PRVI SLUČAJ U POVIJESTI

Žena glasnogovornica iranskog ministarstva

29.08.2013 u 16:59

Bionic
Reading

Iransko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u četvrtak da je imenovalo karijernu diplomatkinju Marzieh Afham glasnogovornicom tog ministarstva, što je prvi slučaj u povijesti Islamske Republike da na takvo mjesto dolazi žena

Iransko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u četvrtak da je imenovalo karijernu diplomatkinju Marzieh Afham glasnogovornicom tog ministarstva, što je prvi slučaj u povijesti Islamske Republike da na takvo mjesto dolazi žena.

Afham, koja u ministarstvu vanjskih poslova radi već blizu 30 godina, bila je od 2010. godine direktorica odjela za medije i javnu diplomaciju i, kako ističu u ministarstvu, ima diplomatskog iskustva s medijima.

Objavljujući ovo imenovanje dosadašnji glasnogovornik ministarstva Abas Aragši istaknuo je, komentirajući kritike nekih konzervativaca zbog što je na to mjesto imenovana žena, kako je jedini razlog za takvu odluku bila njezina stručnost.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova sprema se uskoro imenovati i prvu ženu veleposlanicu svoje zemlje u inozemstvu.

Predsjednik Hasan Rohani, koji je stupio na dužnost 8. kolovoza, pozdravio je ovo imenovanje koje po njemu predstavlja dio "kampanje za emancipaciju i uspon žena u Iranu". Novi iranski predsjednik, koji slovi kao umjereni klerik, imenovao je potpredsjednicom zaduženom za pravne poslove i odnose s parlamentom Elham Aminzadeh, koja kao i on ima doktorat prava sa sveučilišta u Glasgowu. Ona je također i zastupnica.

Bivši predsjednik Mahmud Ahmedinedžad imenovao je 2009. ženu na čelo ministarstva zdravlja te ju opozvao 2013. Predložio je i više drugih žena na dužnost ministra, ali je parlament, kojega kontroliraju konzervativci, te prijedloge odbio.

Unatoč tome što Iranke imaju bolji status nego žene u drugim zemljama regije, zakon ih diskriminira u pitanjima braka, razvoda ili naslijeđivanja. Također, one mogu biti zastupnice ili čak ministrice, no nemaju pristup sudačkim dužnostima, a niti jednoj ženi nije bilo odobreno kandidiranje na dužnost predsjednika od 1979. godine.