poslao priopćenje

Zoran Mamić zatražio odsluženje zatvorske kazne u BiH, o svemu se oglasilo i Ministarstvo pravosuđa RH

19.04.2021 u 16:31

Bionic
Reading

Zoran Mamić trenutačno se nalazi u Bosni i Hercegovini, a putem svojih odvjetnika podnio je Županijskom sudu u Zagrebu molbu za služenje zatvorske kazne u BiH, čiji je državljanin. Medijima je poslao priopćenje

Zoran Mamić putovao je u Dubai, potom je otišao u BiH. Od suca izvršenja dobio je poziv da se 26. travnja javi zbog odsluženja kazne, a tada će dobiti datum kada se mora javiti u zatvor.

Mamić je poslao priopćenje u kojemu navodi da zahtijeva izvršenje kazne zatvora na području BiH.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

'U želji da izbjegnem bilo kakve medijske spekulacije i neprovjerene informacije koje se mogu pojaviti vezane za moj pravni status želim izvijestiti javnost o sljedećem:

1. Danas, 19.04.2021 godine nadležnom Županijskom sudu Zagreb, kao sudu izvršenja, podnio sam putem svojih branitelja Molbu za ustupanje izvršenja kazne Bosni i Hercegovini čiji sam državljanin. Ovaj moj zahtjev-molba utemeljena je na zakonima RH, BiH kao i na međunarodnim konvencijama koje tretiraju ovo pravno područje. Konkretno svoju molbu pravno zasnivam na Sporazumu zaključenom između Vlada RH i BIH u Splitu dana 26.02.1996 godine koji je u više navrata a zadnji put 10.02.2010 godine mijenjan i dopunjavan zatim Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima RH te Konvencije o transferu osuđenih osoba Vijeća Europe od 21.03.1983 godine koja je ratificirana u RH kao i u BIH. Također, danas, nakon što sam Molbu dostavio Županijskom sudu Zagreb, o istom sam izvijestio i nadležno Ministarstvo pravde BIH. Nadležnom Ministarstvu BIH sam dostavio sve potrebne podatke o svom prebivalištu kao i moju nedvojbenu spremnost da se podvrgnem zakonima BIH kao i da se odazovem na sve pozive nadležnim organa u BIH kao i nadležnih sudova nakon što se pokrene potrebna pravna procedura.

2. Posebno želim istaknuti da svi zakoni i međunarodne konvencije koja sam pobrojao u ovom priopćenju, a na temelju kojih se zasniva Molba za ustupanje izvršenja pravomoćne presude jasno prave distinkciju između mog trenutnog pravnog statusa i statusa osobe koja je u bijegu. Osobno želim naglasiti niti sam u bjekstvu, niti bi ikada bio, već se samo koristim svojim zakonskim pravima koje mi je omogućio Sporazum zaključen između dvije države čiji sam državljanin kao i drugim već navedenim zakonima. Želim još jednom ukazati da je zaključenje sporazuma i konvencija na koje se pozivam rezultat međudržavnih, bilateralnih i multilateralnih sporazuma koji su prepoznati u pravnim sustavima kao sredstvo za unapređenje i razvijanje daljnje suradnje u području pravnog prometa, cijeneći načela pravičnosti i socijalne rehabilitacije osuđenih osoba, smatrajući da se ovi ciljevi u najvećoj mjeri mogu postići izvršenjem krivičnih sankcija u domicilnoj državi osuđene osobe.

  • +17
Zoran Mamić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Dakle, navedeni sporazumi nadilaze pojedinačne slučajeve i jesu dio pravne stečevine na čiju primjenu su se obvezale i Republika Hrvatska i BiH, a moja odluka da se koristim pravom koje mi omogućuju navedeni propisi nesumnjivo jesu motivirani i činjenicom da se za sudski postupak koji se vodi (o) protiv mene vežu kontroverze koje ukazuju na zaključak da je narušeno pravo na pravično, objektivno i nepristrano suđenje...

Podsjećam, ova moja odluka je donesena nakon što je DSV u Zagrebu suspendiralo suce koji su sudili u mom predmetu, pa se nadam da i ja, bez obzira na ime i prezime, imam pravo na pravično i pošteno suđenje.

3. Radi potpune informacije, želim istaknuti da sam putem svojih odvjetnika Ustavnom sudu RH podnio ustavnu tužbu i nadam se da će isti u nekom pravno razumnom roku donijeti svoju odluku. Moji odvjetnici su mišljenja da i navedena odluka DSV o suspendiranja sudaca koji su odlučivali u mom predmetu kao i eventualna i daljnja postupanja nadležnih organa po pitanju suspendiranih sudaca moguće i ubrzati odluku navedenog suda", navodi.

4. Iako shvaćam da je ovaj predmet od samog svog početka u središtu medijske pozornosti želim da iskažem svoj nedvojbeni stav da ubuduće a povodom ovih dešavanja neću istupati u javnosti kao niti moji odvjetnici kako u RH tako i u BIH. Stoga, ujedno upućujem i molbu za medije i njihove predstavnike, da o ovom i o drugim događajima vezanim uz izvršenje pravomoćne presude putem institucija Bosne i Hercegovine objektivno i činjenično potkrijepljeno informiraju javnost, sukladno pravilima novinarske profesije i etike', zaključuje u svojem priopćenju Zoran Mamić.

Nakon Mamića priopćenjem se oglasilo i hrvatsko Ministarstvo paravosuđa.

„Vezano za zahtjev Zorana Mamića za ustupanjem izvršenja kazne zatvora u BiH, ističemo kako je presudu u tom predmetu potvrdio Vrhovni sud Republike Hrvatske čime je kazna zatvora postala pravomoćna.

Ističemo kako Ministarstvo pravosuđa i uprave u ovom trenutku nije zaprimilo obavijest nadležnih tijela o zahtjevu Zorana Mamića, o čijem zahtjevu će odlučivati nadležni sudac izvršenja”, navode u priopćenju.

Dodaju da će nakon što zaprime „odgovor nadležnog suda o konkretnom predmetu te ukoliko zaprimi svu potrebnu dokumentaciju”, postupiti u skladu s međunarodnim pravom i sporazumom dviju država.

Ministarstvo u priopćenju podsjeća da je Zakonom o kaznenom postupku propisana mogućnost izricanja mjere opreza koje predstavljaju mjere osiguranja okrivljenika u kaznenom postupku.

U skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku, mjere opreza mogu trajati dok za to postoji potreba, najdulje do izvršnosti presude kada postoji opasnost od bijega, opasnost od ponavljanja djela ili kada se postupak vodi za kazneno djelo za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora. O izricanju mjere sud odlučuje u konkretnom slučaju”, navode u priopćenju.

Mjere opreza moglo je predložiti i državno odvjetništvo

Ističu da je mjeru opreza do izvršnosti presude moglo predložiti i nadležno državno odvjetništvo, a izreći nadležni prvostupanjski sud.

Vrhovni sud je sredinom ožujka zbog izvlačenja novca iz Dinama Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu od 6,5 godina zatvora, Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora.

Želju da kaznu služi u susjednoj državi ranije je iznio i Zdravko Mamić koji je u BiH pobjegao još uoči izricanja presude na Osječkom Županijskom sudu u lipnju 2018.

Zoran Mamić od pravomoćnosti presude više je puta odlazio iz Hrvatske, ali se vraćao i redovno dolazio na ročišta u drugom postupku zbog izvlačenja novca iz Dinama pred osječkim Županijskim sudom.

Današnje priopćenje poslao je iz BiH navodeći da je o želji da kaznu služi u BiH obavijestio Županijski sud u Zagrebu koji mu je 26. travnja trebao odrediti gdje će ići u zatvor, ali i Ministarstvu pravde BiH. Navodi da nije u bijegu već se koristi svojim zakonskim pravima koje mu omogućuju sporazumi dviju država čiji je državljanin.