istarski župan

Miletić na polaganju vijenaca u Puli: Dan pobjede obilježavamo dok se na europskom tlu ratuje

09.05.2022 u 12:41

Bionic
Reading

Istarski župan Boris Miletić u ponedjeljak je, prilikom polaganja vijenaca u povodu Dana pobjede nad fašizmom, izrazio žaljenje što se ova povijesno značajna obljetnica obilježava u vrijeme kada se u Europi događa još jedan rat te svjedoči razaranjima i teškim ljudskim sudbinama

"Istra može biti cijelom svijetu primjer kako je moguće voljeti svoje, držati do svog identiteta i vrijednosti, a da se baš ničime ne umanjuje tuđe. Na ovim smo se prostorima odavno opredijelili za antifašizam, poštivanje ljudskih i manjinskih prava, suživot i multikulturalnost", istaknuo je Miletić u Puli kod Spomenika palim borcima i žrtvama fašizma Istre.

No, upozorio je, i sada u 21. stoljeću ponovno se dovode u pitanje prava i slobode žena, jači ugnjetavaju slabije te se iznova poseže za oružjem, pa je na svima "da još glasnije progovaramo o nepravdi i još snažnije stanemo u obranu mira i dostignutih sloboda". Stoga se i danas, naglasio je, treba još jednom podsjetiti na ratne strahote iz Drugog svjetskog i Domovinskog rata koje nisu donijele ništa dobro, već su ostavile dugoročne negativne i bolne posljedice, a pritom se treba prisjetiti i Labinske republike kao prvog otpora fašizmu.

"Moramo se pojedinačno i kolektivno boriti protiv svih oblika iskazivanja mržnje, od govora mržnje, pa sve do raznih oblika nasilja. Istra je bila progresivna i kada je kao prva županija u Hrvatskoj otvoreno iskazivala želju za pripadanjem europskoj obitelji te smo prvi počeli graditi mostove prijateljstva i suradnje s brojnim europskim regijama", poručio je župan.

U povodu obilježavanja Dana Europe u Kinu Valli večeras će se prikazati ukrajinski film "Donbass" redatelja Sergeya Loznitsa, crnohumorni antiratni film o apsurdima, okrutnosti, korupciji, beznađu i preživljavanju. Film je u sekciji Un Certain Regard osvojio nagradu za najbolju režiju (Cannes Film Festival, 2018.) te Srebrnu piramidu, poznatu i kao Posebnu nagradu žirija za najbolju režiju na 40. međunarodnom filmskom festivalu u Kairu. Cjelokupni prihod od ulaznica bit će usmjeren Crvenom križu Pula za pomoć izbjeglim osobama iz Ukrajine koje su svoje utočište trenutno pronašli u Hrvatskoj.