nova istraživanja

Znanstvenici otkrili što bi mogli biti rani znakovi Parkinsonove bolesti

25.08.2023 u 19:03

Bionic
Reading

Problemi s probavom, poput zatvora ili poteškoća s gutanjem, u najnovijoj studiji povezuju se s Parkinsonovm bolesti

Nastanak Alzheimerove bolesti, moždanog udara i aneurizme mozga povezuje se s gastrointestinalnim traktom. Iako postoje dokazi da bi Parkinsonova bolest također mogla početi u crijevima, bilo je malo studija o njezinoj povezanosti s određenim probavnim poremećajima, piše The Guardian. Sada je studija utvrdila da bi četiri stanja crijeva mogla biti rani znak upozorenja na Parkinsonovu bolest. To je 'prva studija koja je utvrdila značajne opservacijske dokaze' da bi klinička dijagnoza problema s crijevima 'mogla predvidjeti razvoj Parkinsonove bolesti', zaključuju autori.

Istraživači su usporedili medicinsku dokumentaciju 24.624 osobe u SAD-u s Parkinsonom, 19.046 osoba s Alzheimerom i 23.942 njih s cerebrovaskularnim bolestima. Oni s Parkinsonovom bolešću bili su uspoređivani s pacijentima u drugim grupama prema dobi, spolu, rasi i etničkoj pripadnosti te duljini dijagnoze za usporedbu učestalosti pojave gastrointestinalnih stanja u šest godina prije dobivanja dijagnoze.

Uspoređivana je također medicinska dokumentacija svih u studiji kojima je dijagnosticirano bilo koje od 18 stanja crijeva s onima bez tog određenog stanja tijekom pet godina kako bi se vidjelo koliko je od njih razvilo Parkinsonovu bolest ili druge neurološke poremećaje. Obje usporedbe otkrile su veći rizik dijagnoze od Parkinsonove bolesti za pacijente s crijevnim problemima. Oni sa zatvorom, otežanim gutanjem (disfagija) i gastroparezom, kad je hrani potrebno duže vrijeme da se premjesti iz želuca u tanko crijevo, imali su više nego dvostruko veću vjerojatnost za razvoj Parkinsonove bolesti u pet godina prije dijagnoze, dok je IBS bez proljeva bio povezan sa 17 posto većim rizikom.

Utvrđeno je da su neki gastrointestinalni simptomi, uključujući funkcionalnu dispepsiju (osjećaj pečenja ili punoće želuca bez očitog uzroka), te IBS s proljevom i fekalna inkontinencija češći među pacijentima koji su razvili i Parkinsonovu bolest. Ali oni su također bili češći prije početka Alzheimerove bolesti, aneurizme ili moždanog udara. Međutim drugi problemi s crijevima, poput upalne bolesti crijeva, nisu povećali vjerojatnost razvoja Parkinsonove bolesti, pokazalo je istraživanje. A pacijenti kojima je uklonjeno slijepo crijevo imali su manju vjerojatnost da će razviti Parkinsonovu bolest, izračunali su autori.

Dodali su da nalazi 'opravdaju budnost' za probleme s crijevima kod onih pacijenata s visokim rizikom od Parkinsonove bolesti i pozivaju na daljnje istraživanje veza između gastrointestinalnih stanja i Alzheimerove bolesti, moždanog udara i aneurizme. Prema nekim procjenama, u Velikoj Britaniji će biti oko 172.000 ljudi s tom bolešću do 2030. godine. A prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, na globalnoj razini od nje oboli 8,5 milijuna ljudi.

Odgovarajući na ove zaključke, Clare Bale, pomoćnica direktora za istraživanja u Parkinsonovoj Velikoj Britaniji, rekla je kako oni 'daju dodatnu težinu' rastućim dokazima da problemi s crijevima 'mogu biti rani znakovi upozorenja na Parkinsonovu bolest'.

'Razumijevanje kako i zašto problemi s crijevima nastaju u ranim fazama Parkinsonove bolesti mogu otvoriti mogućnosti za pristup ranom otkrivanju i liječenju koji ciljaju na crijeva kako bi poboljšali simptome, pa čak i usporili ili stopirali napredovanje tog stanja', istaknula je. Kim Barret, prodekanica za istraživanja na Sveučilištu Kalifornija u Davisu, rekla je da bi to moglo biti važno liječnicima koji 'bilježe' ta stanja crijeva pri procjeni pacijenata izloženih riziku od Parkinsonove bolesti, 'čak i prije pojave neuroloških simptoma', ali je pozvala na oprez.

'Nalazi su čisto korelativni i ostaje mogućnost da su gastrointestinalna stanja i Parkinsonova bolest neovisno povezani s još nepoznatim trećim čimbenikom rizika', rekla je Barret, piše The Guardian.