OČEVIDNIK HGK

Želite kupiti stan? Može, dražba je 8090. godine

Bionic
Reading

U Očevidniku nekretnina i pokretnina Hrvatske gospodarske komore (HGK) koje se prodaju u ovršnom i stečajnom postupku našlo desetak nekretnina za koje su dražbe bile zakazane od 2020. godine pa nadalje, u idućim stoljećima i tisućljećima, čak i u 8090. godini

Iako se na prvu čini da je riječ o pogrešci napravljenoj prilikom unosa podataka u popis aktivnih nekretnina za koje su zakazane dražbe, kakvih je u Hrvatskoj trenutno 1152 o pogrešci, čini se, nema govora.

Detaljnim pregledom Očevidnika našli su se nevjerojatni datumi iz paralelnog svemira. Apsolutni rekorder je dražba zakazana za 3. siječnja 8090. godine u sobi 1. Općinskog suda u Čazmi a na njoj će se naći oranica Popov jarak u Ivanskoj.

Na Općinskom sudu u Daruvaru je za kuću u Maloj Pisarovini zakazana dražba 3. rujna 3012. godine, a u Đurđevcu će se 15. lipnja 2121. godine prodavati dijelovi kuća, oranica, livade….

U Bjelovaru je pak za 22. rujna 2280 godine u 11. 30 sati zakazana dražba vinograda, šikare i oranice dok jedan stan vrijednosti 365 tisuća kuna u Zagrebu svog bi vlasnika mogao dobiti 13. prosinca 2201. godine u 9 sati.

Nakon što je Slobodna Dalmacija poslala upit u HGK s njihovih stranica sve navedene dražbe su uklonjene. No na pitanje jesu li im se greške potkrale prilikom unosa ili su takve podatke dobili od sudova nisu odgovorili.

'Od uspostave Očevidnika 2005. godine do danas uneseno je 22.491 predmet. U početnoj testnoj fazi unošeni su podaci kako bi se simuliralo pretraživanje, ali i kod najpreciznijih unosa može se pojaviti pogreška.

Kako smo napomenuli od 22.491 samo je kod nepoznatog broja predmeta došlo do greške kod upisa, što nije moglo prouzročiti neku štetu.. Uvijek se može pojedini oglas provjeriti preko svih kanala komuniciranja Komore', naveli su u odgovoru iz HGK pa ispada da se repovi i pogreške vuku još iz testiranja sustava od 2005. godine.

Marko Rakar, čovjek koji zna što govori, kada se radi o očevidnicima navodi da je testiranje sustava jedno, a produkcija nešto drugo.

'Nemoguće je da u produkcijskom sustavu zaostanu podaci iz testiranja sustava', izričit je Rakar.

Vinko Ljubičić, splitski odvjetnik smatra da se na taj način nekom pogoduje pri kupnji nekretnina.

'Može biti da je riječ o grešci, ali moguće je i da se tim dražbama na to je odvratiti potencijalni kupci. Danas se unaprijed može znati u prosijeku da je dražba zakazana od dva do šest mjeseci, ali nikako za iduću godinu. Bez obzira o čemu je riječ ovo je apsolutno neozbiljno i neprofesionalno', zaključio je Ljubičić.

Iako su novinari pokušali doći do odgovora i od ministra pravosuđa u tome nisu uspjeli.