POlaganje vijenaca u Karlovcu

Karlovački gradonačelnik o proslavi Dana pobjede: Ovakva obilježavanja su upravo zbog žrtava, ne zbog pobjednika

09.05.2022 u 12:54

Bionic
Reading

Dan pobjede nad fašizmom čelnici Karlovačke županije i Grada Karlovca u ponedjeljak su obilježili polaganjem vijenaca pod križ na groblju Jamadol, a karlovački gradonačelnik Damir Mandić pritom je poručio da taj dan obilježavaju zbog žrtava, ne zbog pobjednika

Iz Ureda gradonačelnika priopćili su da je moderna Hrvatska utemeljena na antifašizmu i borbi protiv svih totalitarnih režima te da pritom podsjećaju i na temeljne europske vrijednosti koje baštinimo promičući mir, slobodu, demokraciju, toleranciju i zajedništvo. Gradonačelnik Mandić istaknuo je da su stoga položili vijenac i zapalili svijeću za milijune žrtava koji su u 20. stoljeću vlastitim životom platili "divljanje totalitarizama, fašizma, ustaštva i komunizma".

"Ovakva obilježavanja su upravo zbog žrtava, ne zbog pobjednika. Pogotovo ako osvijestimo da se u komunističkim zemljama pobjeda pretvorila u poraz, jer se pod krinkom antifašizma i pobjede dokinulo slobodu i demokraciju", naglasio je. Iz županije su u priopćenju naveli da je županica Martina Furdek Hajdin položila vijenac i zapalila svijeću u povodu Dana Europe, u spomen na sve žrtve totalitarnih režima.

"Nažalost i danas svjedočimo ratu u Europi, agresiji na Ukrajinu te stradavanju nevinih žrtava, što još više naglašava važnost učvršćivanja vrijednosti demokracije i ujedinjene Europe", poručila je.