PREDIZBORNI PROGRAM

Živi zid obećao: Svakom Hrvatu vraćamo ukradenih 5.000 eura

08.09.2015 u 13:07

Bionic
Reading

Predstavljanjem glavnih točaka predizbornog programa i obvezom kako će svakom hrvatskom građaninu vratiti 5.000 eura koji su ukradeni tijekom privatizacije, danas je simbolički ispred ruševina zagrebačkog Paromlina započela predizborna kampanja Živog zida za predstojeće parlamentarne izbore

Obvezom kako će svakom hrvatskog građaninu vratiti 5.000 eura koji su ukradeni tijekom privatizacije i predstavljanjem glavnih točaka programa danas je ispred ruševina zagrebačkog Paromlina započela predizborna kampanja Živog zida za predstojeće parlamentarne izbore.

Čelništvo udruge Živi zid odlučilo se za predstavljanje svojeg  predizbornog programa u prostorijama porušenog Paromlina iz simboličkih razloga, navodeći kako je upravo ta ruševina 'slika i prilika današnje uništene i raskućene Hrvatske' istaknuvši kako će udruga imati svoje kandidate u svih 10 izbornih jedinica.

RTL Autor: RTL

Kako je na samom početku predstavljanja predizbornog programa istaknuo čelnik udruge i bivši predsjednički kandidat Ivan Vilibor Sinčić, Živi zid je 'pokret mladih i svih onih koji se ne slažu s osovinom SDP-HDZ, a koja je Hrvatsku dovela na prosjački štap' dodajući kako je okosnica predizbornog programa oslobađanje građana od dugova i vraćanje imovine koju su od hrvatskih građana otele dvije spomenute stranke.
Video: Patrik Maček

Pritom je napomenuo kako Živi zid nije htio ulaziti u predizbornu koaliciju ni s kim pojasnivši, poučeni iskustvima drugih, kako je predizborna koalicija jedno, a postizborna nešto sasvim drugo.  'Iako smo osam mjeseci gradili širi savez, predizborna koalicija nema nikakvog smisla, jer ionako bi se nakon izbora naši eventualni partneri najvjerojatnije priklonili nekim drugim strankama i idejama', mišljenja je Sinčić.

Predstavljajući predizborni program, Sinčić je istaknuo kako se on temelji na četiri ključne točke koje uključuju povrat ukradene imovine, monetarnu reformu, razvoj gospodarstva i preustroj svih državnih institucija. Kao ključnu točku čelnik Živog zida istaknuo je upravo povrat ukradene imovine navodeći kako je od osamostaljenja kroz privatizaciju i razne druge malverzacije iz Hrvatske izneseno oko 60 milijardi eura.

'Novac se i danas svakodnevno iznosi, a napokon postoji volja da se taj opljačkani novac vrati onima od kojih je otet - hrvatskim građanima', kazao je Sinčić obvezavši se kako će udruga, ako osvoji vlast, svakom hrvatskom građaninu vratiti njegovih 'prethodno ukradenih 5.000 eura'. Pritom je čelnik udruge predstavio i obveznice sa serijskim brojevima u iznosu od 5.000 eura plative u hrvatskim kunama koje će aktivisti Živog zida uskoro početi dijeliti građanima. Ukradeni je novac, navode u Živom zidu, lako pronaći, jer o njegovu iznošenju postoje tragovi koje je lako pratiti, pa samim time i vratiti pravim vlasnicima. 

Slično je jamstvo, sjetimo se, svojedobno ponudio i Ivo Sanader. I on je izdao 'jamstvenu karticu', a na tim izborima odnio je i pobjedu.

Kao drugu točku Sinčić je istaknuo monetarnu reformu kazavši kako je Hrvatska narodna banka 'u potpunosti zakazala generiravši dug i ne učinivši ništa po pitanju ulaganja'. Treća vitalna točka predizbornog programa Živog zida je jačanje gospodarstva, vraćanje obnovljivim izvorima energije i proizvodnji hrane, jer kako smatraju u udruzi, Hrvatska je namjerno srušena na koljena i natjerana na raseljavanje.

Posljednja ključna točka predizbornog programa Živog zida je, pak, preustroj državnih institucija poput Državnog odvjetništva i obavještajnih službi koje, kako smatraju u udruzi, ne rade svoj posao.

Sinčić je najavio kako će četiri ključne točke programa detaljno biračima pojašnjavati aktivisti na predizbornim tribinama širom Hrvatske, pozvavši 'sve opljačkane i ponižene da im se priključe' te da pritom ne vjeruju naručenim anketama.

Novinarima okupljenim na predstavljanju predizbornog programa obratio se i jedan od čelnika udruge Ivan Pernar istaknuvši kako 'država koja živi na dug i nije države' te kako 'hrvatski građani moraju prestati biti robovi' zaključivši kako je Živi zid jedina opcija koja ne vjeruje u život na dug.

Iz čelništva Živog zida obratio se i Damir Trnačić koji je upozorio na 'predizbornu prevaru koju zajednički spremaju HDZ i SDP u vidu njihovog postizbornog koaliranja i podjele vlasti'.