GOSPODARENJE OTPADOM

Zmajlović: Hrvatska neće plaćati penale

16.01.2014 u 12:57

Bionic
Reading

Ministar prirode i zaštite okoliša Mihael Zmajlović demantirao je tvrdnje da će Hrvatska plaćati penale EU zbog neispunjenja obaveza o smanjenju količine odloženog otpada

'Hrvatska neće plaćati penale za biorazgradivi otpad. Rezultat je to svih aktivnosti koje smo do sada proveli u području gospodarenja otpadom, počevši od Zakona koji je propisao niz mjera za ostvarivanje preuzetih nacionalnih ciljeva, a obaveze vezano za njihovo ostvarenje spustio sve do lokalne razine. Odlagališta su jedan od ključnih dijelova sustava jer samo usklađeno i sanirano odlagalište predstavlja stvarni motiv jedinicama lokalne samouprave da uvedu primarnu selekciju i naplatu po količini kao mjeru usmjerenu na smanjenje količine odloženog otpada, a koja će ujedno omogućiti iskorištavanje korisnih sirovina. Sredstva koja smo osigurali putem Fonda pomogla su gradovima i općinama da krenu s projektima, a u tome je pomogla i velika akcija inspekcije pod nazivom Velika čistka, kojom smo sve dionike probudili i podsjetili da moraju provoditi zakon i na terenu', izjavio je ministar Zmajlović.

Iz resornog ministarstva pojasnili su da su upravo s ciljem maksimalnog ubrzavanja svih zakonom propisanih koraka koji se trebaju provesti kad je biorazgradivi otpad u pitanju započeli s pojačanim nadzorom svih dionika sustava, akcijom pod nazivom Velika čistka. Krajnji cilj akcije, koja će se nastaviti i u ovoj godini, jest uspostavljanje funkcionalnog sustava za gospodarenje otpadom, a za to je jedan od osnovnih preduvjeta dosljedno poštivanje zakona, istaknuli su u Ministarstvu zaštite prirode i okoliša.

Tome u prilog navode da je u samo nekoliko mjeseci trajanja akcije odobreno 185 projekata za nabavu komunalne opreme, a u primarnu selekciju, za što je osigurano sufinanciranje Fonda, krenulo je preko 140 gradova. U drugoj polovini prošle godine ugovoreni su projekti sanacija vrijedni 300 milijuna kuna, a radi se na 28 reciklažnih dvorišta u 14 županija, projektima vrijednim 26 milijuna kuna.

Smanjenje količine odloženog biorazgradivog otpada jedan od prvih zadataka koji se moraju obaviti da bi se efikasno gospodarilo otpadom. Kako je navedeno i u Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, maksimalna količina odloženog biorazgradivog otpada za 2013. godinu je 567.131 tona, odnosno 75 posto od količine proizvedene u 1997. godini.

Prema preliminarnim i neverificiranim podacima Agencije za zaštitu okoliša koji su prikupljeni od operatera odlagališta za prvih šest mjeseci prošle godine, a na koje su dodani procijenjeni podaci za ostatak godine, u 2013. godini na odlagališta je odloženo 637.112 tona biorazgradivog otpada, odnosno 69.981 tonu više od ciljane količine, pojašnjavaju u resornom ministarstvu.

U odnosu na odloženu količinu biorazgradivog otpada u 2012. godini, 892.050, ostvareno je smanjenje od 29 posto.

U Zmajlovićevom ministarstvu navode da su, da bi se u što kraćem roku smanjile količine odloženog otpada, jedinice lokalne samouprave poticali i još uvijek potiču na odvojeno sakupljanje iskoristivih sirovina, poput papira, za koji postoji tržište i relativno ga je jednostavno izdvojiti u kućanstvu, zatim metala, stakla i plastike. 'S obzirom na zakonsku obavezu iz 2005. koja je dodatno precizirana u Zakonu o održivom gospodarenju otpadom iz 2013. godine, kao i financijsku podršku koju smo osigurali za jedinice lokalne samouprave, nije bilo niti više ima prepreka za uvođenje odvojenog prikupljanja, a time i smanjenje količine odloženog biorazgradivog otpada', zaključuju.