KONTINENT POD LEDOM

Zima do sada usmrtila stotinjak Europljana

09.01.2009 u 15:31

Bionic
Reading

Od studenog 2008. u Europi je od posljedica zime izdahnulo stotinjak ljudi, a od rekordno niskih temperatura i velike količine snježnih oborina posljednjih dana umrlo je najmanje 14 osoba

Među žrtvama je i poslovni čovjek iz Milana na kojega se srušila nadstrešnica pod teretom snijega dok je stajao na svom balkonu. U talijanskom gradiću Zagarolo, istočno od Rima, pronađen je smrznuti 47-godišnji Srbin.

U Belgiji se smrznuo muškarac u 30-im godinama, čiji su leš pronašla djeca i učiteljica u parku pokraj škole, 12 kilometara od Bruxellesa. Na istoku Njemačke živa u termometru spustila se na rekordno niskih -28 stupnjeva, a u toj zemlji od hladnoće je umrla mentalno bolesna 77-godišnja žena.

Ministarstvo unutarnjih poslova Poljske priopćilo je da se najmanje 10 građana smrzlo na temperaturi koja se spustila na -15 stupnjeva Celzija. Među preminulima su 68-godišnji beskućnik i 51-godišnji samac koji je umro nekoliko koraka od kuće. Od pothlađenosti je u Poljskoj u posljednja dva i pol mjeseca umrlo 76 ljudi.

Zbog snijega i leda zatvorena su dva aerodroma u Milanu, zaustavljeni vlakovi na jugu Francuske, a u moru pred nizozemskim Rotterdamom nakon 12 godina opet 'operira' ledolomac.

Francuzi su pozvani da maksimalno štede električnu energiju, osobito u večernjim satima kada se očekuje rekordna potrošnja.

U zoološkom vrtu u Rimu majmunima je poslužen specijalan doručak s vrućom ječmenom kašom, kroasanima i kolačićima kako bi osigurali potrebne kalorije za održavanje normalne tjelesne temperature. Uz uobičajeni ručak, majmuni su dobili rižu, jogurt i vrući čaj.