ODLUKA POVJERENSTVA

Znamo koliko je HDZ platio ministrima put u Helsinki. Evo što još nedostaje u slagalici

13.09.2019 u 22:53

Bionic
Reading

Zbog čega premijer Andrej Plenković, odbijajući Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa dostaviti svu dokumentaciju o putu HDZ-ove delegacije u Helsinki, potpiruje sumnje u nečasne radnje? Ako je sve u redu, onda nije postojao ni jedan razlog da se ne dostavi dokumente, rezonira Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva koje je u petak na svojim internetskim stranicama objavilo obrazloženje odluke o pokretanju postupka protiv premijera, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, te bivših HDZ-ovih ministara Tomislava Tolušića, Nade Murganić i Lovre Kuščevića

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je da je ovaj predmet zapravo konstrukcija, pokrenut suvišno i bespotrebno, s ciljem pričinjanja medijsko-političke štete njemu osobno i drugima. Time je rasplamsao interes javnosti, pa se o ovom slučaju sada, na traženje novinara, redom očituju i njegovi suradnici. A što više pričaju, to se više ukopavaju.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković priznao je tako da 'postoji revolt i određeni otpor' u odnosu na Povjerenstvo koje se, kako je ocijenio, 'više ponaša kako im je važnije skrenuti pozornost na sebe sljedeći medijski ritam koji im je zadan, a manje vodeći računa o dignitetu predsjednika Vlade i predsjednika Sabora'.

  • +5
Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

'Zapanjila me izjava jedne od članica Povjerenstva da 'i lopovi pred sudom moraju raditi ono što im sud kaže'. To je prejudiciranje krivnje i na vrlo ružan način je ta članica govorila o ljudima koji su vrlo savjesno i oprezno sudjelovali u organizaciji tog putovanja', izjavio je Jandroković.

Umjesto da prejudicira nevinost visokih državnih dužnosnika i vodi računa o njihovu dignitetu, Povjerenstvo je dužno provoditi Zakon o sprječavanju sukoba interesa, čija je svrha, između ostalog, jačanje integriteta i transparentnosti u obnašanju javnih dužnosti te jačanje povjerenja građana u tijela javne vlasti. Prema tom Zakonu, Povjerenstvo ima pravo pribaviti činjenice i dokaze djelovanjem drugih tijela javne vlasti, a nadležna tijela dužna su bez odgode dostaviti zatražene obavijesti i dokaze (čl. 39. st. 5.).

Postupak protiv navedenih HDZ-ovaca vodi se, podsjetimo, zato što tijela u kojima su oni (bili) na dužnosti nisu dostavila potrebnu dokumentaciju - putne naloge i račune - vezanu uz putovanje na kongres Europske pučke stranke (EPP) u Helsinkiju u studenome prošle godine. U Helsinkiju je, kao predsjednik Sabora, bio i Jandroković, te je odmah po povratku u Hrvatsku poručio da je 'HDZ platio sve troškove'.

Upitan je li u redu da se Vladin zrakoplov koristi za put na stranački skup, odgovorio je da je to 'jedna vrlo ružna insinuacija'. Pojasnio je da je taj put u sebi sadržavao i državničke i stranačke obaveze. 'Trošak dnevnica i smještaja svih onih koji nisu išli zrakoplovom Vlade platila je Hrvatska demokratska zajednica', kazao je Jandroković, najavljujući da će se sve saznati na vrijeme.

Izjava Gordana Jandrokovića u studenom 2018. Izvor: Društvene mreže / Autor: HDZ

Deset mjeseci kasnije, od svih putnih naloga i računa Povjerenstvo raspolaže samo onim premijerovim, javno objavljenim, s tim da je na računu navedeno da se Plenković odriče dnevnica i da smještaj nije plaćen od strane Vlade.

HDZ u svom očitovanju Povjerenstvu konstatira da je na kongresu EPP-a u Helsinkiju 7. i 8. studenoga sudjelovalo 23 članova HDZ-a. Paralelno sa sudjelovanjem na kongresu, Plenković i Jandroković bili su u radnom posjetu Finskoj tijekom kojeg su zajedno s izaslanstvom održali bilateralne sastanke s finskim dužnosnicima i druge bilateralne sastanke, navodi HDZ. Troškove HDZ-ovih predstavnika na kongresu EPP-a prikazali su zbirno: 34.010 kuna za smještaj, 40.717 kuna za putovanje komercijalnim letovima i 10.664 kuna za dnevnice, odnosno ukupno 85.391,01 kuna podmirenih iz sredstava stranke temeljem izdanih putnih naloga. Sva četiri ministarstva su, nakon dodatnog traženja Povjerenstva, potvrdila da su ministri putovali u Helsinki kao državni dužnosnici te da su im u tu svrhu izdani putni nalozi.

I tu nastaje problem, koji će se moći riješiti jedino ako svi sudionici ovog procesa u konačnici dostave tražene dokumente. Povjerenstvu je, naime, neobično to što se HDZ pismeno očitovao da je smještaj i dnevnice platio putem putnih naloga dužnosnicima. Znači li to da je HDZ uplatio sredstva ministarstvima temeljem njihovih putnih naloga, a oni ga isplatili dužnosnicima? Ili da su postojala po dva putna naloga?

'Ne možete imati dva putna naloga. Ili imaju putni nalog HDZ-a ili putni nalog svog ministarstva', upozorila je Novaković.

U obranu svojih kolega u međuvremeno je stala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja nije bila u Helsinkiju.

'Mislim da premijer nije iznad zakona. Sve je objasnio. I premijer i cijela Vlada, svi su dostavili dokumentaciju koja se trebala dostaviti Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa. Putni nalozi su oni koji trebaju biti u računovodstvima i pregledavaju se od revizija ovlaštenih institucija i tijela ove države', rekla je Vučković i dodala da bi revizija otkrila da je nešto bilo nepravilno.

Po ministrici Vučković, ispada da se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u ovom predmetu našlo u sukobu interesa s Državnim uredom za reviziju. S obzirom da Povjerenstvo svoje odluke u svim predmetima donosi temeljem tražene dokumentacije, pa i putnih naloga - čak je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u konačnici dostavio putne naloge za svoja prekobrojna putovanja u Rim - čini da je uz ovakav stav članova Vlade Andreja Plenkovića postojanje ove institucije postalo izlišno.

No dok još ima postojeće ovlasti, Povjerenstvo u danas objavljenom obrazloženju odluke od 5. rujna poziva dužnosnike Andreja Plenkovića, Davora Božinovića, Tomislava Tolušića, Lovru Kuščevića i Nadu Murganić da, sukladno Zakonu, u roku od 15 dana od dana primitka odluke, dostave Povjerenstvu pisano očitovanje i traženu dokumentaciju.

Povjerenstvo navodi da je dostava tražene dokumentacije nužna za utvrđivanje relevantnih činjenica u navedenom predmetu, posebice uzevši u obzir da su očitovanja HDZ-a i očitovanja nadležnih ministarstava te Ureda za opće poslove Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u dijelu u kojem se navodi izdavatelj putnih naloga, proturječna. Naime, HDZ u svom očitovanju od 28. prosinca 2018. navodi da su troškovi za predstavnike HDZ-a koji su sudjelovali na Kongresu EPP-a podmireni iz sredstava stranke temeljem izdanih putnih naloga, dok su nadležna ministarstva u svojim očitovanjima navela da je putni nalog za svakog pojedinog ministra izdalo ministarstvo u kojem obnaša dužnost. Također, Ured za opće poslove Hrvatskoga sabora i Vlade republike Hrvatske očitovao se da u svojim evidencijama ima putne naloge za predsjednika Vlade Republike Hrvatske te za glasnogovornika Vlade.