IMAMO POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA

Žestok sukob u Saboru!

25.01.2013 u 18:25

Bionic
Reading

Nakon dvije godine konačno je izabrano novo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Između 10 kandidata saborski zastupnici vladajuće većine izabrali su predsjednicu Povjerenstva i četiri člana, no u izglasavanju nisu sudjelovali članovi oporbe koji su napustili sabornicu

Za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa 81 glasom izabrana je odvjetnica Dalija Orešković, koja osim iskustva u odvjetničkoj praksi, u životopisu navodi i koautorstvo knjige 'Sukob interesa u teoriji i praksi UN-a, EU-a i RH'.

Za članove Povjerenstva vladajuća većina izabrala je suca varaždinskog Općinskog suda Dragutina Ivanjeka, ekonomisticu Branku Lukačević-Gregić, bivšeg šefa Krim-policije i aktualnog savjetnika ministra unutarnjih poslova Branka Spudića te  bivši državnu tajnicu iz HDZ-ovog mandata Tatjanu Vučetić.

U glasovanju ipak nisu sudjelovali zastupnici oporbe koji su napustili sabornicu zbog, kako su kazali, 'zatiranja demokracije' od strane vladajuće većine. Naime, vladajuće su optužili da im nisu dozvolili da predlože svoje kandidate, nego su predstavnici vladajuće većine na jučerašnju sjednicu Odbora za izbor i imenovanja, na kojem se utvrđivala lista kandidata, došli s gotovom listom i tražili od oporbe da je prihvati.

Kakva je to procedura onih koji su prije dvije godine zahtijevali dvotrećinsku većinu u Saboru kod izbora Povjerenstva, a danas dolaze na odbor i vele ovo je naših 10 predmeta, uzmite ili ostavite i kaže izvolite glasati. Zašto se na odboru nije postupilo s demokratskim načelom da članovi odbora na taj način bez obzira čiji su zastupnici, a oni su ih preslušavali, vodili su razgovore s njima, suze listu na 10 kandidata? U tom odboru su i zastupnici oporbe, ali većinu imaju vladajući. I vjerojatno bi i takvim načinom opet možda i tih istih 10 došlo, možda i ne bi', zapitao se Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista.

Kazavši kako Laburisti neće glasati za Povjerenstvo, Lesar je vladajućima uputio lekciju.

Vi možete i dalje prakticirati snagu većine, ali nemojte onda u javnim govorima, nemojte onda nakon sjednica predsjedništva Sabora građanima i nama poručivati kako ćemo sada raditi drukčije, kako će oporba biti u boljoj i drukčijoj poziciji kada se ovakve važne stvari rade na ovakav način', rekao je Lesar

Glasovati su odbili i zastupnici HDZ-a, čiji je Davorin Mlakar podsjetio da je HDZ dok je bio na vlasti uvijek bio spreman za dogovor s oporbom oko postavljanja članova bilo u Povjerenstvo za sukob interesa, Programsko vijeće HRT-a ili Nadzorni odbor HRT-a.

Ovo što činite zatiranje je demokracije, zatiranje je slobode mišljenja i izražavanja vlastitog mišljenja u Parlamentu i dodvoravanje jadnoj politici Vlade koju provodi zadnju godinu dana. Stoga ćemo biti protiv ovog prijedloga', rekao je Mlakar

Replicirao mu je SDP-ov Nenad Stazić. 'Ja vas, kolega, bogami ne razumijem. Vi ste potpuno, ali potpuno nelogični. Vi ne napadate SDP, vi napadate samoga sebe i svoju stranku. SDP je tada kada se donosio ovaj zakon ulagao amandman i tražio dvotrećinsku većinu pa što to niste prihvatili. Pa danas ne bi bili u tom problemu. Pa zašto sad sami sebi skačete u želudac? Pa zašto sad riskirate da vam se cijela javnost smije. To meni nije jasno', rekao je Stazić.


Kritike je vladajućima udijelio i HDSSB-ov Dinko Burić poručivši im da su u postupku izbora članova Povjerenstva trebali barem odglumiti demokraciju.

'Kao što smo bili u prilici u prve dvije faze sužavati broj kandidata, tako smo trebali i jučer. Ja sam predložio da ne donosimo ovu listu pred zastupnike danas, nego da jučer omogućimo ili odgodimo sjednicu za danas ujutro kako bi svatko od nas članova odbora, neovisno o tome dolazimo li mi iz vladajuće većine ili iz oporbe, imao pravo predložiti jednog ili dvojicu kandidata za koje smo odlučili na temelju ona prva dva dijela odabira životnog iskustva, njihovog životopisa i obavljenog određenog intervjua. Prvo smo trebali provesti raspravu i utvrditi, dakle trebali smo utvrditi kandidate za ovaj akt, a ne vi ste nama donijeli gotov akt. Jučer nije bilo utvrđivanja liste kandidata, lista kandidata je određena ili na Iblerovom trgu ili možda u Banskim dvorima ili na klubu SDP-a', rekao je Burić.

Vladajuće je ipak branio SDP-ov Igor Dragovan. 'Povjerenstvo kao institucija ozbiljno jr bilo dezavuirano onoga trenutka kada se počelo baviti basnoslovno skupim satovima jednog nedodirljivog čelnika vladajuće stranke u Hrvatskoj i premijera hrvatske Vlade. I tada je počeo kompletni raspad sustava što se tiče Povjerenstva o odlučivanju o sukobu interesa. I to je činjenica. U ovoj sabornici sjede svjedoci. Neki su i vodili to povjerenstvo, doživljavali i pritiske i prijetnje od tog istog gospodina kojeg neću spominjati. Vi ste ga jako često spominjali, vikali, galamili, lupali, hvalili na sva usta nemilice godinama', kazao je Dragovan

Spomenuo je pritom kako je SDP, kada je došao na vlast, izmijenio Zakon o sprečavanju sukoba interesa, zbog čega su ih 'dušobrižnici' iz oporbe tužakali po Bruxellesu. Prozvanim se zbog toga osjetio HDZ-ov Gordan Jandroković.

'Mi nastojimo ponekad prikriti vaše slabosti, ali vama se u Bruxellesu smiju zbog vaše nesposobnosti i to da ste nesposobni, to je postalo opće mjesto, ali ste se pokušali prikazati poštenima i demokratičnima, a sada i ta pozlata pada. Niti ste pošteni niti ste demokratični', kazao je Jandroković.

'Ponovit ću još jedanput da mi je izuzetno žao što jedna velika stranka kao što je HDZ danas mora biti na sudu. To je meni žao kao čovjeku i kao građaninu RH. Zato što je u tom trenutku ta velika sposobnost o kojoj vi govorite i poštenje bilo nešto sasvim drukčije u toj stranci na čijem čelu je bio Ivo Sanader, čiji ste vi bili najbliži suradnik koji je radio to što je radio hrvatskim građanima, RH, proračunu, javnim poduzećima. Kada već govorite o moralu, poštenju i sposobnosti, netko je bio sposoban, danas se pokazuje tko su ti pojedinci i članovi HDZ-a koje ste sada sami spomenuli i kako su bili sposobni', replicirao mu je Dragovan.

Zaiskrilo je i između Jandrokovića i predsjedavajućeg Josipa Leke. Naime, u jednom trenutku Jandroković je Dragovana optužio za banditizam, a zbog takvih riječi Leko mu je udijelio opomenu.

Novi sastav Povjerenstva za sukob interesa