ideja koja je odnijela prvo mjesto

Ovo će niknuti na mjestu Hipodroma? Beskonačna petlja kao vidikovac 'zagrebačkog Manhattana'?!

26.06.2019 u 17:27

Bionic
Reading

'Beskonačna petlja; odvažno, jednostavno i inovativno zdanje koje reflektira vječni duh Zagreba i njegovih ljudi', opisali su tako u Ex Developmentu, tvrtki kćeri Eagle Hillsa, glavnog investitora u grandiozni projekt Milana Bandića tzv. zagrebački Manhattan', konstrukcija koja je pobijedila na natječaju u sklopu kojeg se osmišljavao 'opservacijski toranj' novog Novog Zagreba

U finalu su bila još dva tornja, onaj Zuo Studija iz Tajvana te Ibrahim Ibrahima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Hoće li u toj budućnosti na mjestu gdje se još danas nalazi hipodrom, a s kojeg bi do 1. prosinca trebali odseliti svi konji, biti upravo pobjednička beskonačna petlja, u Gradu kažu da još nisu skroz sigurni.

'Taj je natječaj bio informativnog karaktera, odnosno budući da bi vidikovac trebao biti središnji dio budućeg 'Manhattana', njega su investitori htjeli imati barem otprilike projektiranog kako bi mogli sastaviti čitav projekt koji će nam onda prezentirati. Na kraju će biti kako se u Zagrebu odluči, možda petlja, možda toranj', kažu za Večernji list sugovornici iz Grada koji se na upit o petlji nisu nimalo iznenadili.

Prati se natječaj, govore, a na pitanje zašto se ništa ne govori o napredovanju projekta, kao i o planovima koji se već kuju, odgovaraju da 'treba ići polako'. Prvi je korak, kažu, promjena GUP-a, koja će se naći na sjednici Gradske skupštine 10. srpnja iako se isprva govorilo da se ni u kakve izmjene ne bi trebalo ići prije jeseni.

'Malo smo požurili jer gradonačelnik kaže da za prva lopata za Zagreb City mora biti zakopana već na jesen sljedeće godine', kažu u Gradu, u kojem se sve, izgleda, pomalo priprema, unatoč tome što je protiv izmjena GUP-a gradska oporba, Središnji državni ured za šport, koji je dojavio da ih nitko ništa nije pitao, a i arhitekti koji su već pojasnili na koji bi način eventualne promjene u prostoru hipodroma i Velesajma bile moguće.

  • +8
Obilazak gradilišta Žičare Sljeme gradonačelnika Bandića i suradnika. Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

'Sve što smo napravili sugrađani i ja u ovih 19 godina 'ubod je komarca' što će se tamo dogoditi', još u veljači, neposredno prije Dubaija, gdje je posjetio potencijalne investitore za Grad u gradu, rekao je gradonačelnik Milan Bandić, pa dodao da će se o čitavom projektu znati više 'za mjesec-dva dana'.

Gotovo pet mjeseci kasnije o prostoru između Save, Avenije Većeslava Holjevca, Avenije Dubrovnik i Cimermanove i dalje se nagađa.