HND VS. HNIP

Žestok obračun Lekovića i Kovačića u eteru HTV-a

30.12.2015 u 15:40

Bionic
Reading

Novinarski posao niti u 2015. godini nije bio lagan. U Studiju 4 o problemima u novinarstvu i odnosu vlasti i novinarstva te o govoru mržnje u medijima sučelili su se predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković i predsjednik Hrvatskih novinara i publicista (HNIP) Siniša Kovačić

Leković je kazao kako stanje medijskih sloboda u Hrvatskoj najlošije u zadnjih dvadesetak godina - od nejasnog vlasništva, izrabljivanja novinara i tjeranja novinara da rade neprofesionalno i neetično. S tim se složio i Kovačić koji je dodao kako je u protekle 4 godine oko 1500 novinara ostalo bez posla, a oko 800 novinara i medijskih djelatnika čeka na HZZ-u posao, eutanazirani su Vjesnik i još neki mediji, a na medije se išlo i s poreznom represijom. Leković je kazao protekla vlast nije bila ništa lošija u odnosu na novinare od onih ranije.

Zanimljivo je postalo kad se Leković osvrnuo na priopćenje HNIP-a. Kazao je kako se radi o skandaloznom politikantskom pamfletu. Podsjetimo, HNIP je u priopćenju najoštrije osudio neprofesionalni i pristrani način na koji su brojni mediji pratili i prate postizborna događanja. Posebice su istaknuli tekst Dubrovačkog dnevnika u kojem se dolazak Tihomira Oreškovića na mjesto mandatara usporedo s Hitlerovim dolaskom na vlast.

Leković je ustvdio kako su mnogi članovi HNIP-a prednjačili u neprofesionalnom ponašanju. Kovačić ga je upozorio da insinuira i etiketira, te mu poručio da prijavi one koji su se koristili govorom mržnje. 'Ne počinjemo s lovom na vještice, ali želimo skrenuti pozornost urednicima da u javnom eteru ne postoji 5-6 analitičara s par ispraznih teza, već da postoji čitav dijapazon intelektualaca koji imaju puno toga za reći', kazao je Kovačić.

Nakon što ga je Leković upitao zašto kao dugogodišnji urednik o ovome nije govorio na kolegijima i zašto nije stao u obranu kolega koji su na HRT-u dobili otkaz Kovačić je odgovorio: 'Da, jedan od urednika Dnevnika i godinama sudjelujem na kolegijima i borim se da se na HRT-u podignu novinarski standardi i činjenicu da uvijek moramo imati drugu stranu', poručio je Kovačić koji je kao veliko kršenje novinarskih normi naveo medijsku objavu ratnog puta Mirka Raškovića - nakon čega HND nije reagirao.

Novinarski posao niti u 2015. godini nije bio lagan. O problemima u novinarstvu i odnosu vlasti i novinarstva te o...

Posted by HRT Vijesti on Wednesday, December 30, 2015