OVO SU NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA

Želite sezonski posao? Požurite, istječe vrijeme za prijavu

11.03.2014 u 15:56

Bionic
Reading

Oni koji su se mislili zaposliti kao sezonski djelatnici u ugostiteljstvu i turizmu krajnje im je vrijeme da krenu u potragu za poslom. Oglasnici su prepuni ponuda, isto kao i portali za zapošljavanje, a sezona prijava počela je već u siječnju

Prema podacima portala MojPosao, ove je godine čak 16 posto više oglasa objavljeno u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo u odnosu na 2013. Najviše pak šanse za zaposlenje imaju konobari i barmeni, kuhari, recepcionisti, pomoćni radnici u kuhinji i turistički djelatnici.


Iako su Slavonci inače među najčešćim sezonskim radnicima, prema podacima portala MojPosao, ove godine to nije tako. 'Prema zabilježenim prijavama, najviše se prijavljuju tražitelji posla iz Zagreba i Zagrebačke županije, Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske, Istarske i Zadarske županije. Izgleda da su za posao u turizmu i ugostiteljstvu najmanje zainteresirani stanovnici Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije', kažu nam.

U većini oglasa (64 posto) traže zaposlenike sa srednjom stručnom spremom, u 26 posto oglasa kvalificirane radnike, a u čak 19 posto oglasa poslodavcima nije bitna stručna sprema.
Ipak, za rad u sezoni bitno je poznavanje stranog jezika, no očito ne i presudno.

U 46 posto oglasa poslodavci zahtijevaju poznavanje stranih jezika, engleski jezik je najzastupljeniji (traži se u 42 posto oglasa). Stvarna iskustva sezonskih radnika pak variraju. Neki su zadovoljni uvjetima, neki spominju katastrofalne slučajeve. Bitno se dobro raspitati o sezonskom poslodavcu, doznati sve o uvjetima, smještaju, plaći i prijavi te pročitati tuđa iskustva…

'Dakle, ja već par godina idem raditi u Bašku na otoku Krku u Hotele Baška d. d. Radila sam kao sobarica. Radi se sedam sati, a ako želiš možeš i prekovremene raditi kao servirka. Smještaj je u hotelu, po dvoje u sobi. Hrani se u sklopu hotela. Plaća je 3.500 - 4.000kn. S tim da je to čista zarada', kaže jedna forumašica.

'Prema iskustvima, plaća sobarice u Sunčanom Hvaru je oko 3.300 kuna, jer od plaće odbijaju 25 kuna dnevno za smještaj i hranu', piše druga.