šef EK u Hrvatskoj

Zlatev: Nakon ruske agresije više ništa neće biti isto

09.05.2022 u 14:39

Bionic
Reading

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev rekao je u ponedjeljak u Osijeku da se Europa nakon ruske agresije na Ukrajinu potpuno promijenila, kako ništa više neće biti isto i da se mora razgovarati o stvarima kao što je sigurnost Europe i njezinih građana.

Zlatev je videolinkom sudjelovao na tribini za mlade pod nazivom „Saznaj, uključi se, iznesi svoje mišljenje…!“, održanoj u ponedjeljak u povodu Dana Europe i Europske godine mladih na osječkome Pravnom fakultetu.

Ocijenio je da je Europska unija demonstrirala jedinstvo kad je u pitanju osuda agresije i pravo na slobodu ukrajinskog naroda.

Zlatev je najavio da će se na Konferenciji o budućnosti Europske unije u Strasbourgu donijeti završno izvješće o pitanjima koja građani smatraju važnima, kao što su u kakvoj Europi sutra žele živjeti i raditi, a mladima je poručio da budu uključeni, radoznali i znatiželjni te da komuniciraju međusobno i sa svima drugima.

Osječki Pravni fakultet sedmu godinu zaredom obilježava Dan Europe na dan proglašenja Schumanove deklaracija, koja je poslužila za osnutak Europske zajednice, preteče današnje Europske unije.

Dekan Tunjica Petrašević ocijenio je da mladi općenito možda nisu dovoljno upoznati s onim što im se pruža u sklopu Erasmus plus projekata, ali takvi događaji, dodao je, i služe tome da dođu do boljih saznanja.

Naši studenti na svim studijskim programima imaju kolegij koji je posvećen pravu Europske unije, rekao je Petrašević. Te bi teme mogle biti i više zastupljene, istaknuo je, dodajući kako smatra da studenti osječkoga Pravnog fakulteta imaju temeljna znanja.

Direktorica PRONI centra za socijalno poučavanje Sanja Vuković najavila je kako će se u suradnji s Gradom Osijekom raditi na provedbi Nacrta programa za mlade grada Osijeka od 2022. do 2025. godine.

Istaknula je da je riječ o strateškom dokumentu koji, kako je rekla, neće biti mrtvo slovo na papiru, nego će, nakon što ga prihvati Gradsko vijeće, postati obvezujući.

"Cilj nam je involvirati mlade da kažu što bi to poboljšalo kvalitetu njihovog života i što smatraju da Grad i ostali dionici moraju učiniti da situacija za njih bude povoljnija", rekla je Vuković.

Smatra kako nema drugog načina da se "utječe na globalne ciljeve i europske dokumente koji se odnose na mlade bez lokalnog djelovanja jer se isključivo u lokalnoj zajednici mogu činiti promjene koje imaju efekta i u globalnom okruženju".