MALVERZACIJE U MORH-U

Žestoka rasprava na Povjerenstvu za kamione

19.03.2009 u 18:04

Bionic
Reading

Saborsko istražno povjerenstvo za utvrđivanje činjenica oko kupnje vojnih kamiona danas je analiziralo nekoliko dokumenata iz prve faze istrage, one do poništenja natječaja za spornu nabavku kamiona, koje je zaprimilo od MORH-a, te zatražilo još neke nove dokumente

ZAGREB - Povjerenstvo je tako zaprimilo dopis Uprave za logistiku Glavnog stožera iz studenoga 2003. koja se obraća ministru obrane sa zahtjevom za nabavku, među inima, vojnih neborbenih vozila.

Utvrđeno je da se specifikacija tog zahtjeva više puta mijenjala, u skladu s potrebama Oružanih snaga, budući da je ocjena NATO-a tada bila da je ukupna raspoloživost voznog parka Oružanih snaga takva da bi u 2005. bila tek na 50 posto.

Zaprimljen je te analiziran i izvadak iz državnog proračuna za 2004., po kojemu je za nabavku kamiona predviđeno proračunsko izdvajanje od 35,8 milijuna kuna.

Krajem rujna 2004. Uprava za materijalne resurse donijela je odluku o osnivanju stručnog povjerenstva sa zadaćom pripreme i provedbe nabavke kamiona nadmetanjem po pozivu.

Uprava za materijalne resurse je u listopadu 2004. na 60 adresa uputila pozive za nabavku neborbenih vozila svrstanih u pet skupina i te je pozive istražno povjerenstvo i zaprimilo, ali ne i natječajnu dokumentaciju koju je, zajedno s preslikama ponuda, ponovno zatražilo od MORH-a.

Krajem listopada 2004. stručno je povjerenstvo otvorilo postupak ponude, a početkom studenoga utvrđeno je da su dostavljene cijene u ponudama bile veće od u proračunu predviđenog iznosa, pa je stručno povjerenstvo zauzelo stav kako treba smanjiti broj naručenih vozila ili čak od nekih vrsta i odustati.

Utvrđeno je i kako je tehnički dio povjerenstva tada zaključio kako sva ponuđena vozila zadovoljavaju tražene značajke, ali i da je pukovnik Željko Keškić, član povjerenstva, predložio da se natječaj poništi te da se ide na izravnu pogodbu s više ponuditelja.

Žestoka rasprava između članova istražnog povjerenstva povela se oko toga treba li to mišljenje pukovnika Keškića unijeti u zapisnik.

Goran Beus Richembergh (HNS) i Nenad Stazić (SDP) isticali su kako je Keškićev prijedlog bitan, budući da se, navode, stručno povjerenstvo o njega oglušilo i nije poništilo natječaj, a potom išlo na izravnu pogodbu samo s jednim ponuditeljem.

HDZ-ovci Andrija Hebrang i Krunoslav Markovinović prozvali su ih da prejudiciraju stvari, a Stazića, kao predsjednika Povjerenstva, i da raspolaže s više podataka od ostalih članova čime ih stavlja u neravnopravan položaj.

"Moramo reći da je bilo upozorenja da se tako ne radi", istaknuo je Stazić, na što mu je Hebrang uzvratio kako se "to iz dokumentacije ne vidi".

Rasprava se primirila još uvijek načelnim najavama da će se Keškića vjerojatno pozvati kao svjedoka, da razjasni cijelu situaciju, a od MORH-a će se tražiti dopis na koji se Keškić u svom mišljenju poziva.

Povjerenstvo bi na idućoj sjednici trebalo analizirati pristigle ponude i cijene.