toplo u veljači

Željni ste 'normalnijeg' vremena? Evo što Vakula kaže

11.02.2020 u 06:37

Bionic
Reading

Za razliku od mnogobrojnih negativnih posljedica vjetrovitog kraja prošloga tjedna i početka ovoga, i to ne samo u Europi, nego i u dijelu Hrvatske mjestimice su zabilježene i pozitivne strane, pa čak i neuobičajeni rekord

U nastavku će tjedna u Hrvatskoj i okolici vrijeme za mnoge biti znatno povoljnije nego u ponedjeljak. Iako ne sasvim. Izražena južina će prestati, ali će se iznadprosječna toplina nastaviti, kao i nadmetanje oblaka, vedrine i sunca. Pritom će oblačnije biti u kopnenom području, gdje je i veća vjerojatnost povremene mjestimične kiše, u gorju i poneke pahulje, kaže meteorolog Zoran Vakula za HRT.

Tlak će zraka do subote većinom rasti, osim potkraj četvrtka i početkom petka, kada će prolazno ponovno biti u padu, ali manjem nego u ponedjeljak.

  • +6
Oluja u Njemačkoj, Belgiji i Švicarskoj Izvor: EPA / Autor: FOCKE STRANGMANN

Vjerojatnost za novu zamjetniju južinu povećava se od nedjelje pa ljubitelji hladnijeg vremena, i za veljaču "normalnijega", i dalje neće biti zadovoljni. Malu utjehu omogućit će im mjestimični jutarnji temperaturni "minusi" u kopnenom području od srijede do subote, a možda i posljednjih tjedan dana veljače.

No, te prognoze nisu još dovoljno pouzdane. Ali je zato sigurno da je prvo desetodnevlje ovoga mjeseca u većini Hrvatske jedno od najtoplijih u znanoj povijesti mjerenja - srednja temperatura zraka viša je od prosječne na Jadranu od 1 do 4 °C, a na kopnu većinom čak od 3 do 6 °C. A sljedeći će dani to odstupanje dodatno povećati...