KOMEMORACIJA U GATIMA

Zoran Milanović o talijansko-četničkom zločinu u omiškom zaleđu: 'Pitao sam djeda - gdje su partizani?'

01.10.2020 u 13:14

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je danas na komemoraciji u povodu obilježavanja 78. obljetnice talijansko-četničkih zločina u zaleđu Omiša, kod župne crkve sv. Ciprijana u Gatima

Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeće na spomenik žrtvama, Milanović je kazao kako treba reći tko je kriv za to:

"Za Gatu sam čuo od svog pokojnog djeda, kao i za pokolj koji se dogodio u selu Otok, u neposrednoj blizini. Krivo je ljudsko zlo. Smetalo ih je što su ovdje djelovali partizani. Da stvar bude sve još nadrealnije, mjesec dana prije toga potpisali su ugovor s vlašću NDH i došli ovdje ubijati Hrvate.", rekao je Milanović u govoru, a prenosi N1.

Zločin se dogodio u zoru 1. listopada 1942. godine u selu koje je bilo smješteno svega nekoliko kilometara od Omiša, središta Velike župe Cetina u NDH.

"Taj narod to nije zaslužio. I zato je trebalo stati u zaštitu. Odatle moje dječje pitanje djedu: Gdje ste bili vi, partizani? Vaša kuća su vaše najveće svetinje. Ja nisam religiozan, ali znam što vam znači Bog, crkva, domovina. Meni domovina mnogo znači. Ovo se više nikada neće dogoditi", rekao je Milanović.

"Povijest je bila strašna, mora se znati tko je za to odgovoran: naredbodavci, izvršitelji, nacisti koji su to radili hladnokrvnije i brutalnije. Dragi prijatelji, mještani Gata, laka im hrvatska zemlja, neka ih Bog čuva", rekao je Milanović.

  • +7
Zoran Milanović u Gatama na obilježavanju talijansko - četničkog pokolja Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL