'GRANIČE S VANDALIZMOM'

ZET plakate prijavio komunalcima i policiji!

28.05.2012 u 14:19

Bionic
Reading

Iako je od poskupljenja javnog prijevoza u Zagrebu prošlo više od mjesec dana, tek jutros u Zagrebu su osvanuli plakati koji pozivaju na bojkot ZET-a. Napisi s porukom 'Ne plaćam!' koji su se pojavili na tramvajskim stajalištima nisu izazvali oduševljenje u ZET-u

'Posljednjih godina izloženi smo lavini poskupljenja komunalnih usluga kojima je javni gradski prijevoz samo jedna stavka. Nedavno drastično poskupljenje cijena ZET-a učinilo je uslugu gradskog transporta teško dostupnom većini građana Zagreba. Lokalne vlasti financijske probleme gradskih poduzeća rješavaju pojačanom represijom – poskupljenjima, povećanjem kazni i pojačanim kontrolama. Atmosferi straha doprinosi iritirajuće i prijeteće ponavljanje poruka putem razglasa unutar vozila ZET-a. Oni koji si ne mogu priuštiti kupnju karte, a takvi u hrvatskoj posttranzicijskoj stvarnosti čine većinu, osjećaju se isključeno i kriminalizirano', stoji u oglasu inicijative.

U inicijativi tvrde da su građani Zagreba godinama izdvajali za gradnju javne infrastrukture te da se najnovije poskupljenje ne može opravdati operativnim troškovima.

Pravi uzrok poskupljenju treba tražiti u raširenoj korupciji u strukturama gradske uprave, što uključuje i problematiku preskupe javne nabave i slično rasipanje našeg novca. Dok se takvim neprihvatljivim praksama ne stane na kraj, mi koji smo sudjelovali u izgradnji javnog prijevoza imamo pravo odbiti prihvatiti prelamanje nastale krize preko naših leđa. Ako nemamo novca, ne možemo se voziti tramvajem, liječiti u bolnicama, školovati na fakultetima. Nameću nam da nosimo teret krize za koju nismo odgovorni', kažu u inicijativi.

Smatraju kako sukladno Zakonu o policijskim ovlastima i Kaznenom zakonu kontrolori u javnom prijevozu putnike ne mogu legitimirati, kao ni zadržavati u vozilu ili izvan njega.

'Podređivanje javnog dobra privatnom interesu prijetnja je svima nama, i zato se moramo oduprijeti naplaćivanju i aktivno početi solidarizirati s drugim putnicima. Napad na jednoga u ovom slučaju je napad na sve nas. Odbijamo ponovno platiti već plaćeno. Ne plaćamo!', zaključuje se u priopćenju.

Razumijevanja za građansku inicijativu ipak nije bilo u ZET-u. 'Uz apsolutno razumijevanje socijalne situacije, ne samo u našem gradu, ponajprije osuđujemo način upućenog prosvjeda koji je u potpunosti neprimjeren i graniči s vandalizmom. Usluga prijevoza, kao i bilo koja druga, treba se plaćati, a njezina se cijena, u različitim omjerima, subvencionira ovisno o socijalnim i drugim kategorijama putnika. O saznanjima smo obavijestili nadležne gradske službe, komunalno redarstvo i policiju', poručio je za tportal glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić