'PREDIZBORNO REKETARENJE'

Župan Bubalo odbacio zahtjev za ostavkom

21.03.2009 u 15:13

Bionic
Reading

Osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo (HDSSB) na današnoj je sjednici Županijske skupštine odbacio zahtjev HSP-a da podnese ostavku na svoju dužnost, nazivajući zahtjev HSP-a 'jeftinim pamfletom'

OSIJEK - Vijećnik HSP-a Danijel Srb na današnjoj je sjednici ponovio nedavni zahtjev Kluba vijećnika HSP-a da Bubalo da ostavku zbog medijskih napisa o njegovoj navodnoj umiješanosti u slučaj prikupljanja sredstava za predizbornu kampanju HDSSB-a od tvrtki s područja Županije. Srb je kazao kako bi podnošenjem ostavke Bubalo pokazao da ne želi biti oslonac politike koja, kako je rekao, "reketari gospodarstvenike s ovoga područja".

Odgovarajući vijećniku, Bubalo je zahtjev za svojom ostavkom nazvao "jeftinim pamfletom", koji mu, kako smatra, "samo podiže rejting u gradu Osijeku". Rekao je kako ga to neće spriječiti da, nakon što pobijedi na gradskim izborima, objavi sve što je radila aktualna gradska vlast (HDZ-HSP-HSU). Dodao je kako ga posebice zanimaju aktivnosti tvrtke "D.S. Konzalting" i njene usluge za grad Osijek i gradska javna poduzeća.

Danijel Srb je novinarima izjavio kako je on bio zaposlenik spomenute tvrtke, ali da ona nije poslovala s gradom Osijekom, niti, rekao je, u njenom poslovanju ima nešto sporno.

S obzirom da se pred početak sjednice neslužbeno spominjala mogućnost da bi nedavno stvorena županijska koalicija HDZ-HSP-HSU-HSLS-HSS danas mogla razriješiti predsjednika Županijske skupštine, HDSSB-ovca Ivicu Završkog, i tako pripremiti smjenjivanje župana Bubala, Srb je na novinarski upit kazao kako su procijenili da ne treba izazivati krizu vlasti neposredno pred lokalne izbore i tako onemogućiti funkcioniranje Županije.

Predsjednik osječko-baranjskog HSS-a i dožupan Pavo Šarčević izjavio je novinarima kako HSS nije želio podržati inicijativu za smjenjivanje župana Bubala, iako je vijećnička većina danas drugačija, smatrajući da bi takav potez doveo u pitanje funkcioniranje Županije, posebice u financijskom poslovanju.

Odgovarajući na upit vijećnika HSP-a Franje Gavrana o vlasničkoj strukturi Centra za unaprjeđivanje stočarstva, čije programe umjetnoga osjemenjivanja Županija financira s 900.000 kuna, župan Bubalo je tijekom rasprave odgovorio kako je 100-postotni vlasnik ove ustanove Krunoslav Ižaković, inače vijećnik HDSSB-a u osječkom Gradskom vijeću.

Na novinarski upit postoji li mogućnost sukoba interesa, s obzirom da je Ižaković član HDSSB-a, koji je na vlasti u Županiji, Bubalo je izjavio "kako nikada ne podržava sukobe", a da se program, koji je u toj ustanovi financirala Županija, "pokazao korisnim za razvoj stočarstva".

Zamoljen da pojasni svoju izjavu o tvrtki "D.S. Konzalting" Bubalo nije dao konkretan odgovor, kazavši kako se u bankarstvu, kada se govori o konzaltingu, obično pomisli "na nekakvo pranje", ali da javnosti treba ostaviti mogućnost da prosudi o takvim informacijama.