ZVECKANJE ORUŽJEM

Zmago crta nove granice SFRJ

02.06.2009 u 14:44

Bionic
Reading

Čelnik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič ocijenio je da je njegov prijedlog novog iscrtavanja granica na tlu bivše Jugoslavije koristan i za Srbiju, a ne samo za Sloveniju, koja ima teritorijalni problem s Hrvatskom

LJUBLJANA - Jelinčič je u intervjuu za Vesti, glasilo srpske dijaspore iz Frankfurta, rekao da je njegova stranka pokrenula inicijativu u Sloveniji, pri Vijeću Europe i drugim europskim institucijama, da se organizira međunarodna mirovna konferencija kako bi se konačno stavila točka na međudržavne granice, prenosi mtsmondo.com.

'Sudjelovale bi sve bivše jugoslavenske republike, osim Makedonije, koja nije bila obuhvaćena ratom 90-ih, kao ni Kosovo, koje je unutarnje pitanje Srbije', rekao je Jelinčić.

'Paralelno ćemo organizirati u Brčkom drugu međunarodnu konferenciju o sukcesiji Jadranskog mora i pitanja državnih granica. Iz svake republike bila bi pod dva izlaganja na ovu temu', objasnio je Zmago.

Na pitanje tko se odazvao njegovu pozivu, Jelinčić je odgovorio da trenutačno popis sudionika nije konačan, ali zna da će doći predstavnici iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i Slovenije.

'AVNOJ-eve granice su nepostojeća kategorija, jer ni na Prvom, ni na Drugom zasjedanju AVNOJ-a nikada ni jedna riječ nije progovorena o pitanju granica. Sve granice unutar bivše Jugoslavije bile su administrativne i nisu nikada bile određene prema nekom međurepubličkom i međunarodnom ugovoru, već su bile rezultat dogovora komunističkih vođa', ističe vođa slovenske desnice.

Komentirajući stav Badinterova komisije da se SFRJ može dijeliti po administrativnim granicama republika, Jelinčič kaže da je ta komisija bila vremenski ograničena i nije bila arbitrarni organ te se zato danas treba nadograditi međunarodnom konferencijom kako bi se konačno stavila točka na pitanje međudržavnog razgraničenja bivših jugoslavenskih republika.

'Uvijek je pametno udružiti se protiv zajedničkog neprijatelja, a to je Hrvatska koja ima granične sporove sa svima. I sa Slovenijom, i sa Srbijom, i BiH i Crnom Gorom', kaže Jelinčić i dodaje da 'kada se bude suočila s četiri fronta, onda će i Europa uvidjeti da je to veliki problem koji se mora riješiti na razini Vijeća Europe i EU-a'.

Jelinčič kaže da je 'Hrvatska na diplomatskom terenu veoma jaka i ne preza od podmićivanja diplomata širom Europe', te da je 'to jedino moguće mirno riješiti upravo preko međunarodne konferencije, jer ako se to ne učini na ovaj način, onda će zveckati oružje'.

'Budite zahvalni Sloveniji što blokira članstvo Hrvatske u EU, jer kada bi Hrvati ušli, Srbija bi mogla zaboraviti na članstvo. Hrvati bi, budite sigurni, blokirali članstvo Srbije, BiH i Crne Gore', tvrdi slovenski političar, dodajući da Hrvati imaju teritorijalne pretenzije prema zapadnom Srijemu i Boki Kotorskoj, koju su počeli nazivati Zaljev svetaca.