bivši župan

Žiniću stiglo rješenje: Dobiva kuću u Glini, najam će plaćati 1 kunu

10.02.2022 u 21:34

Bionic
Reading

Bivšemm sisačko-moslavačkom županu Ivi Žiniću 18. siječnja ove godine država je na trajno korištenje dodijelila kuću u Glini, u Runjaninovoj 7. Ona mu je dana na korištenje neposredno nakon Oluje u kolovozu 1995. godine. Kuća je bila u vlasništvu glinske obitelji Paspalj koja je u Oluji izbjegla u Srbiju, a država je nekretninu otkupila krajem 1999. godine

'Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i obnovu Sisačko-moslavačke županije donio je Rješenje kojim se utvrđuje da Ivo Žinić ostvaruje pravo na stambeno zbrinjavanje davanjem u najam obiteljske kuće u državnom vlasništvu na adresi Glina, Runjaninova 7', napisala je u odgovoru Jutarnjem listu Blanka Bobetko Majstorović, privremena voditeljica toga odjela.

Rješenje mu je, tvrdi, dodijeljeno kao branitelju temeljem Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, nakon što je utvrđeno da Žinić nema u vlasništvu ni jednu drugu nekretninu.

Na pitanje koliki će najam obitelj bivšeg župana sada plaćati te je li Žinić već podnio zahtjev da mu se kuća daruje, u Središnjem uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje su odgovorili da mjesečni najam za obiteljsku kuću na potpomogutom području iznosu jednu kunu, a zahtjev za darovanje još nisu dobili.

Zahtjev za darovanje kuće u Glini u kojoj je živio od kolovoza 1995. Žinić je podnio još 2008. Od 1995. do podnošenja zahtjeva mjesečni mu je najam bio 100 kuna, a od podnošenja zahtjeva za darovanje prema zakonu nije morao plaćati ni taj najam.

Jutarnji list je pokušao dobiti odgovor Ive Žinića na pitanje kad će podnijeti zahtjev za darovanje kuće u Glini, ali, kako pišu, nije odgovarao na njihove pozive.

Žinić je bespravno 26 godina koristio trosoban stan od 82 četvorna metra u Zagrebu koji je njegova obitelj dobila na korištenje tijekom rata. Stan je njegova obitelj nastavila bespravno koristiti i nakon što su u kolovozu 1995. dobili na korištenje kuću u Glini. U 2018. je Žinić podnio zahtjev za otkup toga stana temeljem Zakona o pravima branitelja, ali je u studenom prošle godine odbijen, nakon čega je sudskom odlukom iz toga stana deložiran.