanske županije Zdenko Bulić prisjetio se kako je Gopčević aktivno sudjelovao u mučenju i maltretiranju zatočenika u Morinju. 

"Gopčević je izravno sudjelovao u tzv. Operaciji 'Kašika', gdje je jedan logoraš zbog bolesti sakrio žlicu da ne bi zarazio druge, i kad su shvatili da žlica nedostaje tukli su sve po redu, a drugi put 6. prosinca, nakon što su izgubili bitku za Srđ, kada su nas prebili sve po redu u obje barake. A posebno pri odlasku iz logora, kad je udarao kundakom i cijevi od puške, da ne govorim što je sve govorio", rekao je Bulić i dodao kako Gopčević zbog svega toga nikad nije suđen.

Bulić je istaknuo kako ovakva odluka jasno pokazuje smjer kojem se okreće Crna Gora te da ga ne bi iznenadilo da Kotor dobije ime po Ivu Mezalinu, jednom od četvorice osuđenih za ratni zločin u Morinju.  

Predstavnik logoraša Božo Ćupić istaknuo je nevjericu što se sportski objekt u Kotoru imenuje po zločincu koji je zatočenike mučio i maltretirao. 

"Nadam se da će se crnogorska javnost osvijestiti i vidjeti da to nije u redu i da će izabrati neko drugo pošteno ili pravedno ime. Ono što smo mi tamo prošli ne bih želio da se ikad više ponovi. Pokojni Gopčević je bio sudionik tog zločina", zaključio je Ćupić.